Οι «ρήτρες» για να πάμε καλά (στην οικονομία) και μετά το 2026

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο ήταν για πολλούς αναμενόμενη. Ναι, η ελληνική αναπτυξιακή δυναμική παραμένει από τις πιο ισχυρές στην ΕΕ. Ωστόσο, αυτός ο βραδύτερος ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ είναι ένα ακόμη «δείγμα» των οικονομικών δυσκολιών που υπάρχουν στην Ευρώπη και «βαραίνουν» μοιραία και την Ελλάδα.

Η Ελλάδα τα πάει καλά, πολύ καλά, αλλά πρέπει να θωρακισθεί για πιο δύσκολες εποχές. Οι παρενέργειες που προκαλεί σε ολόκληρη την Ευρώπη η δημοσιονομική (και όχι μόνο) κρίση στη Γερμανία, είναι μία απόδειξη των μετώπων που δημιουργούνται, αλλά υπάρχουν και άλλα. Στο πιο καλό σενάριο ο πληθωρισμός δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα σταθερότητας (στο 2%) παρά μετά το 2025. Το ίδιο ισχύει και για τα επιτόκια της ΕΚΤ. Να προσθέσουμε πως η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει (είναι απλώς σε ύφεση), αλλά και πως πλέον και ο πληθωρισμός ο ίδιος έχει ενδογενή χαρακτηριστικά, έχει αρχίσει να ριζώνει.

Το κρίσιμο στοιχείο είναι λοιπόν να υπάρξει συνεχής ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη, για πολλά χρόνια. Και τούτο για να έχει η χώρα ανθεκτικότητα, αλλά και για να υπάρξει πραγματική ευημερία και εισοδηματική σύγκλιση με την ΕΕ, με διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας.

Για να γίνει αυτό υπάρχουν όμως προϋποθέσεις. Προς το παρόν, αυτός ο πολύ πιο ισχυρός (σχετικά με άλλα κράτη της ΕΕ) ρυθμός ανάπτυξης που βιώνει η Ελλάδα θρέφεται και από τα κοινοτικά κονδύλια. Θρέφεται μάλιστα όχι τόσο από το ΕΣΠΑ (γιατί πάντα το είχαμε, άρα δεν προσφέρει κάτι επιπλέον), αλλά από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 36 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει διαθέσιμα η Ελλάδα και πρέπει να αξιοποιηθούν μαζί με τις μεταρρυθμίσεις με τις οποίες συνδέονται, πολύ πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά.

Υπό τα σημερινά δεδομένα, το Ταμείο Ανάκαμψης λήγει μετά το 2026 και έτσι είναι πολύ σημαντικό τα χρήματα αυτά θα αξιοποιηθούν πλήρως και ορθώς, ούτως ώστε στη συνέχεια να υπάρχει εγχώρια αναπτυξιακή δυναμική. Χωρίς καθυστερήσεις και αρρυθμίες. Γιατί, ακόμη και αν «περάσει» η θέση κρατών, όπως η Γαλλία που έχουν ήδη ζητήσει ατύπως μία παράταση (αν δηλαδή ξεπεραστεί η άρνηση της Γερμανίας για παρατάσεις), το όφελος θα είναι απλά να τελειώσουν έργα που ξεκίνησαν τώρα και όχι να υπάρξει μία νέα γενιά έργων και μεταρρυθμίσεων. Με άλλα λόγια τώρα, είναι η ώρα των κινήσεων που θα δώσουν μία αναπτυξιακή δυναμική.

Αυτή είναι η μία «ρήτρα» για να πάμε καλά και μετά το 2026: Αποτελεσματικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις να στηρίξουν μία ενδογενή και βιώσιμη ανάπτυξη.

Η δεύτερη «ρήτρα» συνδέεται με το χρέος. Ετσι, συνδέεται μοιραία και με το ΑΕΠ που είναι ο παρονομαστής στον σχετικό δείκτη. Η ισχυρή ανάπτυξη είναι σημαντική για μία σχετικά «ανώδυνη» σε όρους λιτότητας απομείωση του χρέους. Γιατί το ελληνικό χρέος μειώνεται μεν με πολύ ταχύ ρυθμό, τον ταχύτερο στην ΕΕ, αλλά παραμένει πολύ υψηλό και οι δυσκολίες είναι μπροστά. Οι δυσκολίες αυτής της προσπάθειας θα ενταθούν και αυτές προς το τέλος της δεκαετίας και αμέσως μετά.

Να μην ξεχνάμε πως τώρα το ονομαστικό ΑΕΠ το «θρέφει» και ο πληθωρισμός. Επίσης, από το 2032 θα πρέπει να αρχίσουμε να αποπληρώνουμε τα δάνεια που λάβαμε τα χρόνια των μνημονίων. Ακόμη, το γεγονός ότι έχει αυξηθεί το κόστος δανεισμού σε συνδυασμό με την επαναφορά σε επενδυτική βαθμίδα αλλάζει το μείγμα έκθεσής μας στις αγορές και άρα είναι πολύ πιθανό να πρέπει να πληρώνουμε πιο ακριβά τα νέα δάνεια τα οποία θα λαμβάνουμε, εκτός και αν βελτιώσουμε πάρα πολύ την πιστοληπτική μας ικανότητα, κάτι που επίσης σημαίνει πάρα πολύ προσεκτική και σφιχτή δημοσιονομική πολιτική.

Αν λοιπόν υποχρεωθούμε σε σφιχτή δημοσιονομική πολιτική χωρίς ανάπτυξη, τότε δημιουργείται μία «παγίδα» και για την οικονομία, για τα εισοδήματα, για την κατανάλωση, αλλά και για το χρέος στο τέλος της «διαδρομής». Είναι μία παγίδα την οποία πρέπει να αποφύγει η Ελλάδα.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν προκειμένου να δρομολογηθούν οι όποιες κινήσεις απαιτούνται για να θωρακίσουν πλήρως τις αναπτυξιακές προϋποθέσεις και προοπτικές της χώρας. Και βέβαια ελπίζουμε (γιατί θα μεσολαβήσουν εκλογές), η επόμενη κυβέρνηση/κυβερνήσεις να στηρίξουν τη συνέχεια του κράτους και των μεταρρυθμίσεων χωρίς πισωγυρίσματα που θα μας κάνουν να χάσουμε χρόνο, αλλά και ο σχεδιασμός που απομένει να γίνει, να εμπεριέχει μακρόπνοες πολιτικές.

Όλες οι ειδήσεις

11:39

Συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου για τους ισχυρούς ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες

11:22

Fed: Ο διχασμός για τις αυξήσεις επιτοκίων βαθαίνει

11:03

5G παντού, 6G στον ορίζοντα: Πού βρίσκεται η Ελλάδα στη μεγάλη τεχνολογική μετάβαση

10:53

Η fintech εταιρεία AI Financial που συνδέεται με τον Τραμπ πουλά τη θυγατρική της στην Prime Delta

10:43

Ζελένσκι: Ευχαρίστησε την αμερικανική Γερουσία για την υιοθέτηση ν/σ που προβλέπει την επιβολή σημαντικών κυρώσεων στη Ρωσία

10:38

Κολομβία: Ο Αμπελάρδο ντε λα Εσπριέγια ορκίστηκε πρόεδρος της χώρας

10:31

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 10 έως 14 Αυγούστου

10:21

Health Monitoring: Η εθνική υποδομή για αξιοποίηση δεδομένων υγείας προς όφελος των πολιτών

10:14

ΟΗΕ: Προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος ανανέωσης μιας μεγάλης κλίμακας σύγκρουσης στην Υεμένη

09:54

Βραζιλία: Σε χαμηλό δεκαετίας υποχώρησε η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου

09:45

SEC: Απέσυρε αγωγή για insider trading κατά πρώην στελέχους του κλάδου υγείας που έλαβε χάρη από τον Τραμπ

09:21

Τραμπ: «Εθνική ντροπή» η δικαστική απόφαση που μπλοκάρει την κατασκευή της αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο

09:08

Γερμανία: «Στημένη προβοκάτσια» το περιστατικό με το drone σύμφωνα με τη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο

09:00

Μαύρη Θάλασσα: Η εμπορική ναυτιλία στην πρώτη γραμμή ενός ακήρυχτου πολέμου

08:50

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Με «προίκα» 2 δισ. ευρώ ανοίγει δρόμο για δάνεια έως 5 δισ. σε μικρομεσαίες

08:36

Nvidia: Θα επενδύσει έως και 3 δισ. δολάρια στη Lancium, την εταιρεία ανάπτυξης του κέντρου δεδομένων Stargate

08:31

5 γραφικά ψαροχώρια της Ελλάδας που δεν έχετε ανακαλύψει ακόμα

08:25

ΟΣΔΕ: Ευρωπαϊκή έγκριση, εγχώριο στρες τεστ

08:11

Τα ανοιχτά μέτωπα για την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας

08:08

Νέο Χωροταξικό Τουρισμού: Οι νέες «κόκκινες γραμμές» για το περιβάλλον και τι αλλάζει σε ξενοδοχεία, νησιά και επενδύσεις

08:00

Τράπεζες: Στα 55,5 εκατ. ευρώ ο λογαριασμός από τα δάνεια του ν. Κατσέλη

23:58

Το Περού και το Μεξικό αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις

23:53

Ιράν: Ο Αραγτσί επαινεί τον στρατό, προτρέπει σε ενότητα των μουσουλμάνων

23:50

Το Cambridge επανεξετάζει τις διαδικασίες πρόσληψης καθηγητών

23:44

Συνάντηση Ζελένσκι με Βούτσιτς - Θέματα οικονομίας και ασφάλειας στο επίκεντρο

23:32

Άγκυρα: Η συμφωνία με Πακιστάν και Σαουδική Αραβία δεν παραβιάζει το ΝΑΤΟ

23:17

Η καλύτερη εβδομάδα από τον Απρίλιο στη Wall Street - Νέο ρεκόρ για S&P 500

23:03

Η Ισπανία ξεκινά ελέγχους στους ταξιδιώτες από Ιταλία - Έως τις 7 Σεπτεμβρίου

22:45

Αμερικανός αξιωματούχος: «Αναμένεται σύντομα συμφωνία για τα Στενά του Ορμούζ»

22:32

Πτώση άνω του 9% στην εβδομάδα για το πετρέλαιο


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider