Dally της Fed: Τον χαμηλό πληθωρισμό να φοβάστε, όχι τον υψηλό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Dally της Fed: Τον χαμηλό πληθωρισμό να φοβάστε, όχι τον υψηλό
H Πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο Mary Daly αντέκρουσε τους φόβους πως η χαλαρή νομισματική πολιτική της Fed θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπιθύμητο πληθωρισμό, υποστηρίζοντας ότι με τον τόσο χαμηλό πληθωρισμό και με τόσους Αμερικανούς να παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας, η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει διευκολυντική «για κάποιο καιρό».

H Πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο Mary Daly αντέκρουσε τους φόβους πως η χαλαρή νομισματική πολιτική της Fed θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπιθύμητο πληθωρισμό, υποστηρίζοντας ότι με τον τόσο χαμηλό πληθωρισμό και με τόσους Αμερικανούς να παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας, η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει διευκολυντική «για κάποιο καιρό».

«Η πιο σημαντική αρετή μας θα είναι η υπομονή», δήλωσε η Daly, σύμφωνα με προσχέδιο ομιλίας που θα εκφωνήσει στο Οικονομικό Κλαμπ της Νέας Υόρκης. «Θα χρειαστεί να επαναξιολογούμε διαρκώς την κατάσταση της αγοράς εργασίας και να αποφεύγουμε την προληπτική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής προτού εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν».

Η αισιοδοξία για μια σημαντική μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, η αμερικανική έγκριση του τρίτου σε σειρά εμβολίου κατά του κορονοϊού και η πρόοδος στο γιγάντιο πακέτο διάσωσης των 1,9 τρισ. δολαρίων έχουν οδηγήσει αρκετούς οικονομολόγους της Wall Street να αναβαθμίσουν τις εκτιμήσεις τους για την οικονομική ανάπτυξη φέτος. Αυτό με τη σειρά του έχει κρούσε καμπανάκια για την πιθανότητα επιτάχυνσης του πληθωρισμού που θα ανάγκαζε την Fed να αντιστρέψει την πορεία της για να τον συγκρατήσει.

Μια τέτοια στροφή, εκτίμησε η Daly, στηρίζεται στην παρωχημένη ιδέα ότι η πτώση της ανεργίας ωθεί απαρέγκλιτα τους μισθούς και τις τιμές. Ενώ αυτό ίσχυε τη δεκαετία του 1970, η σύνδεση είναι πολύ πιο χαλαρή σήμερα, είπε. Ο καλπάζων πληθωρισμός δεν επίκειται άμεσα. Σύμφωνα με την αξιωματούχο, μεγαλύτερος κίνδυνος απορρέει από τον υπερβολικά χαμηλό πληθωρισμό, ενώ θα χρειαστεί να περάσει κάποιο διάστημα προτού ο πληθωρισμός επιστρέψει σταθερά πίσω στο 2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider