Τα drones είναι το μέλλον

Βασίλης Καραγιαννόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα drones είναι το μέλλον

Όλοι τα ονειρευόμαστε από μικροί. Μεγαλώσαμε βλέποντας τα σε ταινίες, σειρές, κινούμενα σχέδια και πρέπει να παραδεχτείς ότι όλοι θέλαμε από ένα drone. Μικρά η μεγάλα, κατευθυνόμενα με τη φωνή, με κινήσεις ή με τη σκέψη, φιλικά ή εχθρικά, σχεδόν σε κάθε τηλεοπτική ή κινηματογραφική προβολή δέσποζαν στις οθόνες μας. Ο Luke Skywalker, προπονιόταν με ένα από αυτά για να ξυπνήσει τον Jedi μέσα του. Ο Michael Knight, μιλούσε στο δικό του μέσα από το ρολόι του και μία ολόκληρη γενιά πιτσιρικάδων έτρεχε στους δρόμους και φώναζε στα ρολόγια της! Θα μπορούσα να κάνω αμέτρητες αναφορές σε αυτά αλλά καλύτερα να μιλήσουμε για το μέλλον.

Το μέλλον των drones είναι εδώ. Ό,τι ξεκίνησε σαν παιχνίδι με μικρά τηλεκατευθυνόμενα αεροπλανάκια και ελικοπτεράκια, έχει εξελιχθεί σε μία τεράστια βιομηχανία. Μία αγορά τρισεκατομμυρίων αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια και δεν φαίνεται να μειώνει ρυθμούς.

Εξ’ ορισμού η λέξη προέρχεται από την αγγλική περίοδο μεταξύ 12ου και 15ου αιώνα και σημαίνει συνεχόμενο βουητό ή μουρμουρητό, κάτι που είναι απόλυτα χαρακτηριστικό των μοντέρνων drones. Τα πρώτα drones έκαναν την εμφάνιση τους στα μέσα της δεκαετία του 1980, για στρατιωτικούς σκοπούς φυσικά, και προς το τέλος της δεκαετίας του 1990 η συνεργασία Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και το Ισραήλ τα καθιέρωσαν στο μοντέρνο πολεμικό σκηνικό. Για άλλη μία δεκαετία εξακολούθησαν να αναπτύσσονται αποκλειστικά για στρατιωτικούς σκοπούς, έως ότου η τεχνολογία έκανε τα απαραίτητα βήματα για να κάνει πραγματικότητα μερικές από τις παιδικές μας φαντασιώσεις… και όχι μόνο.

Η εμφάνιση των «τετράπτερων» ήταν μόνο η αρχή για τη νέα τρέλα που κυρίευσε τον πλανήτη. Σε ρόλο κλασσικού τηλεκατευθυνόμενου αεροπλάνου αλλά με μεγαλύτερη άνεση στη χρήση, χωρίς κλασσικό καύσιμο αφού βασίζεται στην ηλεκτρική ενέργεια και με καλύτερη σταθερότητα. Σε συνδυασμό με την επανάσταση των 3D printers και των νέων ηλεκτρονικών συστημάτων, η παραγωγή και προώθηση τους έγινε πανεύκολη. Από εκεί και έπειτα μόνο η φαντασία τα σταματάει. Μέσα σε λίγο καιρό, έγιναν ρολόγια που εκτοξεύονται από το χέρι σου και σε βγάζουν φωτογραφίες. Πετάνε πάνω από γάμους, περιφρουρούν ερημικές περιοχές, προστατεύουν βοσκοτόπια και έχουν αξιοποιηθεί ακόμη κι από την βιομηχανία πορνό.

Μεγάλες εταιρίες όπως η Amazon και η Domino’s Pizza έχουν πλάνα για υπηρεσίες παράδοσης προϊόντων και πίτσας αντίστοιχα. Drones σε ρόλο paramedics θα πετάνε με συστήματα Καρδιο-ανάνηψης οπότε σε περιπτώσεις εμφραγμάτων και ανακοπών, θα φτάνουν στον ασθενή πολύ πριν τα κλασσικά ασθενοφόρα για να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.

Επίσης, ένα νέο σπορ έχει προκύψει και αυτό είναι οι αγώνες με drones. Τον Μάρτη του 2016 πραγματοποιήθηκε το πρώτο World Drone Prix, όπου οι οδηγοί πιλοτάρουν τα drones τους μέσα σε τροποποιημένα στάδια με τη βοήθεια ενσωματωμένων καμερών και γυαλιά εικονικής πραγματικότητας.

Στον αντίποδα, είναι αρκετά τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει σε επίπεδα κυβερνήσεων, καθώς οι πτητικές του ικανότητες και η φορητές τους κάμερες, τα κάνουν τέλειους υποψήφιους για παρακολούθηση νευραλγικών τοποθεσιών και υπηρεσιών όπως στρατιωτικές και αστυνομικές εγκαταστάσεις (εδώ ας θυμηθούμε ότι ο James Bond είχε μία τηλεκατευθυνόμενη BMW μέσω εφαρμογής στο κινητό του). Ήδη αρκετές χώρες έχουν περάσει νομοθεσίες που είτε απαγορεύουν τη χρήση τους εντός πόλης ή απαιτούν ειδική άδεια. Στην Ολλανδία εκπαιδεύουν αετούς για να πιάνουν τα παράνομα drones!

Στην Ελλάδα, υπάρχει σχετική νομοθεσία που απαγορεύει τις πτήσεις σε ύψος μεγαλύτερο των 121 μέτρων, τουλάχιστον τρία χιλιόμετρα μακριά από αεροδρόμια και φυσικά απαγορεύεται η πτήση, κοντά, επάνω ή μέσα σε στρατιωτικούς και αρχαιολογικούς χώρους. Κρίνοντας από την ελληνική νομοθεσία των τελευταίων χρόνων, δεν είναι απίθανο να δούμε πινακίδες, τέλη κυκλοφορίας και κάρτες καυσαερίων για τα drones.

Ενώ διαδραματίζονται όλα αυτά, στο χρηματιστήριο εμφανίζονται συστηματικά εταιρίες που σχετίζονται με τα drones και τα παρελκόμενα συστήματά τους και οι μετοχές τους καλπάζουν. Ταυτόχρονα, ήδη μεγάλες εταιρίες δραστηριοποιούνται στο χώρο αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες της αγοράς. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές όπως, GoPro, Google, Lockheed Martin, Boeing, Amazon, Audi, Nvidia, Facebook.

Ένα είναι σίγουρο λοιπόν. Το μέλλον είναι εδώ. Τα drones ήρθαν για να μείνουν και πλέον περνάμε σε μία μετά-Drone εποχή, γεμάτη εκπλήξεις και καινοτομίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.