Ο κρίσιμος κανόνας για το χρέος και το προσωρινό «σωσίβιο» του πληθωρισμού

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η πρώτη ανάγνωση από την πρόταση της Επιτροπής για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες - που επιχειρούν να λειάνουν το περίφημο κριτήριο χρέους- είναι πως στις Βρυξέλλες προσπαθούν να τετραγωνίσουν το κύκλο για να γίνει εφικτή μια πολιτική συμφωνία. Υπάρχουν ηχηρές «απουσίες» βασικών παραμέτρων που είχαν ακουστεί τον προηγούμενο καιρό όπως ενός αναπτυξιακού αντισταθμίσματος, εξαιρέσεων για επενδυτικές και αμυντικές δαπάνες ή μίας ξεκάθαρης αλλαγής του ξεπερασμένου κανόνα μείωσης του χρέους κατά 1/20ο ετησίως στο «κομμάτι» που ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ.

Παρ΄όλα αυτά, εκφράστηκε ήδη κριτική από τη Γερμανία, ενώ ο Νότος ετοιμάζεται να ζητήσει περισσότερα.

Για την Ελλάδα, το βασικό καλό νέο είναι πως υπάρχει επιτέλους μία πρόταση αλλαγών η οποία οδηγεί σε μεγαλύτερη ευελιξία. Έστω και με την υποχρέωση για ένα τετραετές - επταετές δεσμευτικό σχέδιο περιστολής δαπανών, μέσω του οποίου θα οδηγηθεί η χώρα στη μείωση του χρέους.

Είναι θετικό επίσης πως το σχέδιο θα είναι «εθνικής ιδιοκτησίας». Στα «συν» είναι και το γεγονός πως η Ελλάδα έχει ήδη θέσει σε τροχιά εφαρμογής ένα εκτενές σχέδιο μεταρρυθμίσεων και στοχεύει σε πλεόνασμα το 2023, δηλαδή είναι «έμπειρη» στα προγράμματα που ζητά η Επιτροπή από τα κράτη.

Ας μην ξεχνάμε όμως πως αυτό που ανακοινώθηκε, είναι απλά η αρχή μίας διαπραγμάτευσης, με την Επιτροπή να επιθυμεί άμεση συμφωνία και εφαρμογή του πλαισίου την προσεχή άνοιξη. Με δεδομένο όμως ότι το τελευταίο διάστημα η Ευρώπη δεν φημίζεται για την ταχύτητά της στη λήψη πολιτικών αποφάσεων, ας δούμε τι έχουμε ως χώρα στα «χέρια» μας.

Το καλό λοιπόν είναι ότι αν οι κανόνες παραμείνουν ως έχουν, δηλαδή αν ο περιβόητος κανόνας για το χρέος τεθεί σε ισχύ με βάση τις επιδόσεις των τελευταίων ετών, τότε η Ελλάδα θα αποτιμηθεί πολύ θετικά στο άμεσο μέλλον. Γιατί βοηθά η ανάπτυξη και – κυρίως - ο υψηλός πληθωρισμός.

Έχουμε και λέμε: φέτος η ανάπτυξη υπολογίζεται από το ΥΠΟΙΚ σε 6% και ο πληθωρισμός περί το 10%, οδηγώντας σε ονομαστικό ΑΕΠ 16% και βάλε. Το 2023 με ρυθμό ανόδου περί το 2% και πληθωρισμό περί το 5%, ένα 7% το πιάνουμε. Δηλαδή ο δείκτης χρέους ως αναλογία του ονομαστικού ΑΕΠ με αυτές τις συνθήκες θα συνεχίσει να μειώνεται ταχύτατα….

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες, μπορεί να φαίνεται πολύ τεχνική, αλλά είναι πολύ σημαντική. Αφορά στην αρχιτεκτονική της ΕΕ η οποία για να πετύχει απαιτεί τα κράτη να πάψουν να έχουν παρωπίδες και να καταλάβουν ότι εδώ που έχουμε φτάσει, η λύση μπορεί να είναι μόνο συλλογική.  Πρέπει να καταλάβουν ότι τα εύκολα κέρδη μέσω των πλεονασμάτων εμπορικού ισοζυγίου έχουν και ανταλλάγματα, γιατί θα πρέπει να λειτουργούν οι οικονομίες στα άλλα κράτη για να υπάρχουν αγορές που θα υποδεχθούν  τα προϊόντα τους.

Αυτό που τώρα συζητείται, θα καθορίσει την πορεία κάθε κράτους στο μέλλον και το περιθώριό του να μειώσει φόρους και να αυξήσει δαπάνες. Θα καθορίσει το δικαίωμα να έχει επαρκείς μισθούς και συντάξεις ή υψηλές επενδύσεις και στιβαρό κοινωνικό κράτος στο μέλλον. Και σε αυτή τη χώρα έχουμε ζήσει τι σημαίνει να παίρνουν οι άλλοι τις αποφάσεις για σένα…

Όλες οι ειδήσεις

19:46

Αφγανιστάν: Έκρηξη σε εστιατόριο ξενοδοχείου στην Καμπούλ - Επτά νεκροί, αρκετοί τραυματίες

19:44

ΝΥΤ: Αν το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει παράνομους τους υπάρχοντες, ο Τραμπ θα επιβάλει αμέσως νέους

19:34

Κεφαλογιάννης: Σχέδιο πρόληψης για πλημμύρες και πυρκαγιές - Ενισχύεται ο στόλος των εναέριων μέσων

19:29

Δανία και Γροιλανδία προτείνουν αποστολή του ΝΑΤΟ στην Αρκτική

19:29

Σε κίνδυνο η εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ - Οι επιλογές της Ευρώπης

19:25

Ιταλία: Πέθανε ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Βαλεντίνο

19:16

Πτώση στις ευρωαγορές με «βαρίδι» αυτοκινητοβιομηχανίες και εταιρείες πολυτελείας

19:12

Αύριο οι αποφάσεις των αγροτών για τα μπλόκα - «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνάντηση»

18:58

Τραμπ: «Ουδέν σχόλιον» σε ερώτηση για τη χρήση βίας ώστε να αποκτήσει τη Γροιλανδία

18:47

Εθνική Τράπεζα: Ο κ. Μιχάλης Χαραλαμπίδης νέος εκπρόσωπος της ΕΕΣΥΠ στο ΔΣ

18:47

Η MORE ολοκλήρωσε την κατασκευή τριών ανεξάρτητων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα

18:39

Τσιάρας: Παραγωγική η συνάντηση με τους εκπροσώπους των μπλόκων

18:36

Ουγγρική εταιρεία αγοράζει το μερίδιο της Gazprom στη σερβική βιομηχανία πετρελαίου

18:33

ΙΝΣΕΤΕ: Στις top 5 επιλογές των Δυτικοευρωπαίων ταξιδιωτών η Ελλάδα το επόμενο 12μηνο

18:27

Μπέσεντ: Δεν θα ήταν καθόλου συνετό η Ευρώπη να προβεί σε αντίποινα για τη Γροιλανδία

18:24

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αύξηση 4,6% στην κίνηση της Αττικής Οδού το 2025

18:23

G7: Η Γροιλανδία θα είναι το θέμα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών

18:19

Ακίνητα: Άνοιξε η πλατφόρμα Ε9 για αλλαγές στην περιουσιακή εικόνα από 1η Ιανουαρίου 2026

18:13

Project Voria: Στην MGallery του Ομίλου ACCOR η διαχείριση του 5άστερου ξενοδοχείου στο Μαρούσι

18:08

Ιράν: Οι αρχές δίνουν διορία στους νέους που εμπλέκονται σε ταραχές να παραδοθούν

17:55

Ποιοι ευρωπαϊκοί κλάδοι θα επηρεαστούν περισσότερο από τους νέους δασμούς Τραμπ

17:46

Επίδειξη… δύναμης από τις τράπεζες του ΧΑ - Εντυπωσιακό comeback του ΓΔ και νέα υψηλά

17:45

Κρουαζιέρα: Άνοδος με αστερίσκους για το 2026

17:44

Harley-Davidson, Levi’s, Lucky Strike: Οι αμερικανικές μάρκες στο επίκεντρο των δασμών της ΕΕ

17:41

Γάλλος ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ έχουν «ζωτική ανάγκη» την Ευρώπη - «Έχουμε πολύ ισχυρά εργαλεία για να αμυνθούμε στις απειλές»

17:25

Τουρκία: Έντονες αντιδράσεις από φωτογραφία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο υπ. Άμυνας

17:24

Πόσο δουλεύουν τελικά οι Γερμανοί;

17:16

ΥΠΟΙΚ Γερμανίας και Γαλλίας: Η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει ενωμένη στις απειλές Τραμπ

17:00

Τραμπ: Οι υποψήφιες χώρες για το Συμβούλιο Ειρήνης να πληρώνουν 1 δισ. ευρώ μετρητά για μόνιμη έδρα

16:53

Πληθωρισμός: Επιβράδυνση στο 2,3% για ΕΕ τον Δεκέμβριο - Άνω του μέσου όρου η άνοδος στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider