Διεθνή
30-03-2021 | 12:25

Τουρκία: Ο Ερντογάν απέλυσε και τον υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας - Πτώση για την λίρα

Newsroom
Μοιράσου το
Τουρκία: Ο Ερντογάν απέλυσε και τον υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας - Πτώση για την λίρα
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Πτώση σημειώνει η τουρκική λίρα τη Δευτέρα αντιδρώντας στα νέα της απόλυσης του υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μόλις 10 ημέρες μετά την απομάκρυνση του διοικητή που πυροδότησε ραγδαίο selloff στις αγορές εν μέσω φόβων πως η χώρα επιστρέφει στην ανορθόδοξη νομισματική πολιτική.

Αυτή την ώρα η λίρα υποχωρεί 1,49% στις 8,29 λίρες ανά δολάριο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των  FT, ο Murat Cetinkaya, ο οποίος είχε εργασθεί στο παρελθόν σε τουρκικές τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες αλλά και στο τουρκικό χρηματιστήριο προτού ενταχθεί στην κεντρική τράπεζα το 2019, απολύθηκε με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Θα αντικατασταθεί από τον Mustafa Duman, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τουρκικής μονάδας της Morgan Stanley, μεταδίδει το Bloomberg.

O Erdogan αυτόν τον μήνα απέλυσε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Naci Agbal, ο οποίος είχε αυξήσει τα επιτόκια κατά συνολικά 875 μονάδες βάσης από όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Νοέμβριο.  Πρώην υπουργός Οικονομικών, ο Agbal είχε υποσχεθεί σφικτή νομισματική πολιτική για την κάμψη του διψήφιου ρυθμού πληθωρισμού και τη διάσωση της λίρας από ιστορικά χαμηλά.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ερντογάν καλεί τους Τούρκους να καταθέσουν χρήματα και χρυσό

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.