Η αξιολόγηση, οι «ουρές» των μνημονίων και η ανάγκη για... μνήμη

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η πρώτη δια ζώσης αξιολόγηση της χώρας στο νέο καθεστώς της «κανονικής» εποπτείας από την Ε.Ε.. Δηλαδή μίας εποπτείας ανάλογης με αυτή που υπόκεινται όλα τα άλλα κράτη που πέρασαν από μνημόνια.

Ευτυχώς, πια η έλευση των «θεσμών» δεν προκαλεί «αίσθηση». Δεν υπάρχει ούτε αγωνία, ούτε φόβος για νέα μέτρα «προσαρμογής». Άλλωστε η χώρα βγήκε πανηγυρικά από την Ενισχυμένη Εποπτεία τον προηγούμενο Αύγουστο, κάνοντας μάλιστα και πιο πολλές κινήσεις από όσες της είχε ζητηθεί σε πεδία όπως για παράδειγμα η ψηφιοποίηση στην οποία το άλμα των τελευταίων ετών είναι τεράστιο.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να γίνουν πράγματα. Δεσμεύσεις υπάρχουν και μάλιστα πολλές,  ειδικά σε αυτήν την πρώτη νέου τύπου αξιολόγηση κατά την οποία το «παρελθόν»… συνδέεται με την επόμενη ημέρα.

Ποια είναι η σύνδεση; Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες, οι δημόσιες προμήθειες, διάφορες κινήσεις στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, η κωδικοποίηση των νόμων αλλά και σειρά από δεσμεύσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι κάποια από τα 22 συνολικά προαπαιτούμενα που μεταπήδησαν το 2018 από τα τρία μνημόνια στην Ενισχυμένη Εποπτεία και τώρα (που η Ελλάδα βγήκε από το εν λόγω καθεστώς), συνδέονται με το τελευταίο πακέτο δόσεων του Δεκεμβρίου. Είναι δηλαδή οι λίγες «ουρές» που έμειναν μεταξύ των εκατοντάδων μνημονιακών υποχρεώσεων που έγιναν.  Είναι δεσμεύσεις που λόγω υψηλής δυσκολίας ή πολυπλοκότητας χρειάστηκε παραπάνω χρόνος για να γίνουν. Για παράδειγμα, η πανδημία και τώρα η ενεργειακή κρίση αύξησαν ξανά ληξιπρόθεσμες οφειλές διαφόρων φορέων του δημοσίου.

Γιατί τα θυμίζουμε όλα αυτά. Γιατί στην Ελλάδα, έχουμε γνωρίσει πάρα πολύ καλά τι σημαίνει μνημόνια, τι σημαίνει επώδυνα μέτρα λιτότητας, περιστολή δαπανών και αύξηση φόρων (σ.σ. η οποία, να μη γελιόμαστε, ακόμα μας ταλαιπωρεί γιατί τα 50 δισ. ευρώ μέτρων στήριξης που διατέθηκαν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τις δύο τελευταίες κρίσεις, εμπόδισαν την πλήρη απαλλαγή από τα βαρίδια του παρελθόντος). 

Το μήνυμα λοιπόν πρέπει να είναι πως οι μεταρρυθμίσεις που δεν είναι επώδυνες πρέπει να επιταχυνθούν, για να κάνουν την Ελλάδα ένα πραγματικά «δυτικό» κράτος σε όρους λειτουργίας των οικονομικών δομών. Για να βοηθήσουν στην ανταγωνιστικότητα και στην επιχειρηματικότητα στις εξαγωγές και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Δεν υπάρχει άλλος τόσο αποτελεσματικός τρόπος θωράκισης της οικονομίας από την από τη νέα κρίση που κλιμακώνεται όσο η επιλογή των μεταρρυθμίσεων. Είναι το «εισιτήριο» για να επιστρέψει η χώρα σε επενδυτική βαθμίδα, για να μπορεί η κυβέρνηση να διεκδικεί «χώρο» για μέτρα στήριξης, αλλά και να μπορεί να ανακτά την ιδιοκτησία της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.

Με αφορμή λοιπόν αυτήν την αξιολόγηση αλλά και τις άλλες που θα ακολουθήσουν όλο το επόμενο διάστημα, είναι κρίσιμο να υπάρχει μνήμη και να είναι σαφές πως η χώρα κρίνεται διαρκώς. Και είναι εξ ίσου κρίσιμο να συνεχίσει – όπως το πράττει όλα τα τελευταία χρόνια – να περνά με επιτυχία τις εξετάσεις της. Το λέμε γιατί το 2023 είναι ένα έτος και εκλογικό και οικονομικά δύσκολο λόγω της παγκόσμιας κρίσης.

Όλες οι ειδήσεις

22:24

Απώλειες άνω του 1% για τον χρυσό

22:15

Φον ντερ Λάιεν προς Ερντογάν: «Η Τουρκία είναι βασικός εταίρος σε μια περιοχή που βρίσκεται σε αναταραχή»

21:58

Πετρέλαιο: Υποχώρησαν οι τιμές εν μέσω μπερδεμένων μηνυμάτων για το Ιράν

21:48

ΝΑΤΟ: Οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταστήσουν προς το παρόν πυραύλους Tomahawk στη Γερμανία

21:37

Γεωργιάδης: Ανάπτυξη στην περιφέρεια χωρίς αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας δεν γίνεται

21:25

Αγροτικές κινητοποιήσεις στο Στρασβούργο με φόντο το σχέδιο ττης Κομισιόν για τα λιπάσματα

21:13

Βανς: Οι ΗΠΑ και το Ιράν έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο στις συνομιλίες τους

20:58

Οι Έλληνες είναι δεύτεροι στην καθιστική ζωή στην Ευρώπη - Οι «πρωταθλητές» στην ακινησία

20:50

Γερμανία: Νέα άνοδος της AfD - Αυξάνεται η δυσαρέσκεια για τον καγκελάριο

20:37

Βρετανία: Ο αναπληρωτής υπ. Εμπορίου ελπίζει να δει τη χώρα να επανεντάσσεται στην ΕΕ

20:29

e-ΕΦΚΑ: Στη Θεσσαλονίκη η παρουσίαση του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος

20:15

Τραμπ: «Θα αφήσω τον Γουόρς να κάνει ό,τι θέλει με τα επιτόκια»

20:04

ΗΠΑ: «Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Ευρώπη δεν θα επηρεάσει τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ»

19:53

Ζανιάς (Eurobank): «Οι τράπεζες κάνουν πρωταθλητισμό στη χρηματοδότηση της οικονομίας»

19:49

Χέγκσεθ: «Οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στη Πολωνία»

19:43

BriQ Properties: Αύξηση 22% στα καθαρά κέρδη για το α' τρίμηνο

19:33

Βερνίκος (ΙΝΣΕΤΕ): «Δυστοπικό το περιβάλλον στις ΜμΕ παρά τη βελτίωση σε ορισμένους οικονομικούς δείκτες»

19:24

Μεικτή εικόνα στις ευρωαγορές περιμένοντας το Ιράν

19:04

ΑΔΕΔΥ: Κήρυξη στάσης εργασίας αύριο Τετάρτη (20/5)

19:01

Στο Πεκίνο ο Πούτιν για συνάντηση με τον Σι - Η ατζέντα

19:00

Για τις αγορές, το πολιτικό ρίσκο δεν τελειώνει με τις εκλογές

18:57

Ισπανία: Εγγύηση ύψους 1 εκατ. ευρώ κατέβαλε ο γιος του ιδρυτή της Mango

18:50

Τραμπ: «Ίσως χρειαστεί να χτυπήσουμε ξανά το Ιράν»

18:40

Bloomberg: Το ΝΑΤΟ εξετάζει την ανάπτυξη δυνάμεων στα Στενά του Ορμούζ

18:35

Global Sumud Flotilla: Το Ισραήλ άνοιξε πυρ εναντίον δύο σκαφών

18:31

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Βραβεύτηκε με το Ευρωπαϊκό Τάγμα Αξίας μαζί με Μέρκελ και Ζελένσκι

18:22

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τριήμερη «βουτιά» 5,7% για τις τράπεζες

18:13

Όμιλος Fourlis: Στα 133,1 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις α' τριμήνου - Άλμα 11,1% στο μικτό κέρδος

18:08

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις για τις 70.000 επιταγές παιδικών κατασκηνώσεων

18:02

Mercedes και VW: Στροφή στη βιομηχανία όπλων

reader insider