«Πράσινο Φως» στο Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πράσινο Φως» στο Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ
Συνεδρίασε τη Δευτέρα το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ)

Στην τελική ευθεία για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος μπαίνει το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, μετά το καθοριστικό βήμα που έγινε τη Δευτέρα (29/3) από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων.

Ειδικότερα, μετά τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για την ανέγερση νέου γηπέδου στην περιοχή Τούμπα του Δήμου Θεσσαλονίκης, η σημερινή συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ προχώρησε στην έγκριση του Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής που θα τεθεί σε διαβούλευση. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήσεις γης που προβλέπονται στο ΕΠΣ περνούν στη δεύτερη φάση, στη χάραξη συντεταγμένων επί εδάφους, δηλαδή στις ρυμοτομικές, πολεοδομικές γραμμές όπου μπορούν να εφαρμοσθούν και να εκδοθούν οι σχετικές οικοδομικές άδειες με συγκεκριμένες χρήσεις. Με το Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής ουσιαστικά καθορίζονται επακριβώς οι κοινόχρηστοι, οι κοινωφελείς και οικοδομήσιμοι χώροι της προς πολεοδόμηση περιοχής.

Στόχος της συνολικής ρύθμισης είναι η έγκριση χωροθέτησης νέου γηπέδου ποδοσφαίρου, ώστε να ανεγερθούν νέες αθλητικές εγκαταστάσεις σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές και τις απαιτήσεις τόσο από την ισχύουσα σχετική ελληνική νομοθεσία, όσο και από τις συστάσεις (recommendations) FIFA/ UEFA. Επιπλέον, θα επιτευχθεί η χωρική οργάνωση και η ανάπτυξη σχεδίων έργων και προγραμμάτων αστικής ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής του γηπέδου του ΠΑΟΚ.

Η περιοχή μελέτης βρίσκεται στην έκταση της πρώην «Αλάνας Τούμπας» και ειδικότερα στην συνολική έκταση που καλύπτουν το σημερινό ποδοσφαιρικό γήπεδο του ΠΑΟΚ -δηλαδή το σύνολο της έκτασης του Α.Σ ΠΑΟΚ, όπως αυτή ολοκληρώθηκε και συμπληρώθηκε πέραν της αρχικής του ιδιοκτησίας μετά την πρόσφατη παραχώρηση από το ΥΠΕΘΑ- και η υπόλοιπη περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Λαμπράκη, Αδαμίδου, Μικράς Ασίας, Κλεάνθους, Ανώνυμο Πεζόδρομο, και τον πεζόδρομο Παπαηλιάκη.

Σημειώνεται ότι το επόμενο βήμα είναι η αποστολή του Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής στον Δήμο Θεσσαλονίκης προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της ανάρτησης με την εξέταση τυχόν ενστάσεων. Στη συνέχεια θα επιστραφεί το Σχέδιο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς εξέταση από νέα συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ και ακολούθως θα σταλεί ο συνολικός φάκελος ΕΠΣ/ΡΣΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να βγει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, προϋπόθεση απαραίτητη για την έναρξη του συνολικού έργου.

Ταγαράς: Εξελίσσουμε με fast track διαδικασίες ό,τι είναι απαραίτητο για τη συνολική ανάπτυξη των έργων

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς δήλωσε:

«Με πολύ γρήγορες διαδικασίες, από τη στιγμή που κατατέθηκε η μελέτη στην υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, προχωρήσαμε στη σημερινή θετική γνωμοδότηση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, για την ανάρτηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής, εν μέσω πανδημίας, παρά τις δύσκολες συνθήκες.

Εξελίσσουμε με fast track διαδικασίες ό,τι είναι απαραίτητο για τη συνολική ανάπτυξη των έργων αστικής ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής του γηπέδου του ΠΑΟΚ, όπως έχει εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider