Ο κρίσιμος κανόνας για το χρέος και το προσωρινό «σωσίβιο» του πληθωρισμού

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η πρώτη ανάγνωση από την πρόταση της Επιτροπής για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες - που επιχειρούν να λειάνουν το περίφημο κριτήριο χρέους- είναι πως στις Βρυξέλλες προσπαθούν να τετραγωνίσουν το κύκλο για να γίνει εφικτή μια πολιτική συμφωνία. Υπάρχουν ηχηρές «απουσίες» βασικών παραμέτρων που είχαν ακουστεί τον προηγούμενο καιρό όπως ενός αναπτυξιακού αντισταθμίσματος, εξαιρέσεων για επενδυτικές και αμυντικές δαπάνες ή μίας ξεκάθαρης αλλαγής του ξεπερασμένου κανόνα μείωσης του χρέους κατά 1/20ο ετησίως στο «κομμάτι» που ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ.

Παρ΄όλα αυτά, εκφράστηκε ήδη κριτική από τη Γερμανία, ενώ ο Νότος ετοιμάζεται να ζητήσει περισσότερα.

Για την Ελλάδα, το βασικό καλό νέο είναι πως υπάρχει επιτέλους μία πρόταση αλλαγών η οποία οδηγεί σε μεγαλύτερη ευελιξία. Έστω και με την υποχρέωση για ένα τετραετές - επταετές δεσμευτικό σχέδιο περιστολής δαπανών, μέσω του οποίου θα οδηγηθεί η χώρα στη μείωση του χρέους.

Είναι θετικό επίσης πως το σχέδιο θα είναι «εθνικής ιδιοκτησίας». Στα «συν» είναι και το γεγονός πως η Ελλάδα έχει ήδη θέσει σε τροχιά εφαρμογής ένα εκτενές σχέδιο μεταρρυθμίσεων και στοχεύει σε πλεόνασμα το 2023, δηλαδή είναι «έμπειρη» στα προγράμματα που ζητά η Επιτροπή από τα κράτη.

Ας μην ξεχνάμε όμως πως αυτό που ανακοινώθηκε, είναι απλά η αρχή μίας διαπραγμάτευσης, με την Επιτροπή να επιθυμεί άμεση συμφωνία και εφαρμογή του πλαισίου την προσεχή άνοιξη. Με δεδομένο όμως ότι το τελευταίο διάστημα η Ευρώπη δεν φημίζεται για την ταχύτητά της στη λήψη πολιτικών αποφάσεων, ας δούμε τι έχουμε ως χώρα στα «χέρια» μας.

Το καλό λοιπόν είναι ότι αν οι κανόνες παραμείνουν ως έχουν, δηλαδή αν ο περιβόητος κανόνας για το χρέος τεθεί σε ισχύ με βάση τις επιδόσεις των τελευταίων ετών, τότε η Ελλάδα θα αποτιμηθεί πολύ θετικά στο άμεσο μέλλον. Γιατί βοηθά η ανάπτυξη και – κυρίως - ο υψηλός πληθωρισμός.

Έχουμε και λέμε: φέτος η ανάπτυξη υπολογίζεται από το ΥΠΟΙΚ σε 6% και ο πληθωρισμός περί το 10%, οδηγώντας σε ονομαστικό ΑΕΠ 16% και βάλε. Το 2023 με ρυθμό ανόδου περί το 2% και πληθωρισμό περί το 5%, ένα 7% το πιάνουμε. Δηλαδή ο δείκτης χρέους ως αναλογία του ονομαστικού ΑΕΠ με αυτές τις συνθήκες θα συνεχίσει να μειώνεται ταχύτατα….

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες, μπορεί να φαίνεται πολύ τεχνική, αλλά είναι πολύ σημαντική. Αφορά στην αρχιτεκτονική της ΕΕ η οποία για να πετύχει απαιτεί τα κράτη να πάψουν να έχουν παρωπίδες και να καταλάβουν ότι εδώ που έχουμε φτάσει, η λύση μπορεί να είναι μόνο συλλογική.  Πρέπει να καταλάβουν ότι τα εύκολα κέρδη μέσω των πλεονασμάτων εμπορικού ισοζυγίου έχουν και ανταλλάγματα, γιατί θα πρέπει να λειτουργούν οι οικονομίες στα άλλα κράτη για να υπάρχουν αγορές που θα υποδεχθούν  τα προϊόντα τους.

Αυτό που τώρα συζητείται, θα καθορίσει την πορεία κάθε κράτους στο μέλλον και το περιθώριό του να μειώσει φόρους και να αυξήσει δαπάνες. Θα καθορίσει το δικαίωμα να έχει επαρκείς μισθούς και συντάξεις ή υψηλές επενδύσεις και στιβαρό κοινωνικό κράτος στο μέλλον. Και σε αυτή τη χώρα έχουμε ζήσει τι σημαίνει να παίρνουν οι άλλοι τις αποφάσεις για σένα…

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Τσίπρας: Η ΕΛ.Α.Σ γεννήθηκε για να επανιδρύσει μια ισχυρή προοδευτική παράταξη

23:53

Καύσωνας Ιουνίου: Τουλάχιστον 12.000 επιπλέον θάνατοι καταγράφηκαν στην Ευρώπη

23:45

Netflix: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα κέρδη τριμήνου, έχασε τα έσοδα - Πτώση 7% της μετοχής

23:28

Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση drones «καμικάζι» προς την Ελλάδα

23:11

Wall Street: Η πτώση 5% των chip κοκκίνισε τους δείκτες

22:53

Ιράν: Οι δικαστικές αρχές διαψεύδουν την αποφυλάκιση Αμερικανίδας που είχε ανακοινώσει ο Τραμπ

22:35

Βρετανία: Σχεδιάζεται απαγόρευση πώλησης σε παιδιά ενεργειακών ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη

22:17

Μουντιάλ: «Παρών» στον τελικό Αργεντινή-Ισπανία ο Τραμπ

22:12

Μητσοτάκης: Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τα πάντα, αλλά κρύβει μεγάλους κινδύνους

21:59

Πετρέλαιο: Πτώση σχεδόν 1% αλλά παραμένει κοντά στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα

21:40

Χρυσός: Έπεσε κάτω από τα 4.000 δολάρια λόγω Ιράν και πιθανής αύξησης επιτοκίων

21:22

Απολύθηκε ο χειριστής του οτοκιού του Τραμπ επειδή έβαζε στοιχήματα για το περιεχόμενο των ομιλιών του

21:10

Η efood περνά στην SSW Partners μετά το deal της Delivery Hero με την Uber

21:02

Συλλήψεις σε Καβάλα και Κομοτηνή για πρόκληση πυρκαγιών

20:53

Χατζηδάκης: «Η ευρωπαϊκή εισαγγελία οφείλει να είναι προσεκτική»

20:42

Κύμα αμερικανικών επιθέσεων κοντά στο Ορμούζ - Λευκός Οίκος: Το Ιράν θέλει να καταλήξει σε συμφωνία

20:37

Reuters: Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ στις 23 Ιουλίου - Πιθανή νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο

20:23

Bally’s Intralot: H Deutsche Bank απέκτησε 1,9 εκατομμύρια μετοχές

20:14

Ο Ζελένσκι όρισε υπουργό Άμυνας τον ασκώντα χρέη επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) Γιεβγκένιι Χμάρα

20:12

Τι οδηγεί τους Ευρωπαίους στις κινεζικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου

20:06

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στο Σοφό Ασπροπύργου

19:51

Παράταση έως τις 31 Ιουλίου για τις αιτήσεις ενίσχυσης αγοράς λιπασμάτων

19:43

Φωτιά στην Εργάνη Ροδόπης - Επιχειρούν εναέρια μέσα

19:29

Η Ουκρανία αρνείται την ευθύνη για την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

19:20

Ιράν: Αμερικανικοί πύραυλοι έπληξαν το νησί Κεσμ

19:14

Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα με φόντο γεωπολιτική και μάκρο

19:01

Η Κομισιόν αξιολογεί θετικά την εφαρμογή του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου στην Ελλάδα

18:57

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη

18:52

Prodea: Στις 31 Ιουλίου η πρόωρη αποπληρωμή ομολόγου 120 εκατ.

18:50

Καταγγελία της ΕΚΠΟΙΖΩ για χρεωστικές κάρτες της Εθνικής Τράπεζας


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider