ΕΣΠΑ: Άντε καλή αρχή και... γρήγορα τα λεφτά

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Είναι πολύ ελπιδοφόρο πως μαζικά αυτές τις ημέρες αρχίζουν να ενεργοποιούνται τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ. Οι ρυθμοί είναι πράγματι ταχύτατοι. Την Τετάρτη δόθηκε το πράσινο φως για το πιο μεγάλο πρόγραμμα, αυτό του υπουργείου Εργασίας των δράσεων 4,2 δισ. ευρώ για εργαζομένους, ανέργους και κοινωνικό κράτος μέσα από το αρμόδιο όργανο του ΕΣΠΑ, ενώ την Πέμπτη ακολούθησε το «Ανταγωνιστικότητα» των επιδοτήσεων επιχειρήσεων αξίας 3,9 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση θέτει στόχο, για πρώτη ίσως φορά στην ιστορία των κονδυλίων αυτών της ΕΕ, να ξεκινήσουν τόσο γρήγορα οι προκηρύξεις. Από φέτος για τις επιδοτήσεις πράσινων και ψηφιακών επιχειρήσεων ή για δράσεις καινοτομίας. Αυτός είναι ο προγραμματισμός, που περιλαμβάνει επιπλέον και ένα νέο σχέδιο για ταχύτερες εγκρίσεις.

Αν αυτή η προσπάθεια πετύχει, τότε το 2023 θα αρχίσει να ρέει «χρήμα» και από το νέο ΕΣΠΑ στην αγορά και στην κοινωνία. Κάτι που θα είναι πολύ κρίσιμο, δεδομένου πως το σενάριο βραδύτερης ανάπτυξης ή και ύφεσης της ελληνικής οικονομίας τον επόμενο χρόνο «ονοματίζεται» όλο και πιο πολύ από οίκους, θεσμούς και άλλους οικονομικούς κύκλους. Και τούτο παρά την υψηλότερη ανθεκτικότητα που -γίνεται αποδεκτό από όλους- πως έχει η Ελλάδα σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ.

Η «ανθεκτικότητα» αυτή έχει, να μην ξεχνάμε, άμεση σχέση με τα κονδύλια της ΕΕ. Ο νέος Προϋπολογισμός προβλέπει άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,1% το 2023 με εκτίμηση πως το πιο μεγάλο μέρος αυτής της επίδοσης, μία άνοδος κατά 1,9% παρέχεται από τη διάθεση επιδοτήσεων και δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από τις μεταρρυθμίσεις που δρομολογεί.

Σε αυτό εδώ το σημείο εντοπίζεται το άλλο μεγάλο στοίχημα: το 2023 «ωριμάζουν», με την έννοια της έναρξης των μαζικών πληρωμών, και οι δράσεις του άλλου «σκέλους» κοινοτικών πόρων, του «Ελλάδα 2.0», απαιτώντας από τους κρατικούς φορείς που χειρίζονται τα εν λόγω κονδύλια διπλάσια κινητικότητα από ότι μέχρι τώρα έχουν επιδείξει. Και τούτο αποτελεί από μόνο του πρόκληση...

Υπάρχει και ένα τρίτο ζήτημα: το 2023 λήγει (οριστικά) το υφιστάμενο ΕΣΠΑ. Για αυτό άλλωστε την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν ανάλογες συνεδριάσεις επιτελικών οργάνων (Επιτροπές Παρακολούθησης) και για το εν λόγω θέμα, το «κλείσιμο» των έργων που τώρα τρέχουν. Εδώ, το ζητούμενο είναι άλλο: να μην χαθούν λεφτά της ΕΕ αλλά και να μην ξεπεραστεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός σε δράσεις που (μοιραία αν αυτό συμβεί) θα κληθεί να πληρώσει ο κρατικός προϋπολογισμός σε ένα έτος κατά το οποίο επιχειρεί να επιστρέψει σε πλεονάσματα και να βρει όσο το δυνατό πιο πολλά λεφτά για «κουμπαρά» μέτρων στήριξης.

Καλή αρχή λοιπόν για όσους χειρίζονται το κοινοτικό χρήμα. Και μεγάλη προσοχή γιατί - κυριολεκτικά - τα κονδύλια αυτά μπορεί να γίνουν game changer για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2023.

Όλες οι ειδήσεις

12:05

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Το πρώτο κινητό X-ray στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου στην Ελλάδα

11:55

Μητσοτάκης: «Η έρευνα και η καινοτομία έχουν πρακτικά αποτελέσματα στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών»

11:51

Ευρώπη χωρίς «μαξιλάρι» φυσικού αερίου: Πίεση στις τιμές και τι σημαίνει για την Ελλάδα

11:48

Ουκρανία: Τουλάχιστον 4 νεκροί σε ρωσική επίθεση με 426 drones και πυραύλους

11:44

ΕΥ: Οι 10 βασικές ευκαιρίες για τις εταιρείες τεχνολογίας το 2026 - Καταλύτης η ΑΙ

11:42

Στην Τράπεζα της Ελλάδος οι πρόεδροι του SSM και του SRB

11:38

Μετρό: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών - Ποιοι σταθμοί θα κλείνουν νωρίτερα

11:36

ΧΑ: Κάτω από τις 2.100 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

11:27

Επίσκεψη Λουκασένκο στη Βόρεια Κορέα μετά από πρόσκληση του Κιμ Γιονγκ Ουν

11:23

Ρεκόρ κερδοφορίας για Revolut το 2025 με 2,3 δισ. δολάρια

11:19

Στρατηγική συνεργασία QnR με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

11:08

Η Vitex εξαγόρασε την εταιρεία δομικών χημικών Microfill

11:01

Παπαστεργίου: Σύντομα τα μέτρα για τα social media στους ανηλίκους - Πώς θα γίνεται ο έλεγχος

10:42

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές καθώς η αβεβαιότητα επιστρέφει

10:42

Μέτοχος στην Ελληνικά Οινοποιεία ο Εμμανουήλ Καραλής

10:36

Δούρος: Πώληση ακινήτων του πρώην εργοστασίου της για πρόωρη αποπληρωμή οφειλών

10:21

Σε βράχο ύψους 10 μέτρων ο ανδριάντας για την «Κυρά της Ρω»

10:10

Με αναδρομική ισχύ, από 15 Μαρτίου, η επιδότηση 15% στα λιπάσματα

10:05

Δανία: Άνοιξαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές

10:03

Υπεγράφη το mega trade deal ΕΕ - Αυστραλίας: Τι περιλαμβάνει

09:56

Παπαστράτος: Ο Γιώργος Μαργώνης νέος αντιπρόεδρος Ευρώπης της Philip Morris International

09:50

Παπαθανάσης: Νέες ενεργειακές αναβαθμίσεις νοσοκομείων ύψους 12,29 εκατ. ευρώ

09:42

Πρόστιμα και συλλήψεις σε εκπαιδευτήρια - Εξαπατούσαν πελάτες με μαϊμού πτυχία

09:40

Δένδιας: «Με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό η Ελλάδα αποκτά μια ολιστική προσέγγιση άμυνας»

09:26

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην EE τον Φεβρουάριο - Ανάκαμψη μετά από 13 μήνες για Tesla

09:26

Εγγραφές σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά: Παράταση αιτήσεων έως τις 27 Μαρτίου

09:13

Κιμ Γιονγκ Ουν: Η Βόρεια Κορέα δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το καθεστώς της πυρηνικής δύναμης

09:11

Βούιτσιτς: Η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει σε επαγρύπνηση για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού

08:52

ΟΗΕ: «Ο κόσμος έχει δώσει στο Ισραήλ άδεια να βασανίζει τους Παλαιστίνιους»

08:49

Επιστροφή στα κέρδη για το πετρέλαιο με φόντο την ένταση στη Μ. Ανατολή

gazzetta
gazzetta reader insider insider