Η αξιολόγηση, οι «ουρές» των μνημονίων και η ανάγκη για... μνήμη

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η πρώτη δια ζώσης αξιολόγηση της χώρας στο νέο καθεστώς της «κανονικής» εποπτείας από την Ε.Ε.. Δηλαδή μίας εποπτείας ανάλογης με αυτή που υπόκεινται όλα τα άλλα κράτη που πέρασαν από μνημόνια.

Ευτυχώς, πια η έλευση των «θεσμών» δεν προκαλεί «αίσθηση». Δεν υπάρχει ούτε αγωνία, ούτε φόβος για νέα μέτρα «προσαρμογής». Άλλωστε η χώρα βγήκε πανηγυρικά από την Ενισχυμένη Εποπτεία τον προηγούμενο Αύγουστο, κάνοντας μάλιστα και πιο πολλές κινήσεις από όσες της είχε ζητηθεί σε πεδία όπως για παράδειγμα η ψηφιοποίηση στην οποία το άλμα των τελευταίων ετών είναι τεράστιο.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να γίνουν πράγματα. Δεσμεύσεις υπάρχουν και μάλιστα πολλές,  ειδικά σε αυτήν την πρώτη νέου τύπου αξιολόγηση κατά την οποία το «παρελθόν»… συνδέεται με την επόμενη ημέρα.

Ποια είναι η σύνδεση; Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες, οι δημόσιες προμήθειες, διάφορες κινήσεις στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, η κωδικοποίηση των νόμων αλλά και σειρά από δεσμεύσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι κάποια από τα 22 συνολικά προαπαιτούμενα που μεταπήδησαν το 2018 από τα τρία μνημόνια στην Ενισχυμένη Εποπτεία και τώρα (που η Ελλάδα βγήκε από το εν λόγω καθεστώς), συνδέονται με το τελευταίο πακέτο δόσεων του Δεκεμβρίου. Είναι δηλαδή οι λίγες «ουρές» που έμειναν μεταξύ των εκατοντάδων μνημονιακών υποχρεώσεων που έγιναν.  Είναι δεσμεύσεις που λόγω υψηλής δυσκολίας ή πολυπλοκότητας χρειάστηκε παραπάνω χρόνος για να γίνουν. Για παράδειγμα, η πανδημία και τώρα η ενεργειακή κρίση αύξησαν ξανά ληξιπρόθεσμες οφειλές διαφόρων φορέων του δημοσίου.

Γιατί τα θυμίζουμε όλα αυτά. Γιατί στην Ελλάδα, έχουμε γνωρίσει πάρα πολύ καλά τι σημαίνει μνημόνια, τι σημαίνει επώδυνα μέτρα λιτότητας, περιστολή δαπανών και αύξηση φόρων (σ.σ. η οποία, να μη γελιόμαστε, ακόμα μας ταλαιπωρεί γιατί τα 50 δισ. ευρώ μέτρων στήριξης που διατέθηκαν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τις δύο τελευταίες κρίσεις, εμπόδισαν την πλήρη απαλλαγή από τα βαρίδια του παρελθόντος). 

Το μήνυμα λοιπόν πρέπει να είναι πως οι μεταρρυθμίσεις που δεν είναι επώδυνες πρέπει να επιταχυνθούν, για να κάνουν την Ελλάδα ένα πραγματικά «δυτικό» κράτος σε όρους λειτουργίας των οικονομικών δομών. Για να βοηθήσουν στην ανταγωνιστικότητα και στην επιχειρηματικότητα στις εξαγωγές και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Δεν υπάρχει άλλος τόσο αποτελεσματικός τρόπος θωράκισης της οικονομίας από την από τη νέα κρίση που κλιμακώνεται όσο η επιλογή των μεταρρυθμίσεων. Είναι το «εισιτήριο» για να επιστρέψει η χώρα σε επενδυτική βαθμίδα, για να μπορεί η κυβέρνηση να διεκδικεί «χώρο» για μέτρα στήριξης, αλλά και να μπορεί να ανακτά την ιδιοκτησία της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.

Με αφορμή λοιπόν αυτήν την αξιολόγηση αλλά και τις άλλες που θα ακολουθήσουν όλο το επόμενο διάστημα, είναι κρίσιμο να υπάρχει μνήμη και να είναι σαφές πως η χώρα κρίνεται διαρκώς. Και είναι εξ ίσου κρίσιμο να συνεχίσει – όπως το πράττει όλα τα τελευταία χρόνια – να περνά με επιτυχία τις εξετάσεις της. Το λέμε γιατί το 2023 είναι ένα έτος και εκλογικό και οικονομικά δύσκολο λόγω της παγκόσμιας κρίσης.

Όλες οι ειδήσεις

17:33

Επανεκκινεί το έργο των 1.000 καμερών για την οδική ασφάλεια - Στο ευρωπαϊκό portal διαγωνισμών η νέα προκήρυξη

17:31

Ιρλανδία: Απαγορεύει την είσοδο στους Ισραηλινούς υπουργούς Γκβριρ και Σμότριτς

17:27

Το Ιράν λέει ότι εκτόξευσε «πυραύλους προειδοποίησης» εναντίον δύο πλοίων των ΗΠΑ

17:23

Θεοδωρικάκος: «Η παραγωγική και ανταγωνιστική Ελλάδα ενισχύεται με την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία»

17:12

Μαρινάκης: Ιστορικής σημασίας ν/σ που βάζει τάξη στα περιφερειακά κανάλια

17:03

Έρευνα για διαφθορά στο Σοσιαλιστικό κόμμα της Ισπανίας: Ο Σάντσεθ αρνείται ότι γνώριζε για προσπάθειες συγκάλυψης

16:47

Wall Street: Τα chips πιέζουν τον Nasdaq και η ισχυρή αγορά εργασίας τα ομόλογα

16:45

Λειψυδρία στην Ελλάδα: Πώς μια χώρα γεμάτη θάλασσα αρχίζει να μένει χωρίς νερό

16:42

Δήμας: Κανένα δυστύχημα στον νέο Αυτοκινητόδρομο Πατρών - Πύργου

16:34

Reuters: Η Ελλάδα σχεδιάζει φόρο 15% στα κέρδη από κρυπτονομίσματα

16:17

Νόμος Κατσέλη: Δημοσιεύθηκε η απόφαση του Αρείου Πάγου για τον τρόπο υπολογισμού των τόκων

16:14

Πρόστιμο έως 3000 ευρώ στην Ισπανία για τοποθέτηση ομπρέλας σε παραλία αποβραδίς!

16:06

Κρεμλίνο: Δεν αναμένονται σύντομα στη Μόσχα οι Αμερικανοί διαπραγματευτές Γουίτκοφ και Κούσνερ

16:02

Eurobank: Κεντρικές τράπεζες σε σταυροδρόμι - Πώς το ενεργειακό σοκ της Μέσης Ανατολής επηρεάζει τις αποφάσεις τους

15:59

ΗΠΑ: Πολύ πάνω από τις εκτιμήσεις οι νέες θέσεις εργασίας τον Μάιο - Στο 4,3% η ανεργία

15:55

Ράμα για επενδύσεις Κούσνερ - Τραμπ: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, διότι δεν υπάρχει σχέδιο»

15:39

12 γραφικές Χώρες του Αιγαίου που θα σας μείνουν αξέχαστες

15:26

Ρωσία και Ουκρανία προχωρούν σε νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου - 185 από κάθε πλευρά

15:21

ΕΤΑΔ: Υπογραφή μακροχρόνιας μίσθωσης του «Ξενία Καρτερού», στο Ηράκλειο

15:20

Ζαπορίζια: Ο ΔΟΑΕ ανακοίνωσε κατάπαυση πυρός στο μέτωπο κοντά στον πυρηνικό σταθμό

15:10

Ουκρανικά drones έπληξαν πέντε πλοία σε κατεχόμενα από τη Ρωσία ύδατα - Νεκροί πέντε Αζέροι

15:05

ΑΑΔΕ: Κατάσχεση 415.000 λαθραίων τσιγάρων στο «Ελ. Βενιζέλος»

15:02

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν τρως γλυκό κάθε μέρα

15:00

Ισότητα των φύλων: Η Γαλλία δεν τηρεί την προθεσμία της ευρωπαϊκής οδηγίας για τη μισθολογική διαφάνεια

14:59

Ξενοκώστας: Πρόταση για διατλαντική συμμαχία ΗΠΑ-Ευρώπης με στόχο την αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας

14:50

Το Ιράν θεωρεί «μη ρεαλιστική» μια συνάντηση Μοτζταμπά Χαμενεΐ και Ντόναλντ Τραμπ

14:34

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε πακέτο χρηματοδότησης των υπηρεσιών μετανάστευσης ύψους 70 δισ.

14:33

Φον ντερ Λάιεν: Ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας μετατρέπεται σε απειλή για όλες τις χώρες

14:27

Alpha Bank: Στα 4,9 δισ. δολάρια το δανειακό χαρτοφυλάκιο του shipping το 2026

14:24

Παπαθανάσης: Εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Άτυπη Υπουργική Σύνοδο της ΕΕ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider