Είναι πολύ ελπιδοφόρο πως μαζικά αυτές τις ημέρες αρχίζουν να ενεργοποιούνται τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ. Οι ρυθμοί είναι πράγματι ταχύτατοι. Την Τετάρτη δόθηκε το πράσινο φως για το πιο μεγάλο πρόγραμμα, αυτό του υπουργείου Εργασίας των δράσεων 4,2 δισ. ευρώ για εργαζομένους, ανέργους και κοινωνικό κράτος μέσα από το αρμόδιο όργανο του ΕΣΠΑ, ενώ την Πέμπτη ακολούθησε το «Ανταγωνιστικότητα» των επιδοτήσεων επιχειρήσεων αξίας 3,9 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση θέτει στόχο, για πρώτη ίσως φορά στην ιστορία των κονδυλίων αυτών της ΕΕ, να ξεκινήσουν τόσο γρήγορα οι προκηρύξεις. Από φέτος για τις επιδοτήσεις πράσινων και ψηφιακών επιχειρήσεων ή για δράσεις καινοτομίας. Αυτός είναι ο προγραμματισμός, που περιλαμβάνει επιπλέον και ένα νέο σχέδιο για ταχύτερες εγκρίσεις.
Αν αυτή η προσπάθεια πετύχει, τότε το 2023 θα αρχίσει να ρέει «χρήμα» και από το νέο ΕΣΠΑ στην αγορά και στην κοινωνία. Κάτι που θα είναι πολύ κρίσιμο, δεδομένου πως το σενάριο βραδύτερης ανάπτυξης ή και ύφεσης της ελληνικής οικονομίας τον επόμενο χρόνο «ονοματίζεται» όλο και πιο πολύ από οίκους, θεσμούς και άλλους οικονομικούς κύκλους. Και τούτο παρά την υψηλότερη ανθεκτικότητα που -γίνεται αποδεκτό από όλους- πως έχει η Ελλάδα σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ.
Η «ανθεκτικότητα» αυτή έχει, να μην ξεχνάμε, άμεση σχέση με τα κονδύλια της ΕΕ. Ο νέος Προϋπολογισμός προβλέπει άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,1% το 2023 με εκτίμηση πως το πιο μεγάλο μέρος αυτής της επίδοσης, μία άνοδος κατά 1,9% παρέχεται από τη διάθεση επιδοτήσεων και δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από τις μεταρρυθμίσεις που δρομολογεί.
Σε αυτό εδώ το σημείο εντοπίζεται το άλλο μεγάλο στοίχημα: το 2023 «ωριμάζουν», με την έννοια της έναρξης των μαζικών πληρωμών, και οι δράσεις του άλλου «σκέλους» κοινοτικών πόρων, του «Ελλάδα 2.0», απαιτώντας από τους κρατικούς φορείς που χειρίζονται τα εν λόγω κονδύλια διπλάσια κινητικότητα από ότι μέχρι τώρα έχουν επιδείξει. Και τούτο αποτελεί από μόνο του πρόκληση...
Υπάρχει και ένα τρίτο ζήτημα: το 2023 λήγει (οριστικά) το υφιστάμενο ΕΣΠΑ. Για αυτό άλλωστε την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν ανάλογες συνεδριάσεις επιτελικών οργάνων (Επιτροπές Παρακολούθησης) και για το εν λόγω θέμα, το «κλείσιμο» των έργων που τώρα τρέχουν. Εδώ, το ζητούμενο είναι άλλο: να μην χαθούν λεφτά της ΕΕ αλλά και να μην ξεπεραστεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός σε δράσεις που (μοιραία αν αυτό συμβεί) θα κληθεί να πληρώσει ο κρατικός προϋπολογισμός σε ένα έτος κατά το οποίο επιχειρεί να επιστρέψει σε πλεονάσματα και να βρει όσο το δυνατό πιο πολλά λεφτά για «κουμπαρά» μέτρων στήριξης.
Καλή αρχή λοιπόν για όσους χειρίζονται το κοινοτικό χρήμα. Και μεγάλη προσοχή γιατί - κυριολεκτικά - τα κονδύλια αυτά μπορεί να γίνουν game changer για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2023.