Δεν έμαθαν τίποτα ή δεν θέλουν να αλλάξουν

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Μετά από σχεδόν πέντε χρόνια στην κυβέρνηση και άλλα τριάμισι στην αντιπολίτευση τίποτε δεν έχει αλλάξει. Καμία πρόοδος για τον συμπαθή κατά τα άλλα και προφανώς επικοινωνιακό κ. Τσίπρα και για το νέο του πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Μία από τα ίδια. Να κρατικοποιήσουμε τη ΔΕΗ για να ξαναβρούν πεδίο δόξης λαμπρό οι εργατοπατέρες και να βολεύουμε κόσμο, ή να έχουμε και μια τράπεζα δικιά μας να κάνουμε «δουλειές» και κρατική μέριμνα, όπερ μεθερμηνευόμενο την Εθνική. Δεν έμαθαν τίποτε… Μάλλον εξακολουθεί να ισχύει το ότι οι πολίτες… δεν κατάλαβαν γι' αυτό και καταψήφισαν.

Κατά τα άλλα η συνταγή συνήθης. Θα αυξήσουμε τη φορολογία σε αυτούς του αισχροκερθούν και θα δώσουμε και κάτι παραπάνω λεφτάκια σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα. Θα μειώσουμε και τους έμμεσους φόρους. Για όλους έχει ο μπαξές! Και επειδή η αξιωματική αντιπολίτευση περίμενε βεβαίως ότι θα ζητηθεί κοστολόγιο για τις παροχές που αφειδώς μοίραζε, έγινε και ένας υπολογισμός που έβγαλε το λογαριασμό σε κάπου 5,6 δισ. ευρώ. Σωστό ή λάθος, στο τέλος είναι και αδιάφορο, μια και τα περισσότερα από τα μέτρα που αναφέρει είναι προς το παρόν ανεφάρμοστα. 

Ο κ. Τσίπρας έχει ξεχάσει ότι δεν βρισκόμαστε στην εποχή της δραχμής για να θεσμοθετηθεί ξανά ΑΤΑ ως άμυνα των εισοδημάτων από τον πληθωρισμό. Αφήστε που φαίνεται να έχει ξεχάσει τι έπαθε η Ελλάδα όταν ξέφυγε σε έλλειμμα. Έχει επίσης ενδιαφέρον η παραδοχή της κακοποίησης της μεσαίας τάξης. Με την αναφορά σε ηθική υποχρέωση να αποκατασταθεί η αδικία, αλλά χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης. 

Για μια ακόμα φορά λοιπόν φαίνεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε εκλογική πελατεία. Θα περίμενε ωστόσο κανείς πως θα έχει πλέον μάθει καλύτερα μετά από τόσο μεγάλη εμπειρία η οποία θεωρητικά θα έπρεπε να έχει συσσωρευθεί μέσα από δύο διακυβερνήσεις, από ένα μνημόνιο και μία ενισχυμένη εποπτεία, από σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές που οδήγησαν σε μέτρα όχι στήριξης αλλά λιτότητας. Θα περίμενε κανείς πως πλέον η αξιωματική αντιπολίτευση θα κατανοεί καλύτερα τις πολύ ευαίσθητες συνθήκες που επικρατούν σήμερα, τα νέα δεδομένα που διέπουν τις αγορές, αλλά και τη γεωπολιτική σκηνή. 

Θα  έπρεπε θεωρητικά επίσης να μπορεί να έχει καταρτίσει ένα σχέδιο που να της δίνει το επιχείρημα για μια ουσιαστική δεύτερη ευκαιρία διακυβέρνησης. Να μπορεί να προτείνει, μετά από αυτό το περιθώριο χρόνου που έχει στην αντιπολίτευση, κάτι το οποίο να είναι καινοτόμο και οικονομικά μοντέρνο. Μία ουσιαστική μεταρρύθμιση… Να μην μοιράζει - τάζει απλά κατιτίς σε… όλους, αλλά να έχει ένα όραμα, ένα σχέδιο, για την επόμενη ημέρα. Ένα σχέδιο για την κοινωνία, για την επιχειρηματικότητα, για το κράτος, για τις επενδύσεις που να δίνει νέα πνοή, αλλά και που να μοιάζει πραγματοποιήσιμο.

Και το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι άλλο. Είναι μειονέκτημα για τη χώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αναδεικνύεται, δεν διεκδικεί το ρόλο που της αρμόζει. Και δεν αναφέρομαι σε ζητήματα πολιτικά ή θεσμικά όπως οι υποκλοπές. Γιατί δυστυχώς για τη δημοκρατία μας για όλους υπάρχουν ράμματα….Αναφέρομαι στα θέματα της οικονομίας. Διότι μια καλή αντιπολίτευση κάνει –αναγκαστικά– και  την κυβέρνηση καλύτερη. Δημιουργεί ισχυρές προσδοκίες για την επόμενη μέρα, κάτι που, τουλάχιστο μέσα από την παρουσία στη ΔΕΘ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πέραν της επικοινωνιακής ικανότητας που διαθέτει, δεν φαίνεται να προκύπτει…

Όλες οι ειδήσεις

21:09

Γκρίφιν της Citadel: Αναπόφευκτη η παγκόσμια ύφεση με κλειστό Ορμούζ για καιρό

20:51

Ινδία: Τουλάχιστον 10 νεκροί και 40 τραυματίες από έκρηξη σε ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό

20:34

«Πόλεμος» και πολυτελή ακίνητα: Οι πλούσιοι εγκαταλείπουν το Ντουμπάι και στρέφονται στην Ευρώπη

20:23

Κούβα: Το νέο Ιράν; - Ενεργειακή ασφυξία και το αφήγημα της «επόμενης μέρας»

20:20

Πιερρακάκης από Ουάσιγκτον: Κρίσιμοι παράγοντες για την ευρωπαϊκή οικονομία, η διάρκεια και η ένταση της ενεργειακής κρίσης

20:08

Ρωσία: Το Κρεμλίνο διαβεβαιώνει ότι οι διακοπές του mobile internet είναι προσωρινές

19:58

Ευρωαγορές: Οι ελπίδες για νέες ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μέση Ανατολή έσωσαν τα κέρδη

19:51

e-ΕΦΚΑ: Προσωρινή διακοπή υπηρεσιών Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας και ασφαλιστικής ικανότητας

19:45

Τουρκία: Νέα έρευνα κατά του δημάρχου Άγκυρας για κατάχρηση δημοτικών πόρων

19:29

Ρούμπιο: «Ιστορική ευκαιρία» οι πρώτες απευθείας συνομιλίες Ισραήλ - Λιβάνου

19:21

Λαζαρίδης: Πολυεπίπεδη παρέμβαση για τον αφθώδη πυρετό και στήριξη κτηνοτρόφων

19:11

Τραμπ: «Οι συνομιλίες με το Ιράν μπορεί να επαναληφθούν τις επόμενες ημέρες»

19:11

Credia Bank: Στο 40,73% και 29,36% τα ποσοστά Thrivest και Υπερταμείου μετά την ΑΜΚ

19:03

Η Disney ανακοίνωσε επίσημα την περικοπή 1.000 θέσεων εργασίας

18:50

ΗΠΑ: Ο Μπέσεντ αμφισβητεί τις προβλέψεις ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας για την ανάπτυξη

18:47

Βρετανία - Γαλλία: Οι συνομιλίες για το Ορμούζ θα επικεντρωθούν σε πιθανές κυρώσεις στο Ιράν

18:31

Η χειρότερη περίοδος από τον Β' ΠΠ: Η Κάγια Κάλας καταδικάζει την κατάρρευση του διεθνούς δικαίου

18:28

Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα: Αυξημένη κίνηση στην Αθηνών - Κορίνθου

18:22

Αύριο η υπογραφή της σύμβασης για την ερευνητική γεώτρηση στο Block 2 στο Ιόνιο

18:21

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άλμα τζίρου και... αισιοδοξίας

18:14

Γερμανία και Ουκρανία αποφάσισαν εμβάθυνση της στρατιωτικής τους συνεργασίας

18:13

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Στις 22 Απριλίου η καταβολή των τόκων προς τους δικαιούχους των ομολογιών

18:05

Κατέβασε απότομα στροφές η «μηχανή» εξαγωγών της Κίνας

18:04

Επιβεβαιώθηκε η διήμερη επίσκεψη του Μακρόν στην Ελλάδα

18:04

Δεκαεπτά χώρες καλούν το Ισραήλ και τον Λίβανο να «αδράξουν την ευκαιρία» των ειρηνευτικών συνομιλιών

17:59

Υπ. Προστασίας του Πολίτη: «Η φύλαξη των συνόρων γίνεται με πλήρη σεβασμό στο διεθνές και ενωσιακό δίκαιο»

17:50

Eurobank: Έκδοση ομολογιών senior preferred ύψους 400 εκατ. ευρώ

17:43

Johnson & Johnson: Πάνω από τις εκτιμήσεις κέρδη και έσοδα στο α' τρίμηνο

17:42

Λαγκάρντ: Η Ευρώπη βρίσκεται ανάμεσα στο βασικό και το δυσμενές σενάριο της ΕΚΤ

17:42

Ο πόλεμος στο Ιράν ίσως κοστίσει στους Αμερικανούς φορολογούμενους 1 τρισ. δολάρια

gazzetta
gazzetta reader insider insider