Διεθνή
30-03-2021 | 14:49

Γιατί η ESMA επέβαλε πρόστιμο 3,7 εκατ. ευρώ στη Moody's

Newsroom
Μοιράσου το
Γιατί η ESMA επέβαλε πρόστιμο 3,7 εκατ. ευρώ στη Moody's
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Πρόστιμο 3,7 εκατ. ευρώ επέβαλε η Eυρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) στον οίκο αξιολόγησης Moody's για παραβάσεις κανόνων, όπως για τη μη ανακοίνωση περίπτωσης σύγκρουσης συμφερόντων.

Η ESMA σημείωσε ότι η Moody's είχε ανεπαρκείς εσωτερικές πολιτικές και διαδικασίες για τη διαχείριση σύγκρουσης συμφερόντων των μετόχων. Οι παραβιάσεις σημειώθηκαν από το 2013 έως το 2017 και αφορούσαν τον κανόνα που απαγορεύει στους οίκους να κάνουν αξιολογήσεις εταιρειών, στις οποίες κατέχουν 10% ή περισσότερο των μετοχών τους ή στις οποίες κατέχουν θέση στα διοικητικά συμβούλια.

Όλες οι παραβάσεις προέκυψαν από αμέλεια της εταιρείας, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ESMA, προσθέτοντας ότι το πρόστιμο αφορά πέντε φορείς της στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και της Βρετανία.

«Η ESMA διαπίστωσε ότι η MIS (Moody's Investors Service) δεν είχε πρόθεση να παραβιάσει τους κανονισμούς της ΕΕ και ότι δεν υπήρξε αντίκτυπος στην ποιότητα των πιστοληπτικών αξιολογήσεων», ανέφερε εκπρόσωπος της Moody's σε e-mail που έστειλε στο Reuters. H Moody's πρόσθεσε ότι η εποπτική Αρχή αναγνώρισε τα μέτρα που έχει λάβει για να αποτρέψει αντίστοιχες παραβιάσεις στο μέλλον.

Η ESMA είχε επιβάλει πρόστιμο 5,1 εκατ. ευρώ πριν από δύο χρόνια για αντίστοιχες παραβάσεις. «Η ESMA πιστεύει ότι έχει κρίσιμη σημασία, για να διασφαλίζονται ανεξάρτητες καλής ποιότητας αξιολογήσεις και να προστατεύονται οι επενδυτές, οι οίκοι αξιολόγησης να εντοπίζουν προσεκτικά και στη συνέχεια να εξαλείφουν ή να διαχειρίζονται και να ανακοινώνουν συγκρούσεις συμφερόντων για να αποφεύγονται παρεμβάσεις μετόχων στη διαδικασία αξιολόγησης», τόνισε η εποπτική Αρχή.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.