Μήπως πλέον έχει νόημα η συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου;

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Βρισκόμαστε αναμφίβολα σε συνθήκες πολιτικής πόλωσης. Το πολιτικό κλίμα έχει χαλάσει και η όποια σκέψη για συναίνεση και η εξ αυτής δυνατότητα δημιουργίας ευρύτερων συμμαχιών κλονίζεται. Βεβαίως, υπάρχει αρκετός χρόνος μπροστά μας και δεν ξέρει κανείς τι μπορεί να γίνει μέχρι τις εκλογές. Ωστόσο υπάρχουν πολιτικά ζητήματα που έχουν προκύψει και δεν μπορεί να τα αγνοήσει κάνεις.

Είναι αναμφισβήτητο ότι πλέον έχει κλονιστεί η δυνατότητα για ευρύτερες συνεργασίες και συμμαχίες τέτοιες που να διασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση την κυβερνησιμότητα την επόμενη ημέρα. Η κυβέρνηση προφανώς δίνει προτεραιότητα στη δυνατότητα να πετύχει εκ νέου αυτοδυναμία, αλλά στην περίπτωση που αυτό δεν θα ήταν εφικτό, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι δεν έκλεινε όλες τις πόρτες στο ενδεχόμενο να δομηθούν κάποιες συνέργειες.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται σήμερα είναι αν τέτοιου είδους κινήσεις είναι πλέον εφικτές. Γιατί, μία εύλογη συνέργεια αν χρειαζόταν, με βάση τα όσα ίσχυαν μέχρι πρότινος θα μπορούσε να είναι κυρίως με το ΠΑΣΟΚ. Πόσο εύκολη είναι όμως σήμερα μία προοπτική συνεργασίας της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, αφού υπάρχει η σκιά για την παρακολούθηση του αρχηγού του; Σήμερα αδύνατη αλλά και σε βάθος χρόνου εξαιρετικά δύσκολη. Είναι προφανές ότι έχουν απομακρυνθεί οι δύο πλευρές. Και αυτό προκύπτει και σε δημοσκοπικά ευρήματα σε ό, τι αφορά τη στάση, πλέον, σημαντικού μέρους των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κυβέρνηση. Αλλά, από την άλλη πλευρά, δεν φαίνεται ότι οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος να έχουν φέρει πιο κοντά τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και στο σενάριο που ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήλπιζε να είναι το πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές. Και υπάρχει και κάτι ακόμα. Καμία μέτρηση δεν αφήνει περιθώριο για να ελπίζει η αντιπολίτευση σε εκλογική νίκη. Ακόμα και η κυβερνητική φθορά δεν ενισχύει το δεύτερο κόμμα και η μεταξύ τους απόσταση παραμένει αρκετά μεγάλη.

Κατά συνέπεια, ακόμη κι αν το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρχε εμφανής λόγος για αλλαγή του εκλογικού νόμου, τώρα ίσως τίθεται το ερώτημα μήπως η αλλαγή του γίνεται ουσιαστική ανάγκη... Αν δηλαδή μπορεί να αναληφθεί από τη χώρα το ρίσκο ενός ενδεχόμενου μη αυτοδυναμίας λόγω του εκλογικού νόμου. Και φυσικά δεν αφορά αυτό την απλή αναλογική που οδηγεί σε αδιέξοδα, αλλά τον εκλογικό νόμο που έφερε η ίδια η κυβέρνηση και που ίσως οι εξελίξεις τον... υπερβαίνουν.

Γιατί επί της ουσίας ποιος μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι το αποτέλεσμα των (δεύτερων) εκλογών θα εγγυάται την κυβερνησιμότητα και κυρίως την πολιτική ευστάθεια, σε μια περίοδο που η χώρα είναι αντιμέτωπη με μία τεράστια ενεργειακή κρίση διαρκείας και πολλούς άλλους – και γεωπολιτικούς – κινδύνους; Τίποτα λοιπόν δεν μπορεί να αποκλειστεί δεδομένων των εξωγενών δυσμενών συνθηκών που αντιμετωπίζει η χώρα.

Μήπως λοιπόν υπάρχει λόγος πλέον να ξαναπέσει στο τραπέζι η σκέψη για το ενδεχόμενο της εκ νέου αλλαγής του εκλογικού νόμου ώστε να ενισχυθεί η πριμοδότηση με έδρες του πρώτου κόμματος και να αυξηθούν οι πιθανότητες αυτοδυναμίας; Μήπως αυτό αποτελεί πλέον και εθνικό συμφέρον; Όλα αυτά βεβαίως χωρίς να μπορούμε να γνωρίζουμε τι σκέφτεται ο Πρωθυπουργός ο οποίος υπήρξε στο παρελθόν αρνητικός σε σχετικές εισηγήσεις. Και που είναι, σε κάθε περίπτωση, αυτός που έχει και το βάρος των αποφάσεων.

Όλες οι ειδήσεις

23:44

Απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη, εν αναμονή σφοδρής χιονόπτωσης

23:15

Η Χαμάς ετοιμάζεται να αναδείξει τον νέο ηγέτη της - Τα δύο «φαβορί»

22:46

Στο Ισραήλ την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μόντι - «Νέες συμμαχίες» θέλει ο Νετανιάχου

22:25

Ταραχές στο Μεξικό - Ο στρατός σκότωσε τον αρχηγό του καρτέλ

22:05

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 2,1 εκατ. ευρώ

21:50

Ιράν - ΗΠΑ σε τροχιά σύγκρουσης, το πετρέλαιο σε κατάσταση συναγερμού

21:40

Σεισμός 7 Ρίχτερ μεταξύ του Βόρνεο και της Μαλαισίας - Δεν υπάρχει απειλή για τσουνάμι

21:22

Η γειτονιά της Αθήνας που θα είναι ο επόμενος στόχος του gentrification

21:11

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά σε χώρο επιχείρησης με αθλητικά είδη στα Σπάτα

20:58

Έβρος: Πλημμύρισαν 60.000 στρέμματα στο Σουφλί - Έσπασαν αναχώματα σε Κορνοφωλιά και Αμόριο

20:33

Ιράν-ΗΠΑ: Νέες διαπραγματεύσεις την Πέμπτη στη Γενεύη - Πεζεσκιάν: «Ενθαρρυντικά μηνύματα»

20:15

Τενεσί: Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές επιδιώκουν την επιβολή της θανατικής ποινής σε γυναίκες που προχωρούν σε άμβλωση

20:02

Ταυτοποιήθηκε ο δράστης που προσπάθησε να εισβάλει στο Μαρ-α-Λάγκο

19:50

Αγορά μπύρας: Πού επενδύουν οι μεγάλοι «παίκτες» - Τo μέλλον του non-alcohol και τα νέα προϊόντα

19:37

Γεραπετρίτης: Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

19:25

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύει ότι είναι πλήρως υποταγμένη στο δόγμα Τραμπ περί εξορύξεων

19:05

Γάλλος ΥΠΕΞ: Βαριά και ταπεινωτική ήττα ο απολογισμός του Πούτιν έπειτα από τέσσερα χρόνια πολέμου

18:57

ΗΠΑ: Εξακολουθούν να ισχύουν οι εμπορικές συμφωνίες με τους εταίρους της Ουάσινγκτον

18:45

Θεσσαλονίκη: Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

18:30

FT: Μυστική συμφωνία Ρωσίας - Ιράν για χιλιάδες φορητούς προηγμένους πυραύλους

18:21

Αντιδράσεις για την απόφαση της Deutsche Welle να κλείσει την ελληνόφωνη σύνταξη

18:05

Guardian: Αφιέρωμα στους 200 της Καισαριανής – «Τώρα μπορούμε να δούμε το θάρρος τους»

17:55

Φωτιά σε αποθήκη εταιρείας με αθλητικά είδη στα Σπάτα

17:42

Δημοσκόπηση Marc: 18,4 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στην εκτίμηση ψήφου - Τι δείχνει για Τσίπρα και Καρυστιανού

17:27

Κικίλιας: «Εχθρός μας είναι οι σύγχρονοι λαθρέμποροι»

17:09

Κομισιόν για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ: «Η συμφωνία είναι συμφωνία»

16:55

McKinsey: Το αβέβαιο στοίχημα του €1 τρισ. για την ευρωπαϊκή Άμυνα

16:44

Εντοπίστηκαν μεταλλάξεις στο DNA παιδιών εργαζομένων του Τσερνόμπιλ

16:26

ΗΠΑ: Νεκρός άνδρας εφοδιασμένος «με τουφέκι και μπιτόνι βενζίνης» που προσπάθησε να μπει στο Μαρ-α-Λάγκο

16:12

Η Ουγγαρία θα μπλοκάρει το 20ό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider