Τα μηνύματα από τις -μικρές- νίκες του συμβιβασμού των Βρυξελλών  

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Όταν επιχειρούνται δύσκολοι συμβιβασμοί τότε δεν υπάρχουν μεγάλοι νικητές. Το βέβαιο είναι ότι στην κυοφορούμενη πρώτη συμφωνία για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, με βάση τουλάχιστον τα τρία πολυσέλιδα νομικά κείμενα συμβιβασμού, ο μεγάλος χαμένος είναι η απλοποίηση. Γιατί μιλάμε (και πάλι) για έναν πληθωρισμό άρθρων, όρων, εξαιρέσεων αλλά και για δημιουργική ασάφεια. Αλλά, υπάρχουν μικρές νίκες. Όποια αλλαγή από τον κανόνα για 1/20 μείωσης του χρέους ετησίως είναι πολύ σημαντική κίνηση για κράτη όπως η Ελλάδα.

Για να δούμε κάποιες μικρές «νίκες» και τη σημασία τους.  Ένα παράδειγμα είναι οι αμυντικές δαπάνες που μας «καίνε» ως χώρα λόγω των γνωστών ανοικτών πληγών.

Τι λέει λοιπόν αυτή η πρόταση συμβιβασμού: θα εξαιρούνται, λέει, οι εν λόγω δαπάνες μόνο αν είναι η χώρα να κινδυνεύει να μπει ξανά σε περιπέτειες, δηλαδή στη διαδικασία «υπερβολικού ελλείμματος» όπως τότε, τα χρόνια προ μνημονίων. Αν φτάσει σε αυτό το σημείο της «απόκλισης» από τους νέους στόχους, τότε η αξιολόγηση των θεσμών, θα λάβει υπόψη το βάρος των αμυντικών δαπανών. Επίσης (και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό για την Ελλάδα, αν και μάλλον έγινε για το χατίρι της Γερμανίας), αν ένα κράτος αυξήσει επιπλέον τις αμυντικές δαπάνες στο μέλλον, πέραν όσων έχει ήδη συμφωνήσει και εγγράψει στο Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό (δηλαδή και ως παραλαβές επόμενων ετών), τότε αυτή η δαπάνη εξαιρείται.

Όφελος είναι και η ειδική αναφορά για την Ελλάδα για το χρέος μετά το 2032, όταν τελειώνει η περίοδος χάριτος για τα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα τον καιρό των μνημονίων. Λένε λοιπόν τα κείμενα πως το 2033  για το «σημαντικό ποσό αναβαλλόμενων τόκων» που προς το παρόν δεν καταβάλλονται γιατί υπάρχει περίοδος χάριτος και τότε θα καταστούν πληρωτέοι με βάση την συμφωνία για το χρέος θα υπάρξει η εξής ρύθμιση: «η έκτακτη αυτή αύξηση του χρέους ως προς το ΑΕΠ δεν θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τους υπολογισμούς της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους». Φαντάζει πολύ μακρινό, αλλά δεν είναι.

Ωστόσο, πηγές από τις Βρυξέλλες λένε πως το θέμα δρομολογείται όχι μόνο μέσω του νέου αυτού όρου στα νομικά κείμενα των δημοσιονομικών κανόνων, αλλά και εξαιτίας άλλων παραγόντων και κινήσεων που έχουν εδώ και καιρό ξεκινήσει.

Για τι ποσό μιλάμε; Για 20-25 δισ. ευρώ αναβαλλόμενων τόκων που θα πρέπει να εγγραφούν σε δέκα χρόνια από τώρα στο χρέος και οι νέοι κανόνες λένε το «άλμα» αυτό να μην συνυπολογιστεί στην τότε ανάλυση βιωσιμότητας. Καλό είναι που το λένε και επισήμως, αλλά η αλήθεια είναι πως το ποσό αυτό που σωρεύεται ετησίως (περίπου 1 δισ. ευρώ, ήδη έχουμε φτάσει κοντά στα 10 δισ. ευρώ), δεν είναι κάπου «κρυμμένο» λογιστικά. Εγγράφεται κάθε χρόνο και στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους αλλά και στο επίσημο έλλειμμα (όταν αποτυπώνεται εθνικολογιστικά/κατά ESA όπως λέγεται ο τρόπος μέτρησης των Βρυξελλών). Σε απλά ελληνικά, το ποσό υπάρχει στα επίσημα «βιβλία» του δημοσίου. Μάλιστα, εδώ και πολύ καιρό από τις Βρυξέλλες έχουν αρχίσει συζητήσεις για ένα νέο σχήμα διευκολύνσεων στην αποπληρωμή σε βάθος χρόνου ή και με μία νέα περίοδο χάριτος.

Αλλά καθώς όλα αυτά είναι ακόμη στα «λόγια», είναι καλό να υπάρχουν και τα νομικά κείμενα.

Προφανώς επίσης, η εν λόγω αναφορά των νέων κανόνων δείχνει –και αυτή– γιατί πρέπει απαρέγκλιτα να γίνονται για χρόνια όλες οι κινήσεις που θα οδηγήσουν από την… άκρη στο κέντρο της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και σε μία ανάπτυξη που «υγιώς» θα μειώνει το χρέος.  Από την μία πλευρά χρειάζονται λοιπόν κινήσεις σαν την πρόωρη αποπληρωμή της 15ης Δεκεμβρίου που θα βελτιώσουν και άλλο το προφίλ του χρέους και από την άλλη πλευρά παρεμβάσεις στον «παρονομαστή», δηλαδή στο ΑΕΠ.

Το ΑΕΠ του 2024 υπολογίζεται σε 234 δισ. ευρώ και το χρέος στα 356 δισ. ευρώ (από 357 δισ. ευρώ φέτος). Το θέμα λοιπόν δεν είναι – μόνο – τι χρέος θα έχουμε το 2033 αλλά και τι αξίας ΑΕΠ θα έχουμε. Γιατί αν καταφέρναμε ως χώρα να εκπλήξουμε θετικά σε όρους ανάπτυξης, θα έβγαιναν όλοι κερδισμένοι, και τα δημοσιονομικά, και η αγορά και η κοινωνία…

Όλες οι ειδήσεις

13:55

Στουρνάρας στο Politico: H εντυπωσιακή ελληνική ανάπτυξη δεν εξαρτάται από το ρωσικό πετρέλαιο

13:36

Το Ισλαμικό Κράτος καλεί τους υποστηρικτές του να πολεμήσουν το νέο συριακό καθεστώς

13:24

Γροιλανδία: Δεν χρειαζόμαστε το πλωτό νοσοκομείο του Τραμπ, λέει ο Δανός υπουργός Άμυνας

13:10

Ακίνητα: Σε ποιες περιοχές Αθήνας - Θεσσαλονίκης ψάχνουν Έλληνες και ξένοι, πόσα δίνουν για αγορά/ενοικίαση

12:55

Ζαγοροχώρια: Μια βόλτα στα πιο εντυπωσιακά γεφύρια

12:33

Λήμνος: Αίτημα για κήρυξη του νησιού σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης - Χωρίς νερό η Μύρινα

12:22

Ο Τραμπ απορεί γιατί το Ιράν δεν έχει ήδη «συνθηκολογήσει»

12:07

Δυνατές εξαγγελίες από αδύναμους ηγέτες

12:02

Αφγανιστάν: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες εξαιτίας πακιστανικών αεροπορικών επιδρομών

11:55

Λαγκάρντ: Η ΕΕ δεν χρειάζεται και τους 27 για να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις

11:40

Κοντογεώργης: Η πολιτική της κυβέρνησης απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες χωρίς διαχωρισμούς και περιχαρακώσεις

11:28

Καλιφόρνια: Νεκρός και ο ένατος αγνοούμενος που παρασύρθηκε από χιονοστιβάδα

11:24

Σπανάκης: Τα 228 έργα που εκτελούνται στα Δωδεκάνησα, με προϋπολογισμό 110 εκατ., είναι έργο της ΝΔ

11:04

BBC: Τα επτά σενάρια για επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν

10:55

FT: Η Ελλάδα στοχεύει σε κεντρικό ρόλο στην μετά-Ρωσία αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης

10:49

Ο Τραμπ στέλνει πλωτό νοσοκομείο στη Γροιλανδία

10:47

Ουκρανία: Μαζικές ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drones σε Κίεβο και άλλες περιοχές

10:35

Η χαρά που κράτησε μία μέρα: Ακύρωση από το Ανώτατο Δικαστήριο, άμεση «απάντηση» Τραμπ και οι … δασμοί των 150 ημερών

10:27

Μητσοτάκης: Οι ενεργειακές συμφωνίες αναδεικνύουν την γεωπολιτική μας θέση, εγγυώνται την ασφάλειά μας

10:18

Διαδικτυακές δημοπρασίες: Τι αντικείμενα πωλούνται - Ποιοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν

10:12

Υδρογονάνθρακες: Οι 10 γεωτρήσεις της ερχόμενης εξαετίας

09:53

ΔΥΠΑ: Πλήρης κάλυψη εισφορών για μακροχρόνια ανέργους κοντά στη σύνταξη

09:40

Ευρωομόλογα: Τα οφέλη που βλέπουν ΕΚΤ και Bundesbank - Η αντίδραση Μερτς στην πρόταση Μακρόν

09:29

Αλλάζουν όλα στη στρατιωτική θητεία: Από τη βασική και ειδική εκπαίδευση έως τους «μισθούς» και το συσσίτιο

09:20

Από την ξηρασία στην πείνα: Το επιστημονικό μοντέλο που προβλέπει τις επόμενες κρίσεις τροφίμων

09:16

Ισοζύγιο Πληρωμών: 2,8 δισ. το 2025 με άλμα 5,8 δισ. στις Επενδύσεις

09:05

Η επέλαση της Τεχνητής Νοημοσύνης αυξάνει το άγχος των εργαζομένων - Ένας στους δύο φοβάται ότι μπορεί να αντικατασταθεί

09:00

Τουρισμός: Υψηλές πληρότητες αλλά με αστερίσκους για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

23:33

Αραβικές χώρες καταδικάζουν τις δηλώσεις του Μάικ Χάκαμπι περί «δικαιωμάτων» του Ισραήλ σε μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής

23:08

Ουκρανία: Απορρίπτουμε τα τελεσίγραφα και τους εκβιασμούς της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider