Ισχύς εν τη ειρήνη

Πάνος Τριγάζης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχύς εν τη ειρήνη

Ουδέν κακόν αμιγές καλού, ήταν η φράση με την οποία άρχισα την τοποθέτησή μου στην πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) υπό την προεδρία του Γιώργου Κατρούγκαλου. Ευθύς αμέσως διευκρίνισα ότι οι νέες προκλήσεις και απειλές της Άγκυρας σε Αιγαίο και Κύπρο, υπενθύμισαν στον ελληνικό λαό και τις πολιτικές δυνάμεις, ποια είναι η προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Έκανα την επισήμανση αυτή διότι ορισμένοι επιδιώκουν να αναβιώσουν τον «από Βορρά κίνδυνον» της περιόδου του ψυχρού πολέμου, με αφορμή το Μακεδονικό, υποτιμώντας de facto τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Συναφώς υποστήριξα ότι οφείλουμε να παρακολουθούμε στενά και τις πολιτικές εξελίξεις εντός της γείτονος, τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται εκεί, αλλά και τις διαθέσεις για ειρήνη και φιλία με τον ελληνικό λαό, που χαρακτηρίζουν μεγάλη μερίδα του λαού της Τουρκίας.

Προφανώς, έχει σημασία να αναφερόμαστε στο αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας, αλλά πρώτιστο καθήκον μας είναι η προάσπιση της ειρήνης με κάθε δυνατό τρόπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η αριστερά της Τουρκίας έχουν από κοινού διακηρύξει, εδώ και χρόνια, ότι στις σχέσεις των δύο χωρών δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ειρήνη. Με την σκέψη αυτή, παλαιότερα είχαμε αναπτύξει κοινές εκστρατείες με αίτημα την συμφωνημένη αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των στρατιωτικών δαπανών και εξοπλισμών Ελλάδας και Τουρκίας.

Σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, θα ήταν εγκληματική τυχόν επιλογή εμπλοκής της χώρας μας σε νέο κυνηγητό εξοπλισμών με την γειτονική χώρα, της οποίας οι πολίτες διαδήλωσαν το περασμένο Σάββατο για «ψωμί- δουλειά-ελευθερία».

Μερικοί θεωρούν ότι η διεκδίκηση της ειρήνης σημαίνει ενδοτισμό στα εθνικά θέματα ή απουσία πνεύματος ριζικής αμφισβήτησης της λεγόμενης νέας τάξης πραγμάτων στον κόσμο. Δεν υπάρχει τίποτε αναληθέστερο. Φρονώ ότι αγνοούνται τα διδάγματα της ιστορίας. Ας θυμηθούμε την Κύπρο αλλά και τις μεγάλες ζημιές που υπέστη η χώρα μας από την επίσημη πολιτική που ακολουθήθηκε έναντι της FYROM μετά το 1991.

Ας θυμηθούμε και κάτι άλλο: Ποιοι και πως εκμεταλλεύτηκαν τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού για την εθνική ασφάλεια και τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις για να φέρουν την Ελλάδα στην κρίση χρέους.

Το δικό μας σύνθημα είναι «Η ισχύς εν τη ειρήνη»! Και πιστεύω ότι η καλύτερη ασπίδα της χώρας μας είναι η πολυδιάστατη εξωτερικά φιλειρηνική πολιτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση συμπεριλαμβανομένης και της βαλκανικής διάστασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider