Ευρώπη και ΗΠΑ καταδικάζουν τη «χρήση φονικής βίας» στη Μιανμάρ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρώπη και ΗΠΑ καταδικάζουν τη «χρήση φονικής βίας» στη Μιανμάρ

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή τη «χρήση φονικής βίας» στη Μιανμάρ, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ χθες εναντίον διαδηλωτών κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 1ης Φεβρουαρίου στην πόλη Μανταλέι, με αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο εξ αυτών να χάσουν τη ζωή τους.

«Καταδικάζω τη χρήση φονικής βίας στη Μιανμάρ», τόνισε ο κ. Γκουτέρες μέσω Twitter. «Η χρήση φονικής βίας, ο εκφοβισμός και ο κατατρεγμός ειρηνικών διαδηλωτών είναι (ενέργειες) απαράδεκτες», πρόσθεσε.

Παράλληλα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι «βαθιά ανήσυχη» όσον αφορά την πληροφορία πως οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ χθες Σάββατο εναντίον διαδηλωτών στη Μιανμάρ και για το συνεχιζόμενο κύμα συλλήψεων και κατατρεγμού διαδηλωτών και άλλων, ανέφερε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις. «Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Βιρμανίας», ανέφερε ο κ. Πράις, χρησιμοποιώντας την ιστορική ονομασία της σημερινής Μιανμάρ.

Εχθές, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε σήμερα τη βία που άσκησαν οι δυνάμεις επιβολής του νόμου στη Μιανμάρ και επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις».

«Καταδικάζω απερίφραστα τη βία που ασκήθηκε εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών από τον στρατό. Καλώ τον στρατό και τις δυνάμεις επιβολής του νόμου να τερματίσουν αμέσως τις βιαιοπραγίες εναντίον των πολιτών», έγραψε σε ένα tweet.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως στο συμβούλιο, τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα «συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μιανμάρ και θα ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις».

Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 30 τραυματίστηκαν σήμερα στο Μανταλέι, στην κεντρική Μιανμάρ, από πυρά των δυνάμεων επιβολής του νόμου, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης κατά της στρατιωτικής χούντας, στα πιο αιματηρά επεισόδια μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.

Εκατοντάδες αστυνομικοί και στρατιώτες αναπτύχθηκαν σε ένα ναυπηγείο στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, εγείροντας φόβους για συλλήψεις εργαζομένων που είχαν κινητοποιηθεί κατά του πραξικοπήματος. Διαδηλωτές χτυπούσαν κατσαρολικά σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τις συλλήψεις, ενώ ορισμένοι πέταξαν αντικείμενα εναντίον της αστυνομίας, η οποία στη συνέχεια άνοιξε πυρ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider