Δεν μας τα λένε καλά και πάλι εκεί στον Βορρά

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η γκρίνια και πάλι έχει αρχίσει εκεί στο Βορρά της Ευρώπης με επίκεντρο αυτή τη φορά τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες για τους οποίους θα πρέπει  - θεωρητικά - να υπάρχει συμφωνία έως την άνοιξη, ώστε τα κράτη-μέλη να ξέρουν τι θα πρέπει να κάνουν οδεύοντας προς τους προϋπολογισμούς του 2024. Μιλάμε για τους δημοσιονομικούς κανόνες που θα κρίνουν αν το πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα θα φτάσει προς το 2% του ΑΕΠ ή αν θα είναι υψηλότερο. Και παράλληλα δεν θέλουν νέο χρήμα - όπως επιθυμούν να προτείνουν οι Βρυξέλλες - επιχειρηματολογώντας ότι τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης  έχουν αρκετούς κουμπαράδες που πρώτα πρέπει να σπάσουν: από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, έως τις δυνατότητες του ESM.

Γιατί να πουν κάτι διαφορετικό άλλωστε εκεί στο Βορρά, αφού  το καθεστώς όπως ισχύει σήμερα και όπως προωθείται μέσα από την εξαγγελία της Τετάρτης που έγινε από την Κομισιόν τους ευνοεί. Το νέο «προσωρινό πλαίσιο κρίσης και μετάβασης» για τις κρατικές ενισχύσεις που ανακοινώθηκε, ουσιαστικά συνεχίζει  - προσαρμοσμένο στις συνθήκες της ενεργειακής κρίσης - την υψηλότερη ελευθερία που ξεκίνησε λόγω της πανδημίας για τη στήριξη των επιχειρήσεων σε κράτη με χαμηλό χρέος (όπως η Γερμανία), τα οποία μπορούν με μεγαλύτερη ελευθερία να μοιράζουν χρήμα. Τα κράτη αυτά μπορούν να δώσουν επιδοτήσεις και κίνητρα με μεγαλύτερη ευκολία από ότι ο Νότος. Να μην ξεχνάμε πως τώρα δεν έχουμε τη γενική ρήτρα διαφυγής με την εντολή για μαζική και οριζόντια στήριξη που έφερε στην Ελλάδα τις Επιστρεπτέες και τα άλλα μέτρα των 43 δισ. Τώρα έχουμε τις νέες συστάσεις για περιορισμό, στόχευση και απόσυρση της στήριξης ως το «φάρμακο» για τον - επίμονα -  υψηλό πληθωρισμό.

 Το όριο στην επιδότηση του ρεύματος στην 1η κλίμακα κατανάλωσης (έως 500 κιλοβατώρες μηνιαίως) πέραν την οποίας απαιτείται μείωση κατά 15% της μέσης ημερήσιας ζήτησής σε ρεύμα για να δοθεί η στήριξη, τουλάχιστον για τον Φεβρουάριο δεν δημιουργεί πρόβλημα για τη μεγάλη μάζα των νοικοκυριών με υψηλότερες καταναλώσεις, λόγω της τιμολογιακής πολιτικής που επέλεξε να ακολουθήσει ο πιο μεγάλος πάροχος τον μήνα που διανύουμε. Παρά ταύτα, η νέα δομή της επιδότησης έχει σημασία με δεδομένη την σχετική απόφαση του Eurogroup για πλαφόν κατανάλωσης στην επιδότηση. Έχει σημασία σε συνδυασμό με το πώς θα εξελιχθεί αυτή η κρίση (ενεργειακή και πληθωριστική) και με το τι δημοσιονομικές δυνατότητες θα υπάρξουν τελικά τον επόμενο χειμώνα, αλλά και στη συνέχεια.

Σε κάθε περίπτωση, γίνεται φανερό πως όσο και να προσπαθούν, με διάφορους τρόπους, κράτη με υψηλό χρέος να διατηρήσουν τη δυνατότητα στήριξης της αγοράς και της κοινωνίας, αν η κατάσταση δεν αποκλιμακωθεί γρήγορα και δεν υπάρξουν πανευρωπαϊκές αποφάσεις, τότε τα χέρια τους θα είναι σε μεγάλο βαθμό δεμένα. Εκτός και αν γίνει αντιληπτό εκεί στο Βορρά πώς για να συνεχίσουν να παράγουν και να εξάγουν θα πρέπει να έχουν και αγορά για να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Δεν αρκεί απλά να δημιουργούν συνθήκες που να τους καθιστούν ανταγωνιστικότερους. Και βέβαια θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως το παιχνίδι είναι παγκόσμιο δεν είναι ευρωπαϊκής κατανάλωσης.

Όλες οι ειδήσεις

20:11

Ιράν: Το Ισραήλ βομβαρδίζει θέσεις των Μπασίτζ στην Τεχεράνη, νέες εκρήξεις στη Βαγδάτη

20:05

Real Consulting: ΑΜΚ ύψους €3,681 εκατ. με εισφορά εις είδος

20:04

Ιράν: Η δολοφονία Λαριτζανί «τινάζει στον αέρα» την ισορροπία εξουσίας

20:04

Η Ελλάδα στρατηγική αγορά για την Booking.com

19:59

Συνάντηση Πιερρακάκη - Birol στο Παρίσι, στο επίκεντρο Μ. Ανατολή και ενεργειακή ασφάλεια

19:49

ΥΠΕΞ Ισραήλ: «Κερδίσαμε τον πόλεμο με το Ιράν - Οι στόχοι παραμένουν ανεκπλήρωτοι»

19:38

Υπεγράφη η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον επισιτισμό-τουρισμό και στην αρτοποιία

19:32

Κυρανάκης: «Η αύξηση του τουρισμού μας υποχρεώνει να βρούμε λύσεις για τη μεταφορά των επισκεπτών»

19:26

Τα ΗΑΕ «θα μπορούσαν να συμμετάσχουν» σε μια επιχείρηση στα Στενά του Ορμούζ

19:16

ΠΑΣΟΚ: Τον Πάρι Κουκουλόπουλο προτείνει για Αντιπρόεδρο της Βουλής ο Ανδρουλάκης

19:02

Αναβάλλεται για «πέντε με έξι εβδομάδες» η επίσημη επίσκεψη του προέδρου Τραμπ στην Κίνα

19:00

Ευρωαγορές: Πέτυχαν άνοδο παρά τα 100 δολάρια του πετρελαίου

18:46

Οι μεσήλικες θεωρούν την κλιματική αλλαγή σοβαρό κίνδυνο και ανησυχούν για τις επιπτώσεις

18:34

ΧΑ: Νέα μικρή άνοδος για τον ΓΔ - «Διελκυστίνδα» στον FTSE Large Cap

18:23

Στους 912 οι νεκροί στον Λίβανο από τα ισραηλινά πλήγματα

18:22

Λέσβος: Αυστηρά μέτρα για τον αφθώδη πυρετό - Κυβερνητικό κλιμάκιο στο νησί

18:14

Τραμπ: «Θα αποχωρήσουμε στο πολύ κοντινό μέλλον από τις επιχειρήσεις στο Ιράν» - Τι είπε για τους συμμάχους των ΗΠΑ

17:57

Ιράν: Οι αρχές καλούν σε διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις «για να ανατραπούν οι συνωμοσίες»

17:53

«Άνευ προηγουμένου» επιδημία μηνιγγίτιδας στη Βρετανία - Δύο νεκροί, 15 κρούσματα

17:50

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει 200 εκατ. ευρώ για έργα υποβρύχιων καλωδίων και ψηφιακών υποδομών

17:47

Εθνική: Ολοκληρώθηκε η συναλλαγής Etalia B

17:46

Fitch: Μια παρατεταμένη κρίση στη Μέση Ανατολή θα «αφαιρέσει» 0,4% από το ελληνικό ΑΕΠ

17:43

Coca-Cola Τρία Έψιλον: Έργο για την προστασία του νερού στην περιοχή του Αιγίου

17:34

Σλοβακία: Ανεξέλεγκτος ο «τουρισμός των καυσίμων» - Μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση Φίτσο

17:20

Κίνηση ματ από Optima - Εξαγοράζει την Euroxx

17:10

Χατζηδάκης: Επιδοτήσεις και έργα 5,3 δισ. ευρω από το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο για ευάλωτους και μικρές επιχειρήσεις

17:09

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για δράση επανακατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων

16:58

Πιερρακάκης: «Η Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων θα δημιουργήσει περισσότερες ποιοτικές θέσεις εργασίας»

16:54

Societe Generale: Neutral για τις ευρωπαϊκές μετοχές με το βλέμμα σε ενέργεια και επιτόκια

16:52

ΥΠΑΑΤ: Επιβεβαιωμένο κρούσμα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο

gazzetta
gazzetta reader insider insider