Οι αναδυόμενες οικονομίες και ο ρόλος τους στην ενεργειακή μετάβαση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι αναδυόμενες οικονομίες και ο ρόλος τους στην ενεργειακή μετάβαση
Ο κόσμος θα επηρεαστεί από τις αποφάσεις που θα λάβουν οι νέοι «παίχτες» της παγκόσμιας οικονομίας.

Ιστορικά αλλά και σήμερα, η πορεία των παγκόσμιων οικονομιών και του παγκόσμιου ενεργειακού τοπίου παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό υπό την εποπτεία των πιο ανεπτυγμένων χωρών στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Αλλά καθώς οι αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία αναπτύσσονται και αστικοποιούνται με έναν πραγματικά άνευ προηγουμένου ρυθμό, ο κόσμος δεν θα είναι πια όπως τον ξέρουμε και θα επηρεάζεται από τις αποφάσεις αυτών των νέων δυνάμεων.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την παγκόσμια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η οποία θα λειτουργήσει μόνο σε περίπτωση όπου όλες οι παγκόσμιες δυνάμεις - τόσο οι γνωστές όσο και οι αναδυόμενες – συνεργαστούν για τον περιορισμό των εκπομπών.

Η επιτυχία αυτής της συνεργατικής προσπάθειας εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από την καινοτομία των νέων τεχνολογιών καθαρής ενέργειας και τη χρηματοδότηση για την αναβάθμιση των υποδομών. Για αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία των οποίων λόγω της αυξανόμενης βιομηχανικής δραστηριότητας το αποτύπωμα αυξάνεται με πρωτόγνωρους ρυθμούς, συχνά δεν υπάρχουν ούτε χρηματοδότηση για καινοτόμο τεχνολογική έρευνα, ούτε υποδομές, ούτε ικανότητα εφαρμογής τους.

Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι χώρες δεν καινοτομούν ούτε εφαρμόζουν καθαρές ενέργειες - σίγουρα είναι. Η Κίνα κάνει σημαντικές προσπάθειες για να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα και δεσμεύθηκε να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060, έναν εξαιρετικά υψηλό στόχο που βασίζεται στην αναβάθμιση των πυρηνικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Ινδία, επίσης, ξεπέρασε τους δικούς της στόχους για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και δεσμεύτηκε να αντικαταστήσει μεγάλο μέρος της κατανάλωσης άνθρακα με καθαρότερες εναλλακτικές λύσεις ενέργειας. Το πρόβλημα είναι ότι η ανάπτυξη αυτών των αναδυόμενων οικονομιών είναι τόσο γρήγορη που η ζήτηση ενέργειας ξεπερνά απλά την ανάπτυξη των υποδομών καθαρής ενέργειας.

«Έξι από αυτές τις αναδυόμενες οικονομίες - Βραζιλία, Κίνα, Ινδία, Ινδονησία, Μεξικό και Νότια Αφρική - συνεισέφεραν περισσότερο από το 40% σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως το 2019. Αυτό είναι 1,5 φορές οι συνδυασμένες εκπομπές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη », ανέφερε σε σχετική ομιλία στέλεχος της BP με αφορμή τη δημοσίευση της ανασκόπησης για το 2020.

Αυτή η συγκυρία τοποθετεί τις οικονομίες αυτών των τριών χωρών - τις τρεις μεγαλύτερες από όλες τις αναδυόμενες οικονομίες - στο επίκεντρο του ζητήματος για μια παγκόσμια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία "βρίσκονται τώρα σε κρίσιμη καμπή και έχουν τεράστιες δυνατότητες να γίνουν σημαντικοί καινοτόμοι στην ανάπτυξη της τεχνολογίας καθαρής ενέργειας. Και, σε μεγάλο βαθμό, κάνουν ήδη σοβαρές προσπάθειες για να το επιτύχουν αυτό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider