Οι «ρήτρες» για να πάμε καλά (στην οικονομία) και μετά το 2026

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο ήταν για πολλούς αναμενόμενη. Ναι, η ελληνική αναπτυξιακή δυναμική παραμένει από τις πιο ισχυρές στην ΕΕ. Ωστόσο, αυτός ο βραδύτερος ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ είναι ένα ακόμη «δείγμα» των οικονομικών δυσκολιών που υπάρχουν στην Ευρώπη και «βαραίνουν» μοιραία και την Ελλάδα.

Η Ελλάδα τα πάει καλά, πολύ καλά, αλλά πρέπει να θωρακισθεί για πιο δύσκολες εποχές. Οι παρενέργειες που προκαλεί σε ολόκληρη την Ευρώπη η δημοσιονομική (και όχι μόνο) κρίση στη Γερμανία, είναι μία απόδειξη των μετώπων που δημιουργούνται, αλλά υπάρχουν και άλλα. Στο πιο καλό σενάριο ο πληθωρισμός δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα σταθερότητας (στο 2%) παρά μετά το 2025. Το ίδιο ισχύει και για τα επιτόκια της ΕΚΤ. Να προσθέσουμε πως η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει (είναι απλώς σε ύφεση), αλλά και πως πλέον και ο πληθωρισμός ο ίδιος έχει ενδογενή χαρακτηριστικά, έχει αρχίσει να ριζώνει.

Το κρίσιμο στοιχείο είναι λοιπόν να υπάρξει συνεχής ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη, για πολλά χρόνια. Και τούτο για να έχει η χώρα ανθεκτικότητα, αλλά και για να υπάρξει πραγματική ευημερία και εισοδηματική σύγκλιση με την ΕΕ, με διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας.

Για να γίνει αυτό υπάρχουν όμως προϋποθέσεις. Προς το παρόν, αυτός ο πολύ πιο ισχυρός (σχετικά με άλλα κράτη της ΕΕ) ρυθμός ανάπτυξης που βιώνει η Ελλάδα θρέφεται και από τα κοινοτικά κονδύλια. Θρέφεται μάλιστα όχι τόσο από το ΕΣΠΑ (γιατί πάντα το είχαμε, άρα δεν προσφέρει κάτι επιπλέον), αλλά από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 36 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει διαθέσιμα η Ελλάδα και πρέπει να αξιοποιηθούν μαζί με τις μεταρρυθμίσεις με τις οποίες συνδέονται, πολύ πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά.

Υπό τα σημερινά δεδομένα, το Ταμείο Ανάκαμψης λήγει μετά το 2026 και έτσι είναι πολύ σημαντικό τα χρήματα αυτά θα αξιοποιηθούν πλήρως και ορθώς, ούτως ώστε στη συνέχεια να υπάρχει εγχώρια αναπτυξιακή δυναμική. Χωρίς καθυστερήσεις και αρρυθμίες. Γιατί, ακόμη και αν «περάσει» η θέση κρατών, όπως η Γαλλία που έχουν ήδη ζητήσει ατύπως μία παράταση (αν δηλαδή ξεπεραστεί η άρνηση της Γερμανίας για παρατάσεις), το όφελος θα είναι απλά να τελειώσουν έργα που ξεκίνησαν τώρα και όχι να υπάρξει μία νέα γενιά έργων και μεταρρυθμίσεων. Με άλλα λόγια τώρα, είναι η ώρα των κινήσεων που θα δώσουν μία αναπτυξιακή δυναμική.

Αυτή είναι η μία «ρήτρα» για να πάμε καλά και μετά το 2026: Αποτελεσματικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις να στηρίξουν μία ενδογενή και βιώσιμη ανάπτυξη.

Η δεύτερη «ρήτρα» συνδέεται με το χρέος. Ετσι, συνδέεται μοιραία και με το ΑΕΠ που είναι ο παρονομαστής στον σχετικό δείκτη. Η ισχυρή ανάπτυξη είναι σημαντική για μία σχετικά «ανώδυνη» σε όρους λιτότητας απομείωση του χρέους. Γιατί το ελληνικό χρέος μειώνεται μεν με πολύ ταχύ ρυθμό, τον ταχύτερο στην ΕΕ, αλλά παραμένει πολύ υψηλό και οι δυσκολίες είναι μπροστά. Οι δυσκολίες αυτής της προσπάθειας θα ενταθούν και αυτές προς το τέλος της δεκαετίας και αμέσως μετά.

Να μην ξεχνάμε πως τώρα το ονομαστικό ΑΕΠ το «θρέφει» και ο πληθωρισμός. Επίσης, από το 2032 θα πρέπει να αρχίσουμε να αποπληρώνουμε τα δάνεια που λάβαμε τα χρόνια των μνημονίων. Ακόμη, το γεγονός ότι έχει αυξηθεί το κόστος δανεισμού σε συνδυασμό με την επαναφορά σε επενδυτική βαθμίδα αλλάζει το μείγμα έκθεσής μας στις αγορές και άρα είναι πολύ πιθανό να πρέπει να πληρώνουμε πιο ακριβά τα νέα δάνεια τα οποία θα λαμβάνουμε, εκτός και αν βελτιώσουμε πάρα πολύ την πιστοληπτική μας ικανότητα, κάτι που επίσης σημαίνει πάρα πολύ προσεκτική και σφιχτή δημοσιονομική πολιτική.

Αν λοιπόν υποχρεωθούμε σε σφιχτή δημοσιονομική πολιτική χωρίς ανάπτυξη, τότε δημιουργείται μία «παγίδα» και για την οικονομία, για τα εισοδήματα, για την κατανάλωση, αλλά και για το χρέος στο τέλος της «διαδρομής». Είναι μία παγίδα την οποία πρέπει να αποφύγει η Ελλάδα.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν προκειμένου να δρομολογηθούν οι όποιες κινήσεις απαιτούνται για να θωρακίσουν πλήρως τις αναπτυξιακές προϋποθέσεις και προοπτικές της χώρας. Και βέβαια ελπίζουμε (γιατί θα μεσολαβήσουν εκλογές), η επόμενη κυβέρνηση/κυβερνήσεις να στηρίξουν τη συνέχεια του κράτους και των μεταρρυθμίσεων χωρίς πισωγυρίσματα που θα μας κάνουν να χάσουμε χρόνο, αλλά και ο σχεδιασμός που απομένει να γίνει, να εμπεριέχει μακρόπνοες πολιτικές.

Όλες οι ειδήσεις

17:04

Κατσαφάδος: Ξεκινούν αύριο οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών από τις πυρκαγιές στη Σαλαμίνα

17:00

Νέα πτώση στη Wall Street

16:46

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στα Άγραφα Ευρυτανίας

16:43

Γερμανία: Ρεκόρ 13 ετών στον αριθμό των στρατιωτών

16:38

ΕΕ: Κινητοποιεί στήριξη την ώρα που οι δασικές πυρκαγιές εξαπλώνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη

16:31

ΕΚΤ: Η «φούσκα» της AI απειλεί και την Ευρώπη – Έκθεση 440 δισ. ευρώ μόνο για τα νοικοκυριά

16:24

Αυξάνονται οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων στην ΕΕ – Στη δεύτερη θέση η Ελλάδα

16:16

Υεμένη: Έκκληση ΟΗΕ προς όλα τα εμπόλεμα μέρα για άμεση παύση των επιθέσεων

16:10

Μόσχα: Απολύθηκε τραπεζίτης επειδή είπε ότι η Ρωσία υστερεί της Ουκρανίας «οικονομικά και τεχνολογικά»

15:57

Εγκρίθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές για δημοσιονομική ευελιξία για μέτρα ενεργειακής ασφάλειας από Κομισιόν

15:52

Στα χέρια της Madison Air η Ebm-papst για 5,4 δισ. δολάρια

15:29

Τραμπ: Απειλεί να βομβαρδίσει το Ομάν εάν «σταθεί εμπόδιο στο Ορμούζ»

15:19

Deutsche Telekom: Εξαγοράζει τις πολωνικές Fiberhost και Inea έναντι 1 δισ. ευρώ

15:02

Η Alibaba παρουσιάζει νέο μοντέλο AI για laptop ως «απάντηση» στη Meta

14:38

Σαμαράς: «Η Τουρκία προσπαθεί να μας αποκόψει από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο»

14:26

ΗΠΑ: Στα ύψη οι τιμές του βοδινού κρέατος, στρέφονται στο κοτόπουλο οι καταναλωτές

14:25

ΥΠΕΘΟΟ: Όφελος 2 δισ. ευρώ από την πρόωρη αποπληρωμή χρέους 13 δισ. ευρώ το 2026

14:19

Τα ελληνικά νησιά με το «βαρύ» παρελθόν

14:06

Είναι καλός ο μεσημεριανός ύπνος; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

13:58

Κατσαφάδος: Μέχρι τέλος της εβδομάδας ξεκινούν οι πληρωμές σε πυροπλήκτους του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας

13:54

Ινδονησία: Στους 68 οι νεκροί από τον σεισμό

13:39

Τραμπ: «Το Ιράν δεν μπορεί να αποκτήσει πυρηνικό όπλο με κανένα τρόπο»

13:34

Ερντογάν: «Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν είναι πλέον προτεραιότητά μας»

13:19

10 φωτογραφίες που θα σας κάνουν να ετοιμάσετε βαλίτσα για Κούβα

13:11

Σύνδρομο των Κυκλάδων: Πώς τα σοκάκια φθείρουν γόνατα και ισχία

13:09

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη σε Χρήστου και Σίσκο - Η Ελλάδα θα διεκδικήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πόλο του 2028

13:03

Bloomberg: Η Ελλάδα σχεδιάζει πρόωρες αποπληρωμές 13 δισ. ευρώ - Το χρέος πέφτει κάτω από της Ιταλίας

13:00

Ιρανικά drones στόχευσαν το γραφείο του πρωθυπουργού του ιρακινού Κουρδιστάν

12:48

Ακμαίο το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον τουρισμό

12:47

«Καμπανάκι» Ντάιμον προς Βρετανία: «Όχι» σε νέους φόρους στις τράπεζες


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider