Ο κρίσιμος κανόνας για το χρέος και το προσωρινό «σωσίβιο» του πληθωρισμού

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η πρώτη ανάγνωση από την πρόταση της Επιτροπής για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες - που επιχειρούν να λειάνουν το περίφημο κριτήριο χρέους- είναι πως στις Βρυξέλλες προσπαθούν να τετραγωνίσουν το κύκλο για να γίνει εφικτή μια πολιτική συμφωνία. Υπάρχουν ηχηρές «απουσίες» βασικών παραμέτρων που είχαν ακουστεί τον προηγούμενο καιρό όπως ενός αναπτυξιακού αντισταθμίσματος, εξαιρέσεων για επενδυτικές και αμυντικές δαπάνες ή μίας ξεκάθαρης αλλαγής του ξεπερασμένου κανόνα μείωσης του χρέους κατά 1/20ο ετησίως στο «κομμάτι» που ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ.

Παρ΄όλα αυτά, εκφράστηκε ήδη κριτική από τη Γερμανία, ενώ ο Νότος ετοιμάζεται να ζητήσει περισσότερα.

Για την Ελλάδα, το βασικό καλό νέο είναι πως υπάρχει επιτέλους μία πρόταση αλλαγών η οποία οδηγεί σε μεγαλύτερη ευελιξία. Έστω και με την υποχρέωση για ένα τετραετές - επταετές δεσμευτικό σχέδιο περιστολής δαπανών, μέσω του οποίου θα οδηγηθεί η χώρα στη μείωση του χρέους.

Είναι θετικό επίσης πως το σχέδιο θα είναι «εθνικής ιδιοκτησίας». Στα «συν» είναι και το γεγονός πως η Ελλάδα έχει ήδη θέσει σε τροχιά εφαρμογής ένα εκτενές σχέδιο μεταρρυθμίσεων και στοχεύει σε πλεόνασμα το 2023, δηλαδή είναι «έμπειρη» στα προγράμματα που ζητά η Επιτροπή από τα κράτη.

Ας μην ξεχνάμε όμως πως αυτό που ανακοινώθηκε, είναι απλά η αρχή μίας διαπραγμάτευσης, με την Επιτροπή να επιθυμεί άμεση συμφωνία και εφαρμογή του πλαισίου την προσεχή άνοιξη. Με δεδομένο όμως ότι το τελευταίο διάστημα η Ευρώπη δεν φημίζεται για την ταχύτητά της στη λήψη πολιτικών αποφάσεων, ας δούμε τι έχουμε ως χώρα στα «χέρια» μας.

Το καλό λοιπόν είναι ότι αν οι κανόνες παραμείνουν ως έχουν, δηλαδή αν ο περιβόητος κανόνας για το χρέος τεθεί σε ισχύ με βάση τις επιδόσεις των τελευταίων ετών, τότε η Ελλάδα θα αποτιμηθεί πολύ θετικά στο άμεσο μέλλον. Γιατί βοηθά η ανάπτυξη και – κυρίως - ο υψηλός πληθωρισμός.

Έχουμε και λέμε: φέτος η ανάπτυξη υπολογίζεται από το ΥΠΟΙΚ σε 6% και ο πληθωρισμός περί το 10%, οδηγώντας σε ονομαστικό ΑΕΠ 16% και βάλε. Το 2023 με ρυθμό ανόδου περί το 2% και πληθωρισμό περί το 5%, ένα 7% το πιάνουμε. Δηλαδή ο δείκτης χρέους ως αναλογία του ονομαστικού ΑΕΠ με αυτές τις συνθήκες θα συνεχίσει να μειώνεται ταχύτατα….

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες, μπορεί να φαίνεται πολύ τεχνική, αλλά είναι πολύ σημαντική. Αφορά στην αρχιτεκτονική της ΕΕ η οποία για να πετύχει απαιτεί τα κράτη να πάψουν να έχουν παρωπίδες και να καταλάβουν ότι εδώ που έχουμε φτάσει, η λύση μπορεί να είναι μόνο συλλογική.  Πρέπει να καταλάβουν ότι τα εύκολα κέρδη μέσω των πλεονασμάτων εμπορικού ισοζυγίου έχουν και ανταλλάγματα, γιατί θα πρέπει να λειτουργούν οι οικονομίες στα άλλα κράτη για να υπάρχουν αγορές που θα υποδεχθούν  τα προϊόντα τους.

Αυτό που τώρα συζητείται, θα καθορίσει την πορεία κάθε κράτους στο μέλλον και το περιθώριό του να μειώσει φόρους και να αυξήσει δαπάνες. Θα καθορίσει το δικαίωμα να έχει επαρκείς μισθούς και συντάξεις ή υψηλές επενδύσεις και στιβαρό κοινωνικό κράτος στο μέλλον. Και σε αυτή τη χώρα έχουμε ζήσει τι σημαίνει να παίρνουν οι άλλοι τις αποφάσεις για σένα…

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Iσραήλ: «Ο επόμενος ΓΓ του ΟΗΕ να αποκαταστήσει την αξιοπιστία και να σταθεί απέναντι στον αντισημιτισμό»

23:45

Πρίγκιπας Χάρι, Έλτον Τζον και άλλες διασημότητες θα πληρώσουν 9,5 εκατ. λίρες στη Daily Mail

23:34

Η Λάιεν καταδικάζει μαζί με ευρωπαϊκές χώρες το σχέδιο του Ισραήλ για τη Δυτική Όχθη

23:18

Wall Street: Crypto και πρώτες ύλες στήριξαν την αγορά - Απώλειες στην εβδομάδα

22:56

Apple: Περικοπές άνω των 200 θέσεων εργασίας σε Siri και Vision Pro

22:43

Τουρκία για Νετανιάχου: «Χρησιμοποιεί μικροπολιτικές τακτικές για εκλογικά οφέλη»

22:21

ΟΗΕ: Η Ροντρίγκες Μπίρκετ προηγείται στη δεύτερη άτυπη ψηφοφορία του ΣA για τον επόμενο Γενικό Γραμματέα

22:00

Πετρέλαιο: Άλμα άνω του 6% στην εβδομάδα για το Brent υπό τον φόβο νέων κυρώσεων στο Ιράν

21:43

Χάλκινος ο Λευτέρης Πετρούνιας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ζάγκρεμπ

21:33

Εβδομαδιαία κέρδη 5% για τον χρυσό

21:18

Μέλη του ΝΑΤΟ συζητούν επιλογές για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς εμπλοκή της Συμμαχίας

20:54

Ντάλιο: «Πουλήστε ομόλογα, αγοράστε χρυσό και Bitcoin καθώς πλησιάζει κρίση χρέους»

20:35

Γαλλία 2027: Όλοι οι «παλιοί» θέλουν το Ελιζέ - Γιατί η εμπειρία γίνεται το νέο trend

20:27

Ρωσία: Το υπουργείο Δικαιοσύνης χαρακτήρισε το Mediazona «ξένο πράκτορα»

20:07

Πρόστιμο 825 εκατ. ευρώ στην Uber από την Ολλανδία για παραβίαση του GDPR

19:54

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 28 Αυγούστου

19:45

Σουηδία: Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες από επίθεση με σπαθί σε λύκειο

19:27

Broadcom: Συζητά χρηματοδότηση 80 δισ. δολαρίων για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης

19:23

Ουκρανία: Έξι νεκροί και 91 τραυματίες από ρωσική επίθεση σε εμπορικό κέντρο στο Κρίβιι Ριχ

19:09

Ευρωαγορές: Κέρδη μετά το αρνητικό 7x7 αλλά απώλειες στην εβδομάδα

18:59

«Αντισημίτης δικτάτορας» ο Ερντογάν, λέει ο Νετανιάχου

18:43

Κροατία: Υπό κράτηση Ουκρανός ύποπτος για την έκρηξη στον αγωγό Nord Stream

18:24

BBC: Οι ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία έφθασαν τους 241.088 στρατιωτικούς

18:04

Χρηματιστήριο: Νέα υψηλά χωρίς… τυμπανοκρουσίες

17:57

Πύρινο μέτωπο και στην Αρκαδία - Επιχειρούν 5 εναέρια μέσα

17:56

ΗΠΑ: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2022 η επιχειρηματική δραστηριότητα

17:42

Ημέρα ανόδου για τα κρυπτονομίσματα

17:41

Μακρόν, Μπέρναμ και Μερτς θα συμπροεδρεύσουν σε συνάντηση για την Ουκρανία

17:31

UBS: Τέλος η εποχή των φθηνών τροφίμων - Οι 5 καταλύτες που αλλάζουν το τοπίο

17:28

Στο «κόκκινο» η κίνηση στα λιμάνια - Πάνω από 80.000 αναχωρήσεις έως την Κυριακή


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider