Τα μηνύματα από τις -μικρές- νίκες του συμβιβασμού των Βρυξελλών  

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Όταν επιχειρούνται δύσκολοι συμβιβασμοί τότε δεν υπάρχουν μεγάλοι νικητές. Το βέβαιο είναι ότι στην κυοφορούμενη πρώτη συμφωνία για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, με βάση τουλάχιστον τα τρία πολυσέλιδα νομικά κείμενα συμβιβασμού, ο μεγάλος χαμένος είναι η απλοποίηση. Γιατί μιλάμε (και πάλι) για έναν πληθωρισμό άρθρων, όρων, εξαιρέσεων αλλά και για δημιουργική ασάφεια. Αλλά, υπάρχουν μικρές νίκες. Όποια αλλαγή από τον κανόνα για 1/20 μείωσης του χρέους ετησίως είναι πολύ σημαντική κίνηση για κράτη όπως η Ελλάδα.

Για να δούμε κάποιες μικρές «νίκες» και τη σημασία τους.  Ένα παράδειγμα είναι οι αμυντικές δαπάνες που μας «καίνε» ως χώρα λόγω των γνωστών ανοικτών πληγών.

Τι λέει λοιπόν αυτή η πρόταση συμβιβασμού: θα εξαιρούνται, λέει, οι εν λόγω δαπάνες μόνο αν είναι η χώρα να κινδυνεύει να μπει ξανά σε περιπέτειες, δηλαδή στη διαδικασία «υπερβολικού ελλείμματος» όπως τότε, τα χρόνια προ μνημονίων. Αν φτάσει σε αυτό το σημείο της «απόκλισης» από τους νέους στόχους, τότε η αξιολόγηση των θεσμών, θα λάβει υπόψη το βάρος των αμυντικών δαπανών. Επίσης (και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό για την Ελλάδα, αν και μάλλον έγινε για το χατίρι της Γερμανίας), αν ένα κράτος αυξήσει επιπλέον τις αμυντικές δαπάνες στο μέλλον, πέραν όσων έχει ήδη συμφωνήσει και εγγράψει στο Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό (δηλαδή και ως παραλαβές επόμενων ετών), τότε αυτή η δαπάνη εξαιρείται.

Όφελος είναι και η ειδική αναφορά για την Ελλάδα για το χρέος μετά το 2032, όταν τελειώνει η περίοδος χάριτος για τα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα τον καιρό των μνημονίων. Λένε λοιπόν τα κείμενα πως το 2033  για το «σημαντικό ποσό αναβαλλόμενων τόκων» που προς το παρόν δεν καταβάλλονται γιατί υπάρχει περίοδος χάριτος και τότε θα καταστούν πληρωτέοι με βάση την συμφωνία για το χρέος θα υπάρξει η εξής ρύθμιση: «η έκτακτη αυτή αύξηση του χρέους ως προς το ΑΕΠ δεν θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τους υπολογισμούς της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους». Φαντάζει πολύ μακρινό, αλλά δεν είναι.

Ωστόσο, πηγές από τις Βρυξέλλες λένε πως το θέμα δρομολογείται όχι μόνο μέσω του νέου αυτού όρου στα νομικά κείμενα των δημοσιονομικών κανόνων, αλλά και εξαιτίας άλλων παραγόντων και κινήσεων που έχουν εδώ και καιρό ξεκινήσει.

Για τι ποσό μιλάμε; Για 20-25 δισ. ευρώ αναβαλλόμενων τόκων που θα πρέπει να εγγραφούν σε δέκα χρόνια από τώρα στο χρέος και οι νέοι κανόνες λένε το «άλμα» αυτό να μην συνυπολογιστεί στην τότε ανάλυση βιωσιμότητας. Καλό είναι που το λένε και επισήμως, αλλά η αλήθεια είναι πως το ποσό αυτό που σωρεύεται ετησίως (περίπου 1 δισ. ευρώ, ήδη έχουμε φτάσει κοντά στα 10 δισ. ευρώ), δεν είναι κάπου «κρυμμένο» λογιστικά. Εγγράφεται κάθε χρόνο και στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους αλλά και στο επίσημο έλλειμμα (όταν αποτυπώνεται εθνικολογιστικά/κατά ESA όπως λέγεται ο τρόπος μέτρησης των Βρυξελλών). Σε απλά ελληνικά, το ποσό υπάρχει στα επίσημα «βιβλία» του δημοσίου. Μάλιστα, εδώ και πολύ καιρό από τις Βρυξέλλες έχουν αρχίσει συζητήσεις για ένα νέο σχήμα διευκολύνσεων στην αποπληρωμή σε βάθος χρόνου ή και με μία νέα περίοδο χάριτος.

Αλλά καθώς όλα αυτά είναι ακόμη στα «λόγια», είναι καλό να υπάρχουν και τα νομικά κείμενα.

Προφανώς επίσης, η εν λόγω αναφορά των νέων κανόνων δείχνει –και αυτή– γιατί πρέπει απαρέγκλιτα να γίνονται για χρόνια όλες οι κινήσεις που θα οδηγήσουν από την… άκρη στο κέντρο της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και σε μία ανάπτυξη που «υγιώς» θα μειώνει το χρέος.  Από την μία πλευρά χρειάζονται λοιπόν κινήσεις σαν την πρόωρη αποπληρωμή της 15ης Δεκεμβρίου που θα βελτιώσουν και άλλο το προφίλ του χρέους και από την άλλη πλευρά παρεμβάσεις στον «παρονομαστή», δηλαδή στο ΑΕΠ.

Το ΑΕΠ του 2024 υπολογίζεται σε 234 δισ. ευρώ και το χρέος στα 356 δισ. ευρώ (από 357 δισ. ευρώ φέτος). Το θέμα λοιπόν δεν είναι – μόνο – τι χρέος θα έχουμε το 2033 αλλά και τι αξίας ΑΕΠ θα έχουμε. Γιατί αν καταφέρναμε ως χώρα να εκπλήξουμε θετικά σε όρους ανάπτυξης, θα έβγαιναν όλοι κερδισμένοι, και τα δημοσιονομικά, και η αγορά και η κοινωνία…

Όλες οι ειδήσεις

19:41

Με 32,05% στην Yalco η ΑVE - Κάλυψε ΑΜΚ 5 εκατ. ευρώ

19:38

Συνάντηση Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας

19:33

Αλβανία: Διαδηλωτές πέταξαν αυγά σε αυτοκίνητα βουλευτών - Συλλήψεις από την αστυνομία

19:23

ΟΟΣΑ σε Γαλλία: Αυξήσεις φόρων και μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος

19:19

Τα μεγαλύτερα κέρδη τριμήνου εδώ και 5,5 χρόνια με νέο ρεκόρ στις ευρωαγορές

19:11

Δικαστικός «φραγμός» στο διάταγμα Τραμπ που καταργούσε το «δίκαιο του εδάφους»

19:02

Τετ α τετ Δήμα με τον Ινδό υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας

18:57

Υπουργικό Συμβούλιο: Τι παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε στη σημερινή συνεδρίαση

18:53

Ελλάκτωρ: Πληρωμή καθαρού υπολοίπου μερίσματος 0,0475 ευρώ ανά μετοχή

18:50

Aircanteen: Στα 57,8 εκατ. ευρώ ο τζίρος το 2025 με αύξηση 13,7%

18:37

Ιταλία: Πέντε νεκροί από τον καύσωνα σε μία ημέρα - Στο «κόκκινο» 25 μεγάλες πόλεις

18:37

Για πρώτη φορά χαρτογραφήθηκαν μέσα σε ζωντανό ιστό τα μικροπλαστικά που καταναλώνουμε

18:30

Συνάντηση Κάλας και Επίτροπων Μετανάστευσης με τον Ερντογάν

18:24

Πυρκαγιά στον Άγιο Δημήτριο Κορινθίας - Μήνυμα 112 για απομάκρυνση πολιτών

18:22

Βενεζουέλα: Οι ελπίδες να βρεθούν και άλλοι επιζώντες από τον σεισμό σβήνουν

18:19

ΔΕΗ: Πλήρωσε 27,76 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο για εξορύξεις στα ορυχεία λιγνίτη το 2025

18:14

ΥΠΕΘΟΟ-ΑΑΔΕ: Ολοκληρώνεται η καταβολή ενίσχυσης 150 ευρώ ανά παιδί σε 950.000 οικογένειες

18:09

Συνάντηση Πιερρακάκη με τον Υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ινδίας

18:00

Κένυα: Ένας νεκρός και δύο τραυματίες σε διαδήλωση διαμαρτυρίας για τις «απαγωγές» ακτιβιστών

17:52

Βρετανία: Οι πρόσφυγες θα πρέπει να συνεισφέρουν στο κόστος στέγασής τους

17:49

Χρηματιστήριο: Κέρδη 16% στο α' εξάμηνο για τον Γενικό Δείκτη

17:46

Πιερρακάκης: Πιστεύουμε ότι λεφτά υπάρχουν ή ότι λεφτά γεννώνται;

17:44

Εξαϋλώθηκαν 2,3 τρισ. δολάρια από τις Mag 7 τον Ιούνιο - Αισιοδοξία για τσιπ

17:36

Δήμος Αθηναίων: Ανοίγει τη Λέσχη Φιλίας Κάτω Πετραλώνων για την υποδοχή των ενοίκων της πολυκατοικίας που κατέρρευσε

17:36

ΚΑΠ 2028-2034: Περικοπή 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο

17:26

ΕΛΓΑ: Καταβλήθηκαν 1,2 εκατ. ευρώ σε 441 δικαιούχους για τις ζημιές από πυρκαγιές του 2022

17:23

Υπερδιπλασιασμός εσόδων για AeroVironment στο δ' τρίμηνο - Διψήφιο άλμα για τη μετοχή

17:17

Χατζηδάκης: Ασφάλεια και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με την επέκταση ψηφιακών συναλλαγών

17:11

Γερμανία: Περισσότεροι από ποτέ οι εξτρεμιστές - Αυξάνονται οι νέοι με τάσεις για βία

17:02

Παπακωσταντίνου (ΤτΕ): ΔΙΑΣ και IRIS προσφέρουν υπηρεσίες με ευρωπαϊκή διάσταση


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider