Bloomberg: Πώς η ιταλική μαφία έχει βάλει στο στόχαστρο το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Πώς η ιταλική μαφία έχει βάλει στο στόχαστρο το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης
Οι συμμορίες της μαφίας εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και προσέγγισαν μικρές και μεσαίες εταιρείες που ήταν απελπισμένες για ρευστότητα.

Το πλήγμα που δέχτηκαν εν μέσω πανδημίας Covid θα επιχειρήσουν να «διορθώσουν» οι επιχειρήσεις των εγκληματικών οργανώσεων στην Ιταλία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η ιταλική μαφία έχει ήδη βάλει τα θεμέλια για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και να εξασφαλίσει μεγάλα ποσά, καθώς ήδη από την προηγούμενη χρονιά άρχισε να διεισδύει σε εταιρείες που είχαν στερέψει από μετρητά, σε μια προσπάθεια να εισπράξει στη συνέχεια χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα 1,8 τρισ. ευρώ που σταδιακά θα αρχίσουν να εισρέουν στην αγορά το 2021, σύμφωνα με τον κορυφαίο ερευνητή για το οργανωμένο έγκλημα στην Ιταλία, κ. Maurizio Vallone.

Ομάδες της ιταλικής μαφίας, όπως η Ndrangheta «έχει επιλέξει τις εταιρείες που βρίσκονται στην καλύτερη θέση για να υποβάλουν αιτήσεις για την λήψη κεφαλαίων, ειδικά στους τομείς της υγείας και των υποδομών όπου θα δαπανηθούν πολλά χρήματα», δήλωσε ο Vallone στο Bloomberg και πρόσθεσε «Θα προσπαθήσει να πάρει τα πάντα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα λάβει ούτε ένα ευρώ».

Οι συμμορίες της μαφίας εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και προσέγγισαν μικρές και μεσαίες εταιρείες που ήταν απελπισμένες για ρευστότητα, σε μια οικονομία που συρρικνώθηκε κατά 8,9% πέρυσι.

Το σχέδιο Ντράγκι

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι εκπονεί ένα σχέδιο δαπανών για το μερίδιο των 209 δισ. ευρώ που θα λάβει από τα κονδύλια της ΕΕ. Οι ιταλικές εταιρείες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, καθώς το σύστημα των τραπεζικών δανείων με εγγύηση από το κράτος τελικά αποδείχθηκε περίπλοκο και περιορισμένο, με αποτέλεσμα εταιρείες που είχαν κακή πιστοληπτική ικανότητα να έχουν ελάχιστο όφελος από την κρατική βοήθεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider