Ο κρίσιμος κανόνας για το χρέος και το προσωρινό «σωσίβιο» του πληθωρισμού

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η πρώτη ανάγνωση από την πρόταση της Επιτροπής για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες - που επιχειρούν να λειάνουν το περίφημο κριτήριο χρέους- είναι πως στις Βρυξέλλες προσπαθούν να τετραγωνίσουν το κύκλο για να γίνει εφικτή μια πολιτική συμφωνία. Υπάρχουν ηχηρές «απουσίες» βασικών παραμέτρων που είχαν ακουστεί τον προηγούμενο καιρό όπως ενός αναπτυξιακού αντισταθμίσματος, εξαιρέσεων για επενδυτικές και αμυντικές δαπάνες ή μίας ξεκάθαρης αλλαγής του ξεπερασμένου κανόνα μείωσης του χρέους κατά 1/20ο ετησίως στο «κομμάτι» που ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ.

Παρ΄όλα αυτά, εκφράστηκε ήδη κριτική από τη Γερμανία, ενώ ο Νότος ετοιμάζεται να ζητήσει περισσότερα.

Για την Ελλάδα, το βασικό καλό νέο είναι πως υπάρχει επιτέλους μία πρόταση αλλαγών η οποία οδηγεί σε μεγαλύτερη ευελιξία. Έστω και με την υποχρέωση για ένα τετραετές - επταετές δεσμευτικό σχέδιο περιστολής δαπανών, μέσω του οποίου θα οδηγηθεί η χώρα στη μείωση του χρέους.

Είναι θετικό επίσης πως το σχέδιο θα είναι «εθνικής ιδιοκτησίας». Στα «συν» είναι και το γεγονός πως η Ελλάδα έχει ήδη θέσει σε τροχιά εφαρμογής ένα εκτενές σχέδιο μεταρρυθμίσεων και στοχεύει σε πλεόνασμα το 2023, δηλαδή είναι «έμπειρη» στα προγράμματα που ζητά η Επιτροπή από τα κράτη.

Ας μην ξεχνάμε όμως πως αυτό που ανακοινώθηκε, είναι απλά η αρχή μίας διαπραγμάτευσης, με την Επιτροπή να επιθυμεί άμεση συμφωνία και εφαρμογή του πλαισίου την προσεχή άνοιξη. Με δεδομένο όμως ότι το τελευταίο διάστημα η Ευρώπη δεν φημίζεται για την ταχύτητά της στη λήψη πολιτικών αποφάσεων, ας δούμε τι έχουμε ως χώρα στα «χέρια» μας.

Το καλό λοιπόν είναι ότι αν οι κανόνες παραμείνουν ως έχουν, δηλαδή αν ο περιβόητος κανόνας για το χρέος τεθεί σε ισχύ με βάση τις επιδόσεις των τελευταίων ετών, τότε η Ελλάδα θα αποτιμηθεί πολύ θετικά στο άμεσο μέλλον. Γιατί βοηθά η ανάπτυξη και – κυρίως - ο υψηλός πληθωρισμός.

Έχουμε και λέμε: φέτος η ανάπτυξη υπολογίζεται από το ΥΠΟΙΚ σε 6% και ο πληθωρισμός περί το 10%, οδηγώντας σε ονομαστικό ΑΕΠ 16% και βάλε. Το 2023 με ρυθμό ανόδου περί το 2% και πληθωρισμό περί το 5%, ένα 7% το πιάνουμε. Δηλαδή ο δείκτης χρέους ως αναλογία του ονομαστικού ΑΕΠ με αυτές τις συνθήκες θα συνεχίσει να μειώνεται ταχύτατα….

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες, μπορεί να φαίνεται πολύ τεχνική, αλλά είναι πολύ σημαντική. Αφορά στην αρχιτεκτονική της ΕΕ η οποία για να πετύχει απαιτεί τα κράτη να πάψουν να έχουν παρωπίδες και να καταλάβουν ότι εδώ που έχουμε φτάσει, η λύση μπορεί να είναι μόνο συλλογική.  Πρέπει να καταλάβουν ότι τα εύκολα κέρδη μέσω των πλεονασμάτων εμπορικού ισοζυγίου έχουν και ανταλλάγματα, γιατί θα πρέπει να λειτουργούν οι οικονομίες στα άλλα κράτη για να υπάρχουν αγορές που θα υποδεχθούν  τα προϊόντα τους.

Αυτό που τώρα συζητείται, θα καθορίσει την πορεία κάθε κράτους στο μέλλον και το περιθώριό του να μειώσει φόρους και να αυξήσει δαπάνες. Θα καθορίσει το δικαίωμα να έχει επαρκείς μισθούς και συντάξεις ή υψηλές επενδύσεις και στιβαρό κοινωνικό κράτος στο μέλλον. Και σε αυτή τη χώρα έχουμε ζήσει τι σημαίνει να παίρνουν οι άλλοι τις αποφάσεις για σένα…

Όλες οι ειδήσεις

14:06

Μάργαρης (ΑΔΜΗΕ): Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τις ΑΠΕ και επιταχύνει την αποθήκευση

14:02

Deloitte: Τα 5 παράδοξα που διαμορφώνουν το μέλλον της κυβερνοασφάλειας

14:01

Διακοπές στην άκρη της Ελλάδας: 5 νησιά για απόλυτη χαλάρωση

13:49

Ουκρανία: Η ΕΕ συζητά πώς θα διαθέσει τα 6,6 δισ. βοήθειας μετά την άρση του ουγγρικού βέτο

13:48

Motor Oil: Προς έκδοση νέου ομολόγου έως 400 εκατ. ευρώ - Σειρά συναντήσεων με επενδυτές

13:46

Εξάρχου: Μία ανατροπή στην οικονομία μπορεί να μας οδηγήσει πίσω στο 2010

13:40

Τέμπη: Επ' αόριστον αναβολή στη δίκη με τον ελεγκτή της ΕΑΔ για τη σύμβαση 717

13:33

Τέμπη: Αναβολή επ΄ αόριστον της δίκης του ελεγκτή της Αρχής Διαφάνειας για τη σύμβαση 717

13:30

ΟΛΠ: Στήριξη στο έργο της Helmepa με τη δημιουργία του νέου «Helmepa Home» στον Πειραιά

13:24

Παραδόθηκε στον Κακλαμάνη η Ετήσια Έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

13:24

Μαρινάκης: Η ελληνική οικονομία κατέγραψε υπερδιπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο 

13:11

Η «Θάλασσα Μάνα» επιστρέφει στον Πόρο

13:06

H ΑΒ Βασιλόπουλος επενδύει σε σύγχρονες ψηφιακές λύσεις

13:02

Άνιση η σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση - Στην Αττική το 50% του ελληνικού ΑΕΠ

12:58

Coca‑Cola στην Ελλάδα: 20 χρόνια δράσης για την προστασία του νερού

12:57

Τραμπ για Ισραήλ - Ιράν: Επιθυμούν «άμεση εκεχειρία» - Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται

12:49

ΕΣΥ: 57 Ιατρεία Πόνου χωρίς στελέχωση και εθνική στρατηγική για χρόνιο πόνο

12:47

Άλμα εξαγωγών τον Απρίλιο - Στα 2,1 δισ. ευρώ το εμπορικό έλλειμμα με μείωση 25,2%

12:44

Δένδιας: Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, η αμυντική στρατηγική και η ενιαία Άμυνα της ΕΕ στο επίκεντρο της Συνόδου ΥΠΑΜ

12:39

Η IDE υποδέχτηκε την Σχολή Διοίκησης και Επιτελών του Πολεμικού Ναυτικού

12:36

Κοντογεώργης για νέα κόμματα: Η ιστορία έχει δείξει ότι τα προσωποκεντρικά κόμματα δεν μακροημερεύουν

12:18

Παπαθανάσης: Διασφαλισμένη η χρηματοδότηση για την αξιοποίηση του πρώην εργοστασίου χαρτοποιίας Λαδόπουλου στην Πάτρα

12:15

Υπ. Παιδείας: Έργα αναβάθμισης στη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων

12:13

Συνεχίζεται το τεχνολογικό sell off καθώς επιμένει η ανησυχία για το «AI boom»

12:08

Κίνα: «Μεγάλη ανησυχία» για τις επιθέσεις Ισραήλ-Ιράν

11:57

Βόρεια Κορέα: Ο Σι Τζινπίνγκ έφτασε στην Πιονγκγιάνγκ όπου τον υποδέχθηκαν με μεγάλες τιμές

11:52

Προσφορά 30,6 δισ. ευρώ για εξαγορά της Monte dei Paschi από Intesa Sanpaolo

11:45

ICAP: Αυξάνονται οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ - Ποιες αλυσίδες πρωταγωνιστούν

11:42

ΔΥΠΑ: Παράταση προθεσμίας υποβολής ενστάσεων για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα

11:36

Μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ καταρρίπτουν drone στον λετονικό εναέριο χώρο


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider