Η αξιολόγηση, οι «ουρές» των μνημονίων και η ανάγκη για... μνήμη

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η πρώτη δια ζώσης αξιολόγηση της χώρας στο νέο καθεστώς της «κανονικής» εποπτείας από την Ε.Ε.. Δηλαδή μίας εποπτείας ανάλογης με αυτή που υπόκεινται όλα τα άλλα κράτη που πέρασαν από μνημόνια.

Ευτυχώς, πια η έλευση των «θεσμών» δεν προκαλεί «αίσθηση». Δεν υπάρχει ούτε αγωνία, ούτε φόβος για νέα μέτρα «προσαρμογής». Άλλωστε η χώρα βγήκε πανηγυρικά από την Ενισχυμένη Εποπτεία τον προηγούμενο Αύγουστο, κάνοντας μάλιστα και πιο πολλές κινήσεις από όσες της είχε ζητηθεί σε πεδία όπως για παράδειγμα η ψηφιοποίηση στην οποία το άλμα των τελευταίων ετών είναι τεράστιο.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να γίνουν πράγματα. Δεσμεύσεις υπάρχουν και μάλιστα πολλές,  ειδικά σε αυτήν την πρώτη νέου τύπου αξιολόγηση κατά την οποία το «παρελθόν»… συνδέεται με την επόμενη ημέρα.

Ποια είναι η σύνδεση; Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες, οι δημόσιες προμήθειες, διάφορες κινήσεις στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, η κωδικοποίηση των νόμων αλλά και σειρά από δεσμεύσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι κάποια από τα 22 συνολικά προαπαιτούμενα που μεταπήδησαν το 2018 από τα τρία μνημόνια στην Ενισχυμένη Εποπτεία και τώρα (που η Ελλάδα βγήκε από το εν λόγω καθεστώς), συνδέονται με το τελευταίο πακέτο δόσεων του Δεκεμβρίου. Είναι δηλαδή οι λίγες «ουρές» που έμειναν μεταξύ των εκατοντάδων μνημονιακών υποχρεώσεων που έγιναν.  Είναι δεσμεύσεις που λόγω υψηλής δυσκολίας ή πολυπλοκότητας χρειάστηκε παραπάνω χρόνος για να γίνουν. Για παράδειγμα, η πανδημία και τώρα η ενεργειακή κρίση αύξησαν ξανά ληξιπρόθεσμες οφειλές διαφόρων φορέων του δημοσίου.

Γιατί τα θυμίζουμε όλα αυτά. Γιατί στην Ελλάδα, έχουμε γνωρίσει πάρα πολύ καλά τι σημαίνει μνημόνια, τι σημαίνει επώδυνα μέτρα λιτότητας, περιστολή δαπανών και αύξηση φόρων (σ.σ. η οποία, να μη γελιόμαστε, ακόμα μας ταλαιπωρεί γιατί τα 50 δισ. ευρώ μέτρων στήριξης που διατέθηκαν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τις δύο τελευταίες κρίσεις, εμπόδισαν την πλήρη απαλλαγή από τα βαρίδια του παρελθόντος). 

Το μήνυμα λοιπόν πρέπει να είναι πως οι μεταρρυθμίσεις που δεν είναι επώδυνες πρέπει να επιταχυνθούν, για να κάνουν την Ελλάδα ένα πραγματικά «δυτικό» κράτος σε όρους λειτουργίας των οικονομικών δομών. Για να βοηθήσουν στην ανταγωνιστικότητα και στην επιχειρηματικότητα στις εξαγωγές και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Δεν υπάρχει άλλος τόσο αποτελεσματικός τρόπος θωράκισης της οικονομίας από την από τη νέα κρίση που κλιμακώνεται όσο η επιλογή των μεταρρυθμίσεων. Είναι το «εισιτήριο» για να επιστρέψει η χώρα σε επενδυτική βαθμίδα, για να μπορεί η κυβέρνηση να διεκδικεί «χώρο» για μέτρα στήριξης, αλλά και να μπορεί να ανακτά την ιδιοκτησία της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.

Με αφορμή λοιπόν αυτήν την αξιολόγηση αλλά και τις άλλες που θα ακολουθήσουν όλο το επόμενο διάστημα, είναι κρίσιμο να υπάρχει μνήμη και να είναι σαφές πως η χώρα κρίνεται διαρκώς. Και είναι εξ ίσου κρίσιμο να συνεχίσει – όπως το πράττει όλα τα τελευταία χρόνια – να περνά με επιτυχία τις εξετάσεις της. Το λέμε γιατί το 2023 είναι ένα έτος και εκλογικό και οικονομικά δύσκολο λόγω της παγκόσμιας κρίσης.

Όλες οι ειδήσεις

11:36

ΟΑΣΑ: Έρχονται 12 νέες γραμμές λεωφορείων από 1η Σεπτεμβρίου

11:20

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 60χρονο με ένταλμα σύλληψης και Ερυθρά Αγγελία της Interpol

11:09

Τι επιλέγουν να σπουδάσουν οι νέοι στην ΕΕ: Το χάσμα των δύο φύλων στα.. πτυχία - Η εικόνα στην Ελλάδα

10:58

Ουκρανία: Επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ Βάντεφουλ στο Κίεβο

10:44

Προσωρινό «ΟΚ» από το Ανώτατο Δικαστήριο για την αίθουσα χορού στο Λευκό Οίκο - «Ευγνώμων» δηλώνει ο Τραμπ

10:36

ΔΕΘ: «Φρούριο» η Θεσσαλονίκη – Πάνω από 3.500 αστυνομικοί επί ποδός

10:30

Ουκρανία: Τουλάχιστον 16 νεκροί και πάνω από 130 τραυματίες από ρωσικό πλήγμα σε εμπορικό κέντρο

10:21

Τραμπ: Επιλογή Μπέσεντ η παρέμβαση στην αγορά ομολόγων

10:01

Η περιορισμένη χωρητικότητα κρατά ψηλά τους ναύλους των containers

09:39

Αυξημένη κίνηση στα λιμάνια της Αττικής – 80.000 ταξιδιώτες φεύγουν για τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου

09:35

ΗΠΑ και Ιράν ανταλλάσσουν σκληρά μηνύματα ενόψει των νέων αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων

09:32

Σε τροχιά καύσωνα η Ελλάδα - Πού θα καταγραφούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες

09:21

Τουρισμός: Οι ενδείξεις και οι προβληματισμοί του α΄ εξαμήνου

09:17

ΗΠΑ: Το TikTok θα καταβάλει 400 εκατ. δολάρια για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων ανηλίκων

09:06

Τα βομβαρδισμένα λιμάνια σε Ουκρανία και Ρωσία «μπλοκάρουν» τα σιτηρά – Η σοδειά δεν φεύγει, οι αγρότες δεν μπορούν να σπείρουν

09:03

Καταβλήθηκαν οι πρώτες οικονομικές ενισχύσεις σε πυρόπληκτους στο Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας

08:47

Ψυττάλεια 3.0: Τα 500 εκατ. ευρώ, οι καθυστερήσεις και ο δρόμος μέχρι την κατασκευή

08:33

Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές - Ποιοι θα δουν αυξήσεις έως και 35% στα ποσά που λαμβάνουν

08:31

Δασμοί των ΗΠΑ 50% σε καναδικά προϊόντα - Ναυάγησαν οι συνομιλίες

08:19

Τράπεζες: Το πάρτι των μετόχων συνεχίζεται – Πόσα θα πάνε σε μέρισμα και buybacks

08:05

Καύσιμα: Έξι μήνες πολέμου στην αντλία - Στο +15% η βενζίνη, στο +29% το diesel

23:58

Iσραήλ: «Ο επόμενος ΓΓ του ΟΗΕ να αποκαταστήσει την αξιοπιστία και να σταθεί απέναντι στον αντισημιτισμό»

23:45

Πρίγκιπας Χάρι, Έλτον Τζον και άλλες διασημότητες θα πληρώσουν 9,5 εκατ. λίρες στη Daily Mail

23:34

Η Λάιεν καταδικάζει μαζί με ευρωπαϊκές χώρες το σχέδιο του Ισραήλ για τη Δυτική Όχθη

23:18

Wall Street: Crypto και πρώτες ύλες στήριξαν την αγορά - Απώλειες στην εβδομάδα

22:56

Apple: Περικοπές άνω των 200 θέσεων εργασίας σε Siri και Vision Pro

22:43

Τουρκία για Νετανιάχου: «Χρησιμοποιεί μικροπολιτικές τακτικές για εκλογικά οφέλη»

22:21

ΟΗΕ: Η Ροντρίγκες Μπίρκετ προηγείται στη δεύτερη άτυπη ψηφοφορία του ΣA για τον επόμενο Γενικό Γραμματέα

22:00

Πετρέλαιο: Άλμα άνω του 6% στην εβδομάδα για το Brent υπό τον φόβο νέων κυρώσεων στο Ιράν

21:43

Χάλκινος ο Λευτέρης Πετρούνιας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ζάγκρεμπ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider