Διεθνή
13-04-2021 | 13:05

Ανακάμπτει η μετοχή της Alibaba για δεύτερη ημέρα

Newsroom
Μοιράσου το
Ανακάμπτει η μετοχή της Alibaba για δεύτερη ημέρα
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Με άνοδο έκλεισε και σήμερα η μετοχή της Alibaba στο Χονγκ Κονγκ, έπειτα από την απόφαση της θυγατρικής, Ant Group, να μετασχηματίσει τις δραστηριότητές της και στον απόηχο του προστίμου των 18,23 δισ. γουάν (2,78 δισ. δολ.), που σύμφωνα με αναλυτές αίρει πολλές αβεβαιότητες σχετικά με τον τεχνολογικό κολοσσό. 

Οι μετοχές της Alibaba που διαπραγματεύονται στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκαν έως και 4% στις πρωινές συναλλαγές, ενώ οι μετοχές στις ΗΠΑ έκλεισαν με κέρδη 9% τη Δευτέρα. 

Η Alibaba κατέχει περίπου το 33% της Ant Group. Υπενθυμίζεται πως τον Νοέμβριο, οι ρυθμιστικές αρχές ανάγκασαν την Ant Group να αναστείλει την αρχική δημόσια προσφορά (IPO), ύψους 34,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Χονγκ Κονγκ και τη Σαγκάη, ενώ τον Δεκέμβριο, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) την διέταξε να αναδιαρθρώσει τις δραστηριότητές της.

Συγκεκριμένα, εχθές, η PBOC περιγράφοντας τις λεπτομέρειες ζήτησε από την Ant Group να αναδιαρθρωθεί σε εταιρεία χρηματοοικονομικών συμμετοχών, να δημιουργήσει σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στην εφαρμογή πληρωμών Alipay και στα πιστωτικά της προϊόντα, αλλά και να περιορίσει το μέγεθος της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, Yu'e Bao. 

«Παρά το πρόστιμο-ρεκόρ, θεωρούμε ότι αυτό θα αίρει ένα πρόσθετο βάρος της Alibaba και θα στρέψει την προσοχή της αγοράς πίσω στα θεμελιώδη», ανέφερε η Morgan Stanley σε note της.

Σημειώνεται πως οι αρχές της Κίνας είχαν ξεκινήσει την έρευνα κατά της Alibaba τον Δεκέμβριο, με βασικό αντικείμενο μια πρακτική που αναγκάζει τους εμπόρους να καταχωρούν τα προϊόντα τους σε μία από δύο πλατφόρμες εμπορίου, αντί να μπορούν και στις δύο, ενώ αποφάνθηκαν ότι αυτή η πρακτική καταπνίγει τον ανταγωνισμό στο διαδικτυακό λιανεμπόριο της Κίνας και «παρεμποδίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα των εμπόρων στις πλατφόρμες και τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των καταναλωτών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.