Δεν μας τα λένε καλά και πάλι εκεί στον Βορρά

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η γκρίνια και πάλι έχει αρχίσει εκεί στο Βορρά της Ευρώπης με επίκεντρο αυτή τη φορά τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες για τους οποίους θα πρέπει  - θεωρητικά - να υπάρχει συμφωνία έως την άνοιξη, ώστε τα κράτη-μέλη να ξέρουν τι θα πρέπει να κάνουν οδεύοντας προς τους προϋπολογισμούς του 2024. Μιλάμε για τους δημοσιονομικούς κανόνες που θα κρίνουν αν το πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα θα φτάσει προς το 2% του ΑΕΠ ή αν θα είναι υψηλότερο. Και παράλληλα δεν θέλουν νέο χρήμα - όπως επιθυμούν να προτείνουν οι Βρυξέλλες - επιχειρηματολογώντας ότι τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης  έχουν αρκετούς κουμπαράδες που πρώτα πρέπει να σπάσουν: από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, έως τις δυνατότητες του ESM.

Γιατί να πουν κάτι διαφορετικό άλλωστε εκεί στο Βορρά, αφού  το καθεστώς όπως ισχύει σήμερα και όπως προωθείται μέσα από την εξαγγελία της Τετάρτης που έγινε από την Κομισιόν τους ευνοεί. Το νέο «προσωρινό πλαίσιο κρίσης και μετάβασης» για τις κρατικές ενισχύσεις που ανακοινώθηκε, ουσιαστικά συνεχίζει  - προσαρμοσμένο στις συνθήκες της ενεργειακής κρίσης - την υψηλότερη ελευθερία που ξεκίνησε λόγω της πανδημίας για τη στήριξη των επιχειρήσεων σε κράτη με χαμηλό χρέος (όπως η Γερμανία), τα οποία μπορούν με μεγαλύτερη ελευθερία να μοιράζουν χρήμα. Τα κράτη αυτά μπορούν να δώσουν επιδοτήσεις και κίνητρα με μεγαλύτερη ευκολία από ότι ο Νότος. Να μην ξεχνάμε πως τώρα δεν έχουμε τη γενική ρήτρα διαφυγής με την εντολή για μαζική και οριζόντια στήριξη που έφερε στην Ελλάδα τις Επιστρεπτέες και τα άλλα μέτρα των 43 δισ. Τώρα έχουμε τις νέες συστάσεις για περιορισμό, στόχευση και απόσυρση της στήριξης ως το «φάρμακο» για τον - επίμονα -  υψηλό πληθωρισμό.

 Το όριο στην επιδότηση του ρεύματος στην 1η κλίμακα κατανάλωσης (έως 500 κιλοβατώρες μηνιαίως) πέραν την οποίας απαιτείται μείωση κατά 15% της μέσης ημερήσιας ζήτησής σε ρεύμα για να δοθεί η στήριξη, τουλάχιστον για τον Φεβρουάριο δεν δημιουργεί πρόβλημα για τη μεγάλη μάζα των νοικοκυριών με υψηλότερες καταναλώσεις, λόγω της τιμολογιακής πολιτικής που επέλεξε να ακολουθήσει ο πιο μεγάλος πάροχος τον μήνα που διανύουμε. Παρά ταύτα, η νέα δομή της επιδότησης έχει σημασία με δεδομένη την σχετική απόφαση του Eurogroup για πλαφόν κατανάλωσης στην επιδότηση. Έχει σημασία σε συνδυασμό με το πώς θα εξελιχθεί αυτή η κρίση (ενεργειακή και πληθωριστική) και με το τι δημοσιονομικές δυνατότητες θα υπάρξουν τελικά τον επόμενο χειμώνα, αλλά και στη συνέχεια.

Σε κάθε περίπτωση, γίνεται φανερό πως όσο και να προσπαθούν, με διάφορους τρόπους, κράτη με υψηλό χρέος να διατηρήσουν τη δυνατότητα στήριξης της αγοράς και της κοινωνίας, αν η κατάσταση δεν αποκλιμακωθεί γρήγορα και δεν υπάρξουν πανευρωπαϊκές αποφάσεις, τότε τα χέρια τους θα είναι σε μεγάλο βαθμό δεμένα. Εκτός και αν γίνει αντιληπτό εκεί στο Βορρά πώς για να συνεχίσουν να παράγουν και να εξάγουν θα πρέπει να έχουν και αγορά για να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Δεν αρκεί απλά να δημιουργούν συνθήκες που να τους καθιστούν ανταγωνιστικότερους. Και βέβαια θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως το παιχνίδι είναι παγκόσμιο δεν είναι ευρωπαϊκής κατανάλωσης.

Όλες οι ειδήσεις

10:42

Διαδηλώσεις στο Ιράν: Η Τεχεράνη κατηγορεί το Ισραήλ ότι επιδιώκει να «υπονομεύσει την εθνική ενότητα»

10:25

Έως 15.000 ευρώ χρωστούν 7 στους 10 οφειλέτες του ΚΕΑΟ - Στα 50,68 δισ. εκτοξεύτηκε το χρέος

10:22

Τουρκία: Στο 30,9% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο - Επιβραδύνθηκε για 3ο διαδοχικό μήνα

10:20

Έκτακτη επιχορήγηση 4,4 εκατ. ευρώ σε πέντε Πανεπιστήμια για λειτουργικές ανάγκες

09:59

Νορβηγία: Πρώτη στις παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων το 2025 - Άγγιξαν το 96%

09:57

Κινέζος ΥΠΕΞ: Το Πεκίνο δεν αποδέχεται οποιαδήποτε χώρα να αναλάβει ρόλο «παγκόσμιου δικαστή»

09:53

Starlink: Προσφέρει δωρεάν ίντερνετ στη Βενεζουέλα μετά τη σύλληψη Μαδούρο

09:38

Χατζηδάκης: Δεν μπορούμε να μένουμε άλλο θεατές στα μπλόκα - Μια μειοψηφία κρατά όμηρο την υπόλοιπη κοινωνία

09:32

Τραμπ: Επανέλαβε την επιθυμία του να προσαρτήσει τη Γροιλανδία στις ΗΠΑ - Έντονες αντιδράσεις από Δανία

09:30

Μπλακ άουτ στα αεροδρόμια: Εισαγγελική παρέμβαση και ΕΔΕ - Δήμας: Οι επιβάτες δικαιούνται αποζημιώσεις

09:27

Κοντογεώργης: Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα Σημίτη

09:24

Η ΕΚΤΕΡ παρουσίασε το νέο της λογότυπο

09:17

Επιχειρήσεις: Μόλις 10% του τζίρου από online πωλήσεις - Πόσες χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη

09:12

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες στα μπλόκα - Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου

09:04

Eurobank: Αγορά 1.447.993 ιδίων μετοχών έναντι 5,06 εκατ. ευρώ

08:54

Βενεζουέλα: Η Ροδρίγκες ανακοίνωσε την ίδρυση επιτροπής για την απελευθέρωση του Μαδούρο

08:37

Ελβετία: Ταυτοποιήθηκαν οι 40 νεκροί, εκ των οποίων 20 ανήλικοι, από την πυρκαγιά στο Κραν Μοντανά

08:20

Πέντε συμβουλές πιο ασφαλή «ψηφιακή ζωή»

08:10

Σκουπίδια, ενέργεια και δισεκατομμύρια: Αλματώδης η ανάπτυξη της ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων

08:00

Επιστρέφει στην αγορά για 27 εκατ. δολάρια το σπίτι της Ντάιαν Κίτον στο Λος Άντζελες

07:46

Απειλές Τραμπ κατά Κολομβίας - H Κούβα είναι έτοιμη να «πέσει»

07:43

Μαλλιά κουβάρια εξαιτίας Μαδούρο - Η άποψη Βενιζέλου για το Διεθνές Δίκαιο - Ποιον θαυμάζει η Άννα;

07:22

Περίπου 200 ξενοδοχεία και τουριστικά προς πώληση σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς

07:15

Επίθεση κατά της φοροδιαφυγής με 72.800 ελέγχους - Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο το 2026

07:11

Βραδυφλεγής κίνδυνος για την ελληνική κοινωνία η μείωση των γεννήσεων

07:05

Το black out στον αέρα - Οι επιδράσεις Μαδούρο στις αγορές - Εντυπωσιακή η 1η του ΧΑ

23:58

Τουλάχιστον 26 νεκροί από ανατροπή σκάφους στη Νιγηρία

23:37

Βούτσιτς: Το διεθνές δίκαιο δεν λειτουργεί, δημιουργεί κακό προηγούμενο η επέμβαση των ΗΠΑ στην Βενεζουέλα

23:15

ΥΠΠΟ: Το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού εγκαθίσταται στην καρδιά της Αθήνας

22:47

Βόρεια Κορέα: Η Πιονγιάνγκ καταδικάζει τη σύλληψη Μαδούρο από τις ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider