Στα άκρα η κόντρα Γ. Μπόμπολα - Θ. Βενιάμη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα άκρα η κόντρα Γ. Μπόμπολα - Θ. Βενιάμη

Τον δρόμο της Δικαιοσύνης, με μήνυση για "απάτη" και αγωγή διεκδίκησης εκατομμυρίων, δείχνουν ως μονόδρομο νομικές πηγές, στην αντιδικία που έχει προκύψει μεταξύ δύο τεράστιων επιχειρηματικών ομίλων, που έχουν στην κεφαλή τους, τον Γιώργο Μπόμπολα και τον Θεόδωρο Βενιάμη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του έγκριτου συντάκτη Παναγιώτη Στάθη στην ιστοσελίδα capital.gr.

Ο επίλογος ενός επιχειρηματικού "deal", που πολύ πίσω, στα τέλη της δεκαετίας του 2000 φάνταζε ως σύμπραξη επιχειρηματικών γιγάντων, δείχνει πλέον να παίρνει τον δρόμο των δικαστηρίων, με την πλευρά Μπόμπολα, κι εφόσον δεν καρποφόρησε η προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού, να φέρεται έτοιμη να ξεκινήσει ένα δικαστικό "πόλεμο". Αλλωστε, το αντικείμενο της διαμάχης, δηλαδή η αγορά και διαχείριση 6 πλοίων ξηρού φορτίου και το διεκδικούμενο ποσό των σχεδόν 40 εκατομμυρίων δολαρίων, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για παρερμηνείες προθέσεων.

Η υπόθεση έσκασε" σαν βόμβα όταν τον περασμένο Οκτώβριο το δικηγορικό γραφείο του Αλέξη Κούγια, που έχει αναλάβει την νομική στήριξη της πλευράς του κ. Μπόμπολα, έστειλε εξώδικο στον πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, με βαριές κουβέντες μέσα, λέγοντας μάλιστα πως "είμαι αποφασισμένος στη δύση της επαγγελματικής μου ζωής να αποκαλύψω το ποιος πραγματικά είσαι… Εχεις δημιουργήσει ένα ψεύτικο προφίλ του δήθεν φιλάνθρωπου, αυτοδημιούργητου και υποδειγματικού εφοπλιστού-πλοιοκτήτη, ο οποίος λειτουργεί με τους συνεργάτες-συνεταίρους του, οι οποίοι τον εμπιστεύονται, όπως έκανα και εγώ, ενώ στην πραγματικότητα δεν είσαι τίποτε άλλο παρά ένας κοινός απατεώνας, όπως σε είχε περιγράψει ακριβώς σε εμένα και ο αείμνηστος δικηγόρος μου Τρύφων Κουταλίδης, ο οποίος, όπως κι εγώ, είχε πέσει θύμα αυτής της δήθεν αξιόπιστης προσωπικότητάς σου και σου είχε εμπιστευθεί, όπως κι εγώ, τα τίμια χρήματά του, για να τα διαχειριστείς".

Περιέγραφε, μάλιστα, αυτήν την νομική – εξώδικη δήλωση ως "τελευταία προειδοποίηση". Σύμφωνα με πληροφορίες, ακολούθησε μια συνάντηση μεταξύ νομικών, χωρίς αποτέλεσμα εξωδικαστικής λύσης.

Τα πλοία

Όπως περιγράφει στο εξώδικο ο επιχειρηματίας Γ. Μπόμπολας, η συμφωνία έκλεισε το 2007, όταν πείστηκε από τον κ. Βενιάμη για ναυπήγηση και εκμετάλλευση (από 50% έκαστος) -αρχικά- 4 πλοίων ξηρού φορτίου, με τον όρο ότι τη διαχείριση θα έχει η εταιρεία του εφοπλιστή: "Δυστυχώς, αυτό που μου απέκρυψες επιμελώς, ήταν ότι το εν λόγω εγχείρημα είχε σχεδιαστεί εξαρχής έτσι ώστε να είναι μεν ιδιαίτερα επωφελές αλλά αποκλειστικά και μόνο για εσένα, ενώ για εμένα θα συνεπαγόταν μόνο έξοδα και ζημία…", αναφέρεται στο εξώδικο.

Σύμφωνα με την πλευρά Μπόμπολα, μετά την παράδοση των πλοίων και την έναρξη εκμετάλλευσης την περίοδο 2010-2016, εμφανίζονταν μόνο ζημίες και καλούνταν να συνεισφέρει περισσότερα χρήματα: "Εσύ με διαβεβαίωνες ότι όχι μόνο θα μου επιστρέφονταν τα χρήματα, αλλά ότι θα προέκυπταν και κέρδη προς διανομή, πλην όμως οι διαβεβαιώσεις σου διαψεύστηκαν πλήρως, αφού το 2016 πουλήθηκαν τα 4 πλοία έναντι τιμήματος που χρησιμοποιήθηκε εξ ολοκλήρου για τη μερική αποπληρωμή τραπεζικού δανείου, χωρίς να εισπράξω ούτε ένα δολάριο".

Όπως αναφέρει ο επιχειρηματίας, πείστηκε να συμμετάσχει ως επενδυτής σε δεύτερο εγχείρημα, αγοράς και εκμετάλλευσης άλλων δύο πλοίων. Όμως και πάλι, όπως λέει "μέχρι το έτος 2018 δεν είχα εισπράξει ούτε ένα δολάριο από την εκμετάλλευση των ως άνω πλοίων, αναγκάστηκα να σου πουλήσω τις μετοχές μου στις πλοιοκτήτριες εταιρείες, έναντι 3 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με δύο ιδιωτικά συμφωνητικά που υπογράψαμε την 18.09.2018".

Εκατομμύρια

Ο κ. Μπόμπολας αναφέρει πως "προκύπτει ότι το μεγαλύτερο μέρος, αν όχι το 100% των χρημάτων που διέθεσα για τα ως άνω επιχειρηματικά "εγχειρήματα" κατέληξε σε μόλις 5 έτη στις δικές σου εταιρείες υπό τον μανδύα των αμοιβών διαχείρισης, προμηθειών κ.λπ. χρεώσεων, χωρίς να είναι γνωστό αν αντίστοιχα εσύ από την πλευρά σου συνεισέφερες ισόποσα ως όφειλες, δεδομένου μάλιστα ότι το κόστος ναυπήγησης των ως άνω πλοίων χρηματοδοτήθηκε με τραπεζικά δάνεια… Εκ της ως άνω καταστροφικής δι’ εμέ διαχείρισής σου προκύπτει ότι με ζημίωσες τουλάχιστον κατά το ποσό των 38.846.250 δολαρίων".

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά Μπόμπολα περιμένει το πόρισμα ειδικού ινστιτούτου της Γερμανίας για τον υπολογισμό των εξόδων διαχείρισης και, εφόσον δεν υπάρξει εξωδικαστικός συμβιβασμός μέχρι τότε, θα προχωρήσει άμεσα σε μήνυση και αγωγή.

Το Capital.gr, όπως επιβάλλει η δημοσιογραφική δεοντολογία, επικοινώνησε με τον Μιχ. Δημητρακόπουλο, δικηγόρο του εφοπλιστή, ο οποίος είπε πως "ο κ. Βενιάμης ζήτησε να μην γίνει καμία δημόσια δήλωση. Τις απαντήσεις μας θα τις δώσουμε στο δικαστήριο, αν προσφύγει εκεί ο κ. Μπόμπολας”.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider