Τα μηνύματα από τις -μικρές- νίκες του συμβιβασμού των Βρυξελλών  

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Όταν επιχειρούνται δύσκολοι συμβιβασμοί τότε δεν υπάρχουν μεγάλοι νικητές. Το βέβαιο είναι ότι στην κυοφορούμενη πρώτη συμφωνία για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, με βάση τουλάχιστον τα τρία πολυσέλιδα νομικά κείμενα συμβιβασμού, ο μεγάλος χαμένος είναι η απλοποίηση. Γιατί μιλάμε (και πάλι) για έναν πληθωρισμό άρθρων, όρων, εξαιρέσεων αλλά και για δημιουργική ασάφεια. Αλλά, υπάρχουν μικρές νίκες. Όποια αλλαγή από τον κανόνα για 1/20 μείωσης του χρέους ετησίως είναι πολύ σημαντική κίνηση για κράτη όπως η Ελλάδα.

Για να δούμε κάποιες μικρές «νίκες» και τη σημασία τους.  Ένα παράδειγμα είναι οι αμυντικές δαπάνες που μας «καίνε» ως χώρα λόγω των γνωστών ανοικτών πληγών.

Τι λέει λοιπόν αυτή η πρόταση συμβιβασμού: θα εξαιρούνται, λέει, οι εν λόγω δαπάνες μόνο αν είναι η χώρα να κινδυνεύει να μπει ξανά σε περιπέτειες, δηλαδή στη διαδικασία «υπερβολικού ελλείμματος» όπως τότε, τα χρόνια προ μνημονίων. Αν φτάσει σε αυτό το σημείο της «απόκλισης» από τους νέους στόχους, τότε η αξιολόγηση των θεσμών, θα λάβει υπόψη το βάρος των αμυντικών δαπανών. Επίσης (και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό για την Ελλάδα, αν και μάλλον έγινε για το χατίρι της Γερμανίας), αν ένα κράτος αυξήσει επιπλέον τις αμυντικές δαπάνες στο μέλλον, πέραν όσων έχει ήδη συμφωνήσει και εγγράψει στο Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό (δηλαδή και ως παραλαβές επόμενων ετών), τότε αυτή η δαπάνη εξαιρείται.

Όφελος είναι και η ειδική αναφορά για την Ελλάδα για το χρέος μετά το 2032, όταν τελειώνει η περίοδος χάριτος για τα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα τον καιρό των μνημονίων. Λένε λοιπόν τα κείμενα πως το 2033  για το «σημαντικό ποσό αναβαλλόμενων τόκων» που προς το παρόν δεν καταβάλλονται γιατί υπάρχει περίοδος χάριτος και τότε θα καταστούν πληρωτέοι με βάση την συμφωνία για το χρέος θα υπάρξει η εξής ρύθμιση: «η έκτακτη αυτή αύξηση του χρέους ως προς το ΑΕΠ δεν θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τους υπολογισμούς της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους». Φαντάζει πολύ μακρινό, αλλά δεν είναι.

Ωστόσο, πηγές από τις Βρυξέλλες λένε πως το θέμα δρομολογείται όχι μόνο μέσω του νέου αυτού όρου στα νομικά κείμενα των δημοσιονομικών κανόνων, αλλά και εξαιτίας άλλων παραγόντων και κινήσεων που έχουν εδώ και καιρό ξεκινήσει.

Για τι ποσό μιλάμε; Για 20-25 δισ. ευρώ αναβαλλόμενων τόκων που θα πρέπει να εγγραφούν σε δέκα χρόνια από τώρα στο χρέος και οι νέοι κανόνες λένε το «άλμα» αυτό να μην συνυπολογιστεί στην τότε ανάλυση βιωσιμότητας. Καλό είναι που το λένε και επισήμως, αλλά η αλήθεια είναι πως το ποσό αυτό που σωρεύεται ετησίως (περίπου 1 δισ. ευρώ, ήδη έχουμε φτάσει κοντά στα 10 δισ. ευρώ), δεν είναι κάπου «κρυμμένο» λογιστικά. Εγγράφεται κάθε χρόνο και στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους αλλά και στο επίσημο έλλειμμα (όταν αποτυπώνεται εθνικολογιστικά/κατά ESA όπως λέγεται ο τρόπος μέτρησης των Βρυξελλών). Σε απλά ελληνικά, το ποσό υπάρχει στα επίσημα «βιβλία» του δημοσίου. Μάλιστα, εδώ και πολύ καιρό από τις Βρυξέλλες έχουν αρχίσει συζητήσεις για ένα νέο σχήμα διευκολύνσεων στην αποπληρωμή σε βάθος χρόνου ή και με μία νέα περίοδο χάριτος.

Αλλά καθώς όλα αυτά είναι ακόμη στα «λόγια», είναι καλό να υπάρχουν και τα νομικά κείμενα.

Προφανώς επίσης, η εν λόγω αναφορά των νέων κανόνων δείχνει –και αυτή– γιατί πρέπει απαρέγκλιτα να γίνονται για χρόνια όλες οι κινήσεις που θα οδηγήσουν από την… άκρη στο κέντρο της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και σε μία ανάπτυξη που «υγιώς» θα μειώνει το χρέος.  Από την μία πλευρά χρειάζονται λοιπόν κινήσεις σαν την πρόωρη αποπληρωμή της 15ης Δεκεμβρίου που θα βελτιώσουν και άλλο το προφίλ του χρέους και από την άλλη πλευρά παρεμβάσεις στον «παρονομαστή», δηλαδή στο ΑΕΠ.

Το ΑΕΠ του 2024 υπολογίζεται σε 234 δισ. ευρώ και το χρέος στα 356 δισ. ευρώ (από 357 δισ. ευρώ φέτος). Το θέμα λοιπόν δεν είναι – μόνο – τι χρέος θα έχουμε το 2033 αλλά και τι αξίας ΑΕΠ θα έχουμε. Γιατί αν καταφέρναμε ως χώρα να εκπλήξουμε θετικά σε όρους ανάπτυξης, θα έβγαιναν όλοι κερδισμένοι, και τα δημοσιονομικά, και η αγορά και η κοινωνία…

Όλες οι ειδήσεις

14:26

Διάσκεψη για την Ασφάλεια: Συνάντηση του Κινέζου ΥΠΕΞ με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και Ουκρανίας

14:19

Ρωσία: Στο 15,5% τα επιτόκια - Έκτη διαδοχική μείωση

14:16

Μητσοτάκης προς αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας: Μεγάλη κατάκτηση η επιστολική ψήφος των αποδήμων

14:15

Eurostat: Με 1,3% έτρεξε η οικονομία της Ευρωζώνης το δ' τρίμηνο

14:10

Lonely Planet: Αυτό είναι το ιδανικό ελληνικό νησί για solo travellers

14:07

Την προσεχή εβδομάδα στη Γενεύη ο νέος γύρος συνομιλιών Ρωσίας - Ουκρανίας

14:00

Επ. Ανταγωνισμού: Παρουσίαση και διαβούλευση της ενδιάμεσης έκθεσης της κλαδικής έρευνας στις τραπεζικές καταθέσεις

13:49

Διάσκεψη για την Ασφάλεια: Ο Ζελένσκι έφθασε στο Μόναχο

13:48

Βρετανικό δικαστήριο έκρινε ότι η απαγόρευση φιλοπαλαιστινιακής οργάνωσης είναι παράνομη

13:46

Πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις σε Ιόνια Νησιά και Πρέβεζα

13:43

Σκληραίνει το πλαίσιο κατά του παράνομου τζόγου: Φυλακή έως 10 έτη και βαριά πρόστιμα

13:32

Σκληρή επίθεση Τσίπρα σε Στουρνάρα: Μια τρίτη θητεία αξίζει κάθε κόπο

13:29

Η ByteDance σε συζητήσεις για την πώληση της μονάδας παιχνιδιών Moonton για πάνω από 6 δισ.

13:21

Το εβδομαδιαίο κουίζ του Insider: Πόσο καλά θυμάστε τα νέα;

13:06

Μητσοτάκης: Το σύνθημα «Νομιμότητα Παντού» γίνεται πράξη στην καθημερινότητα

13:05

Eurobank Equities: Στα 56,20 ευρώ η νέα τιμή-στόχος για Metlen

12:57

Κάλεσμα Κυρανάκη σε στελέχη από Ελλάδα και εξωτερικό για τις νέες διευθυντικές θέσεις στον ΟΣΕ

12:56

Η ΕΕΕΠ προχωρά σε νέα μελέτη για τον εθισμό στα τυχερά παίγνια

12:45

Συνάντηση των ηγετών Δανίας και Γροιλανδίας με Ρούμπιο στη Διάσκεψη του Μονάχου

12:37

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 4,1% στις άδειες κυκλοφορίας αυτοκινήτων τον Ιανουάριο

12:37

Κρεμλίνο: Νέες διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία «την ερχόμενη εβδομάδα»

12:32

ΔΙΜΕΑ: Σχεδόν 200.000 ευρώ σε πρόστιμα για απομιμητικά προϊόντα στη Θεσσαλονίκη

12:29

Έρευνα: Το προφίλ των γυναικών που δυσκολεύονται να κόψουν το κάπνισμα και κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο

12:29

Πιερρακάκης: Η ισχυρή Ελλάδα σε οικονομία και διπλωματία αποτελεί ευθύνη και καθήκον όλων μας

12:25

Allianz ΑΕΔΑΚ: Κορυφαίες επιδόσεις και σημαντικές διακρίσεις στα Αμοιβαία Κεφάλαια το 2025

12:19

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 0,9% στις τιμές εκροών γεωργίας - κτηνοτροφίας τον Δεκέμβριο

12:18

Μειώθηκε κατά 5,4% ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Δεκέμβριο

12:18

ΟΣΕ: Προκήρυξη 33 θέσεων Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών – Άνοιγμα σε έμπειρα στελέχη από Ελλάδα και εξωτερικό

12:13

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Αριστείδης Μανωλάκος

12:11

Οι Συγκοινωνίες αλλάζουν πίστα

gazzetta
gazzetta reader insider insider