Δεν μας τα λένε καλά και πάλι εκεί στον Βορρά

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η γκρίνια και πάλι έχει αρχίσει εκεί στο Βορρά της Ευρώπης με επίκεντρο αυτή τη φορά τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες για τους οποίους θα πρέπει  - θεωρητικά - να υπάρχει συμφωνία έως την άνοιξη, ώστε τα κράτη-μέλη να ξέρουν τι θα πρέπει να κάνουν οδεύοντας προς τους προϋπολογισμούς του 2024. Μιλάμε για τους δημοσιονομικούς κανόνες που θα κρίνουν αν το πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα θα φτάσει προς το 2% του ΑΕΠ ή αν θα είναι υψηλότερο. Και παράλληλα δεν θέλουν νέο χρήμα - όπως επιθυμούν να προτείνουν οι Βρυξέλλες - επιχειρηματολογώντας ότι τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης  έχουν αρκετούς κουμπαράδες που πρώτα πρέπει να σπάσουν: από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, έως τις δυνατότητες του ESM.

Γιατί να πουν κάτι διαφορετικό άλλωστε εκεί στο Βορρά, αφού  το καθεστώς όπως ισχύει σήμερα και όπως προωθείται μέσα από την εξαγγελία της Τετάρτης που έγινε από την Κομισιόν τους ευνοεί. Το νέο «προσωρινό πλαίσιο κρίσης και μετάβασης» για τις κρατικές ενισχύσεις που ανακοινώθηκε, ουσιαστικά συνεχίζει  - προσαρμοσμένο στις συνθήκες της ενεργειακής κρίσης - την υψηλότερη ελευθερία που ξεκίνησε λόγω της πανδημίας για τη στήριξη των επιχειρήσεων σε κράτη με χαμηλό χρέος (όπως η Γερμανία), τα οποία μπορούν με μεγαλύτερη ελευθερία να μοιράζουν χρήμα. Τα κράτη αυτά μπορούν να δώσουν επιδοτήσεις και κίνητρα με μεγαλύτερη ευκολία από ότι ο Νότος. Να μην ξεχνάμε πως τώρα δεν έχουμε τη γενική ρήτρα διαφυγής με την εντολή για μαζική και οριζόντια στήριξη που έφερε στην Ελλάδα τις Επιστρεπτέες και τα άλλα μέτρα των 43 δισ. Τώρα έχουμε τις νέες συστάσεις για περιορισμό, στόχευση και απόσυρση της στήριξης ως το «φάρμακο» για τον - επίμονα -  υψηλό πληθωρισμό.

 Το όριο στην επιδότηση του ρεύματος στην 1η κλίμακα κατανάλωσης (έως 500 κιλοβατώρες μηνιαίως) πέραν την οποίας απαιτείται μείωση κατά 15% της μέσης ημερήσιας ζήτησής σε ρεύμα για να δοθεί η στήριξη, τουλάχιστον για τον Φεβρουάριο δεν δημιουργεί πρόβλημα για τη μεγάλη μάζα των νοικοκυριών με υψηλότερες καταναλώσεις, λόγω της τιμολογιακής πολιτικής που επέλεξε να ακολουθήσει ο πιο μεγάλος πάροχος τον μήνα που διανύουμε. Παρά ταύτα, η νέα δομή της επιδότησης έχει σημασία με δεδομένη την σχετική απόφαση του Eurogroup για πλαφόν κατανάλωσης στην επιδότηση. Έχει σημασία σε συνδυασμό με το πώς θα εξελιχθεί αυτή η κρίση (ενεργειακή και πληθωριστική) και με το τι δημοσιονομικές δυνατότητες θα υπάρξουν τελικά τον επόμενο χειμώνα, αλλά και στη συνέχεια.

Σε κάθε περίπτωση, γίνεται φανερό πως όσο και να προσπαθούν, με διάφορους τρόπους, κράτη με υψηλό χρέος να διατηρήσουν τη δυνατότητα στήριξης της αγοράς και της κοινωνίας, αν η κατάσταση δεν αποκλιμακωθεί γρήγορα και δεν υπάρξουν πανευρωπαϊκές αποφάσεις, τότε τα χέρια τους θα είναι σε μεγάλο βαθμό δεμένα. Εκτός και αν γίνει αντιληπτό εκεί στο Βορρά πώς για να συνεχίσουν να παράγουν και να εξάγουν θα πρέπει να έχουν και αγορά για να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Δεν αρκεί απλά να δημιουργούν συνθήκες που να τους καθιστούν ανταγωνιστικότερους. Και βέβαια θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως το παιχνίδι είναι παγκόσμιο δεν είναι ευρωπαϊκής κατανάλωσης.

Όλες οι ειδήσεις

15:14

Χαντζηνικολάου (Πειραιώς): Nα καταστήσουμε την Ελλάδα επενδυτικό προορισμό όπου θα εισρέει κεφάλαιο

15:12

Μελόνι: Σημαντικές οι αμυντικές δαπάνες, αλλά προτεραιότητα είναι η ενέργεια

15:02

ΠΟΜ: Η εμφάνιση ενός επεισοδίου El Niño είναι όλο και πιο πιθανή από τα μέσα του 2026

14:58

Σάλλας: «Στο 5% ο πληθωρισμός στο τέλος του έτους αν το πετρέλαιο διατηρηθεί στα 100 δολάρια»

14:50

Πλαφόν στα καύσιμα: Έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα - Τα πρόστιμα

14:45

ΗΠΑ: Το 77% των πολιτών κατηγορούν τον Τραμπ για την αύξηση στις τιμές των καυσίμων

14:40

Πακιστάν: Σε λοκντάουν ασφαλείας το Ισλαμαμπάντ εν αναμονή ειρηνευτικών συνομιλιών ΗΠΑ - Ιράν

14:30

Λεκκός (Πειραιώς): Η επίπτωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή θα είναι βραχυχρόνια

14:28

Βασιλάκης (Aegean): Βραχυπρόθεσμη πίεση, μακροπρόθεσμη αισιοδοξία και ευκαιρίες εξαγορών

14:28

Ursapharm: Στρατηγική επιλογή η Ελλάδα για την περαιτέρω ανάπτυξή της - Ποια είναι η χορηγός της Μπάγερν Μονάχου

14:21

Χριστοδουλίδης: Οι «27» επιδιώκουν την ενίσχυση της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής

14:20

Παπασταύρου: «Ρεαλισμός για τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί η ενεργειακή μετάβαση»

14:16

Χεζμπολάχ: «Ανούσια» μια κατάπαυση πυρός μπροστά στις ισραηλινές επιθέσεις

14:15

Παπακωνσταντίνου (ΤτΕ): Δικλείδα ασφαλείας για το δημόσιο συμφέρον η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών

14:03

Ιράν: Από αύριο οι διεθνείς πτήσεις από το αεροδρόμιο Ιμάμ Χομεϊνί της Τεχεράνης

13:52

Παπαδημητρίου (EY Ελλάδος): «H ιστορία μάς εμπνέει καθημερινά να χτίζουμε το μέλλον με αυτοπεποίθηση»

13:49

Τσιτσιράγκος (Alpha Bank): Η Ελλάδα δεν είναι πλέον recovery story – είναι επενδυτικός προορισμός

13:49

Ferryhopper: Η πρώτη ελληνική ταξιδιωτική εφαρμογή στο ChatGPT

13:46

Matteo Sarzana (Airbnb): «Πέμπτη η Ελλάδα ως προορισμός στην Ευρώπη»

13:45

Στα 42,56 δισ. ευρώ με αύξηση 9,8% το διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών

13:38

Εξάρχου: «Η Ελλάδα είναι σε θέση να αξιοποιήσει καλύτερα από οποιονδήποτε την ενεργειακή κρίση»

13:35

Αλκοολούχα ποτά: Τρίτη χρονιά με εξαγωγές άνω των 100 εκατ. ευρώ - «Βασιλιάς» το ούζο

13:32

Ξεκινούν τα πρώτα μπάνια: Έξι φθηνοί και κοντινοί προορισμοί στην Αθήνα

13:30

DEF 2026 -Φράγκος (HIIF): Άμεση έναρξη επενδύσεων σε ψηφιακές υποδομές και ενέργεια

13:26

Παντελιάδης: Ο καταναλωτής είναι ανήσυχος αλλά δεν έχει πανικοβληθεί λόγω Μέσης Ανατολής

13:20

Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων 400 εκατ. ευρώ την Τετάρτη με διάθεση και σε ιδιώτες

13:14

Ματαρέλα: «Ο νόμος του ισχυρότερου αποτελεί την αρχή της βαρβαρότητας»

13:09

Σχοινάς: «Δεν κινδυνεύουν οι επιδοτήσεις» - Τα 3 «εργοτάξια» για τον πρωτογενή τομέα

13:01

Γερμανία και Ολλανδία ζητούν μείωση δαπανών στον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ

12:56

Τουρκία: Επεισόδια με δακρυγόνα σε κινητοποιήσεις απεργών ανθρακωρύχων στην Άγκυρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider