Γιώργος Ζαββός στο insider.gr: Δεν αποκλείεται να δούμε «Ηρακλή ΙΙ» και «Ηρακλή ΙΙΙ»

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιώργος Ζαββός στο insider.gr: Δεν αποκλείεται να δούμε «Ηρακλή ΙΙ» και «Ηρακλή ΙΙΙ»
Για το εάν είναι αναγκαία μια «bad bank», ο υφυπουργός Οικονομικών τονίζει ότι δεν προκρίνεται μια τέτοια λύση στη χώρα μας, αλλά θα ήταν θετικό να προταθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να επεκταθεί στα 45 δισ. ευρώ η συστημική λύση για μείωση των κόκκινων δανείων μέσω τιτλοποιήσεων με κρατικές εγγυήσεις, γνωστή ως «Ηρακλής», ο υφυπουργός Γιώργος Ζαββός σε συνέντευξή του στο insider.gr.

Ενδέχεται να δούμε «Ηρακλή ΙΙ» και «Ηρακλή ΙΙΙ» όπως συνέβη στην Ιταλία, εάν οι συνθήκες το απαιτούν, εξηγεί ο υφυπουργός αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο κ. Ζαββός χαρακτηρίζει «εντυπωσιακό» το νέο πλαίσιο, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «πολιτική με συνέχεια» που δεν εκπέμπει συγκεχυμένα μηνύματα προς τους επενδυτές. Όπως εξηγεί, το προϊόν της τιτλοποίησης που προκύπτει από τον «Ηρακλή» οφείλει να είναι «εμπορεύσιμο», καθώς απευθύνεται στην αγορά με στόχο την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων.

«Εντυπωσιάστηκα από την απήχηση του Ηρακλή»

Ο ίδιος δηλώνει «εντυπωσιασμένος» από την ανταπόκριση των τραπεζών εν μέσω της πανδημικής κρίσης τους προηγούμενους μήνες, με αποτέλεσμα να δρομολογούνται συνολικά για ένταξη τιτλοποιήσεις 30 δισ. ευρώ, αφού μετά τη Eurobank, την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank, τη «σκυτάλη» παίρνει η Εθνική Τράπεζα εντός του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον ίδιο.

Με τις τιτλοποιήσεις που δρομολογούνται, θα δοθεί μεγάλη ανάσα στο τραπεζικό σύστημα, υποστηρίζει ο κ. Ζαββός, ωστόσο θα πρέπει να αξιολογηθεί κατά πόσο το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορεί να τιτλοποιηθεί και με ποια χαρακτηριστικά. Μια από τις μεγάλες επιτυχίες του Ηρακλή είναι, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών ότι τα senior bonds «βαθμολογούνται» με «BB-» -υψηλότερα δηλαδή από το rating της χώρας. Στο ερώτημα εάν μπορούν να τιτλοποιηθούν με τα ίδια χαρακτηριστικά τα NPEs που δεν συμπεριλαμβάνονται στις πρώτες αυτές τιτλοποιήσεις, εξηγεί ότι θα πρέπει να αξιολογηθούν ώστε να εκτιμηθεί εάν μπορούν να λάβουν το κατάλληλο rating από οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, διαφορετικά θα αναζητηθούν διαφορετικές λύσεις.

«Είμαστε ανοιχτοί σε ευρωπαϊκή λύση για τα νέα NPEs»

Στο κατά πόσο η σύσταση «bad bank» αποτελεί αναγκαία λύση για την αντιμετώπιση των NPEs, ο κ. Ζαββός τονίζει ότι δεν προκρίνεται μια τέτοια λύση ειδικά για τη χώρα μας αλλά δεν αποκλείεται να υποστηριχθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το νέο κύμα NPEs που αναμένεται να συνοδεύσει την πανδημία. Η δημιουργία ελληνικής bad bank παράλληλα με τον Ηρακλή θα εξέπεμπε αντικρουόμενα μηνύματα στην επενδυτική κοινότητα, προειδοποιεί.

Τονίζει δε ότι «είμαστε ανοιχτοί σε πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του νέου κύματος κόκκινων δανείων ώστε να συνδιαμορφώσουμε λύσεις μείωσης των NPEs στις ελληνικές τράπεζες». Το θετικό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι ότι τα κεφάλαια θα διατεθούν από τα ευρωπαϊκά ταμεία και δεν θα επιβαρύνουν τον Έλληνα πολίτη, διευκρινίζει.

Υπογραμμίζει, πάντως, ότι όποια λύση δοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα περιλαμβάνει μόνο τα δάνεια που δημιουργήθηκαν λόγω covid-19 και όχι τα δάνεια που «κοκκίνισαν» πριν τον Φεβρουάριο του 2020. Αυτά δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ, εκτιμά ο υφυπουργός, αν και το ακριβές ύψος θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Ενισχύει τον «Ηρακλή» ο νέος πτωχευτικός νόμος

Τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο Πτωχευτικός στην εύρυθμη λειτουργία του Ηρακλή υπογραμμίζει ο κ. Ζαββός, εξηγώντας ότι πρόκειται για δύο «αλληλένδετα» νομοθετήματα. Όπως επισημαίνει, η «ολιστική λύση» που προσφέρει το νέο πλαίσιο για το ιδιωτικό χρέος δημιουργεί μια ολοκληρωμένη υποδομή για τη δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων και καθιστά ακόμη πιο ελκυστικές τις τιτλοποιήσεις για τους επενδυτές. «Είναι απαραίτητο να έχουν θεσπιστεί οι σχετικές διαδικασίες για να λειτουργήσει πλήρως η αγορά NPEs», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Πάνω από 30 δισ. κόκκινα δάνεια «ξεφορτώνονται» οι τράπεζες

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider