Η αξιολόγηση, οι «ουρές» των μνημονίων και η ανάγκη για... μνήμη

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η πρώτη δια ζώσης αξιολόγηση της χώρας στο νέο καθεστώς της «κανονικής» εποπτείας από την Ε.Ε.. Δηλαδή μίας εποπτείας ανάλογης με αυτή που υπόκεινται όλα τα άλλα κράτη που πέρασαν από μνημόνια.

Ευτυχώς, πια η έλευση των «θεσμών» δεν προκαλεί «αίσθηση». Δεν υπάρχει ούτε αγωνία, ούτε φόβος για νέα μέτρα «προσαρμογής». Άλλωστε η χώρα βγήκε πανηγυρικά από την Ενισχυμένη Εποπτεία τον προηγούμενο Αύγουστο, κάνοντας μάλιστα και πιο πολλές κινήσεις από όσες της είχε ζητηθεί σε πεδία όπως για παράδειγμα η ψηφιοποίηση στην οποία το άλμα των τελευταίων ετών είναι τεράστιο.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να γίνουν πράγματα. Δεσμεύσεις υπάρχουν και μάλιστα πολλές,  ειδικά σε αυτήν την πρώτη νέου τύπου αξιολόγηση κατά την οποία το «παρελθόν»… συνδέεται με την επόμενη ημέρα.

Ποια είναι η σύνδεση; Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες, οι δημόσιες προμήθειες, διάφορες κινήσεις στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, η κωδικοποίηση των νόμων αλλά και σειρά από δεσμεύσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι κάποια από τα 22 συνολικά προαπαιτούμενα που μεταπήδησαν το 2018 από τα τρία μνημόνια στην Ενισχυμένη Εποπτεία και τώρα (που η Ελλάδα βγήκε από το εν λόγω καθεστώς), συνδέονται με το τελευταίο πακέτο δόσεων του Δεκεμβρίου. Είναι δηλαδή οι λίγες «ουρές» που έμειναν μεταξύ των εκατοντάδων μνημονιακών υποχρεώσεων που έγιναν.  Είναι δεσμεύσεις που λόγω υψηλής δυσκολίας ή πολυπλοκότητας χρειάστηκε παραπάνω χρόνος για να γίνουν. Για παράδειγμα, η πανδημία και τώρα η ενεργειακή κρίση αύξησαν ξανά ληξιπρόθεσμες οφειλές διαφόρων φορέων του δημοσίου.

Γιατί τα θυμίζουμε όλα αυτά. Γιατί στην Ελλάδα, έχουμε γνωρίσει πάρα πολύ καλά τι σημαίνει μνημόνια, τι σημαίνει επώδυνα μέτρα λιτότητας, περιστολή δαπανών και αύξηση φόρων (σ.σ. η οποία, να μη γελιόμαστε, ακόμα μας ταλαιπωρεί γιατί τα 50 δισ. ευρώ μέτρων στήριξης που διατέθηκαν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τις δύο τελευταίες κρίσεις, εμπόδισαν την πλήρη απαλλαγή από τα βαρίδια του παρελθόντος). 

Το μήνυμα λοιπόν πρέπει να είναι πως οι μεταρρυθμίσεις που δεν είναι επώδυνες πρέπει να επιταχυνθούν, για να κάνουν την Ελλάδα ένα πραγματικά «δυτικό» κράτος σε όρους λειτουργίας των οικονομικών δομών. Για να βοηθήσουν στην ανταγωνιστικότητα και στην επιχειρηματικότητα στις εξαγωγές και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Δεν υπάρχει άλλος τόσο αποτελεσματικός τρόπος θωράκισης της οικονομίας από την από τη νέα κρίση που κλιμακώνεται όσο η επιλογή των μεταρρυθμίσεων. Είναι το «εισιτήριο» για να επιστρέψει η χώρα σε επενδυτική βαθμίδα, για να μπορεί η κυβέρνηση να διεκδικεί «χώρο» για μέτρα στήριξης, αλλά και να μπορεί να ανακτά την ιδιοκτησία της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.

Με αφορμή λοιπόν αυτήν την αξιολόγηση αλλά και τις άλλες που θα ακολουθήσουν όλο το επόμενο διάστημα, είναι κρίσιμο να υπάρχει μνήμη και να είναι σαφές πως η χώρα κρίνεται διαρκώς. Και είναι εξ ίσου κρίσιμο να συνεχίσει – όπως το πράττει όλα τα τελευταία χρόνια – να περνά με επιτυχία τις εξετάσεις της. Το λέμε γιατί το 2023 είναι ένα έτος και εκλογικό και οικονομικά δύσκολο λόγω της παγκόσμιας κρίσης.

Όλες οι ειδήσεις

15:14

Από αμέλεια το 88% των πυρκαγιών φέτος - Πρόστιμα 858.177 ευρώ και 221 συλλήψεις

15:00

Πληθαίνουν οι εμβληματικές επενδύσεις των funds στη βιομηχανία τροφίμων και την εστίαση

14:45

Κακοκαιρία: Καταιγίδες, 59.000 κεραυνοί, χαμηλές θερμοκρασίες - «Πνίγηκαν» Εύβοια και Θεσσαλία

14:30

Τιτανικός: Ανακαλύφθηκε επιστολή επιβάτη που περιέγραφε πώς ήταν το ταξίδι

14:16

Πυρκαγιές σε Κινέτα και Κέρκυρα

14:02

Τσάπαλος: Θα εξεταστούν ξανά μέτρα για τα καύσιμα εφόσον χρειαστεί

13:48

Φορολογικές Δηλώσεις 2026: Με νέα ρεκόρ έκλεισε η διαδικασία υποβολής

13:34

Παπαθανάσης: Τα μέτρα της ΔΕΘ θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας

13:20

Μητσοτάκης σε Χριστοδουλίδη: Πιο επίκαιρος από ποτέ ο συντονισμός Ελλάδας - Κύπρου

13:06

Πύρινος εφιάλτης σε Γαλλία και Ισπανία - Πάνω από 220.000 οι εκτοπισμένοι

12:52

Ζίγκμαν (ΕΚΤ): Θα χρειαστεί χρόνος για να φανούν οι επιπτώσεις από τη σύγκρουση στη Μ. Ανατολή

12:39

Παραιτήθηκε ο υπουργός Παιδείας της Ινδίας

12:25

Τρεις νεκροί από ρωσική επίθεση στην Ουκρανία

12:11

Η Paramount βάζει εκ νέου στον «πάγο» την εξαγορά της Warner Bros

12:00

Φοιτητική Στέγη: Πού φτάνουν τα ενοίκια σε 21 φοιτητουπόλεις - Περιορίζονται οι οικονομικές επιλογές

11:49

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γραμμή 3 του Μετρό: Οι σταθμοί που θα κλείνουν νωρίτερα - Όλες οι αλλαγές

11:36

Η Ρουμανία κατέρριψε δεύτερο drone που παραβίασε τον εναέριο χώρο της

11:22

DW: Η Ελλάδα πιο ανεξάρτητη με την «Ασπίδα του Αχιλλέα»

11:08

Από Δευτέρα η κατάθεση δεσμευτικών προτάσεων για τις μειώσεις τιμών στα σούπερ μάρκετ

10:56

Στα «κόκκινο» η σύγκρουση για τον έλεγχο των Στενών του Ορμούζ - Πυρά από ΗΠΑ και ιρανικά πλήγματα

10:42

Κορυφώνεται η έξοδος των αδειούχων - Σχεδόν 51.000 αναχωρήσεις από τα λιμάνια της Αττικής

10:29

Ομοσπονδία γερμανικών βιομηχανιών: «Χάνονται 15.000 θέσεις εργασίας κάθε μήνα»

10:17

Πού γυρίστηκε η «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν

10:05

Κοτταράς (ΣΤΑΣΥ): «Επενδύουμε σε τεχνολογίες που μειώνουν το ενεργειακό αποτύπωμα των μεταφορών»

09:52

Δήμας: Ο Ε65 αλλάζει τον χάρτη των οδικών μεταφορών στην ηπειρωτική Ελλάδα

09:44

Νέος γύρος επαφών Μαρκόπουλου με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς ενόψει ΔΕΘ

09:37

Ευκαιρίες για πρακτική άσκηση φοιτητών σε φορείς του ΥΠΕΞ από την Αβάνα μέχρι το Μπουένος Άιρες - Ο πίνακας με τις θέσεις

09:28

Η Mercosur ήρθε αθόρυβα

09:20

Σ. Αραβία: Οι ελληνικοί Patriot αναχαίτισαν βαλλιστικούς πυραύλους και drone από Υεμένη

09:12

Πρόταση με ισπανική «σφραγίδα» για κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό – Τι είναι ο κανόνας 5×5


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider