Η εύκολη λύση δεν είναι… λύση

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η εύκολη λύση δεν είναι… λύση

Αν κάθε φορά που βλέπαμε γραμμένο στις οθόνες μας ή στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων το Φ(Α)ΠΑ, βάζαμε ένα ευρώ στα κρατικά ταμεία παίζει να είχαμε λύσει το πρόβλημα του χρέους. Και το πρόβλημα δεν είναι η εύκολη λύση του λογοπαίγνιου αλλά οι πολλές φορές που υπάρχει η αφορμή. Αν τελικά προχωρήσει το σχέδιο που φαίνεται ότι επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για να κλείσει την μαύρη τρύπα των εσόδων τότε οδεύουμε πρόσω ολοταχώς στην έκτη αύξηση του ΦΠΑ μέσα σε έξι χρόνια.

Ακόμη και χωρίς την αύξηση 1% του ΦΠΑ που φαίνεται ότι προωθεί η κυβέρνηση με τις «ευλογίες», των δανειστών η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια σε αυτό τον τομέα με ΦΠΑ 23%, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 21,5% και στην Ευρωζώνη 20,5%. Και μιλάμε για έναν άδικο φόρο που χτυπάει ανελέητα τους πάντες και βέβαια πολύ πιο σκληρά τα χαμηλά εισοδήματα.

Τι σημαίνει αύξηση του ΦΠΑ; Ανατιμήσεις σε προϊόντα όπως μακαρόνια, αλεύρι, αλλαντικά, μαρμελάδες, ψωμί, στα εισιτήρια τω Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, κατασκευαστικές εργασίες, στην εστίαση κ.ο.κ. Πράγματα που αγοράζουμε καθημερινά και τα οποία από είδη ανάγκης τείνουν να γίνουν ήδη πολυτελείας για εκατομμύρια Έλληνες. Και πόσο να κόψει το ψωμί, το ρύζι και το κρέας ένας άνθρωπος;.

Οι συνεχόμενες αυξήσεις του ΦΠΑ δείχνουν ένα μοτίβο. Θεωρείται η εύκολη λύση για να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα και το χειρότερο από όλα είναι ότι μάλλον δεν είναι καθόλου λύση. Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής έχει ήδη προειδοποιήσει για την υπερφορολόγηση σημειώνοντας ότι ενδεχόμενη νέα αύξηση των φόρων δεν θα ανεβάσει τα έσοδα αλλά θα οδηγούσε σε διεύρυνση της φοροδιαφυγής.

Το σκεπτικό είναι απλό και φαίνεται από το εξής παράδειγμα: Πριν από χρόνια είχα έναν συμφοιτητή που δεν πλήρωνε ποτέ εισιτήριο γιατί είχε κάνει τον εξής υπολογισμό: Έπαιρνε λεωφορείο 4-5 φορές την ημέρα και τον έπιανε ελεγκτής 2 φορές τον χρόνο, οπότε τον συνέφερε να πληρώνει το πρόστιμο και να μην αγοράζει εισιτήριο ποτέ. Μάλιστα, αν έπεφτε και σε κανέναν ελεγκτή που έπαιρνε τα μισά χρήματα στο χέρι και δεν έκοβε κλήση, είχε ακόμη μεγαλύτερο κέρδος. Κάπως έτσι επιδρά και ο υψηλός φόρος στην φοροδιαφυγή.

Και ποιο μέτρο μπορεί να είναι λιγότερο κακό από την αύξηση του ΦΠΑ; Λίγο πολύ οτιδήποτε. Αλλά θα πρέπει, επιτέλους η κυβέρνηση (και οι επόπτες-δανειστές) να αλλάξει την τακτική της, γιατί με υπερφορολόγηση οικονομική ανάπτυξη δεν ήρθε ποτέ και πουθενά.

Το θέμα δεν είναι να μην πληρώνει κανείς. Είναι ακριβώς το αντίθετο. Να πληρώνουν όλοι ανάλογα με την δυνατότητα τους. Η σταθερή και δίκαια φορολόγηση είναι ίσως το πιο προοδευτικό πράγμα που μπορεί να κάνει η «αριστερή» αυτή κυβέρνηση μόνο που δεν είναι εύκολη λύση.

Σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν τα «οριζόντια» χαράτσια όπως ο ΦΠΑ αλλά δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση έχει δείξει ότι έχει πρόβλημα να εφαρμόζει μέτρα σε συγκεκριμένες πρακτικές και ομάδες αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα να εφαρμόζει μέτρα σε όλους… Μια παράξενη διαστρεβλωμένη αίσθηση της ισότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider