Μήπως πλέον έχει νόημα η συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου;

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Βρισκόμαστε αναμφίβολα σε συνθήκες πολιτικής πόλωσης. Το πολιτικό κλίμα έχει χαλάσει και η όποια σκέψη για συναίνεση και η εξ αυτής δυνατότητα δημιουργίας ευρύτερων συμμαχιών κλονίζεται. Βεβαίως, υπάρχει αρκετός χρόνος μπροστά μας και δεν ξέρει κανείς τι μπορεί να γίνει μέχρι τις εκλογές. Ωστόσο υπάρχουν πολιτικά ζητήματα που έχουν προκύψει και δεν μπορεί να τα αγνοήσει κάνεις.

Είναι αναμφισβήτητο ότι πλέον έχει κλονιστεί η δυνατότητα για ευρύτερες συνεργασίες και συμμαχίες τέτοιες που να διασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση την κυβερνησιμότητα την επόμενη ημέρα. Η κυβέρνηση προφανώς δίνει προτεραιότητα στη δυνατότητα να πετύχει εκ νέου αυτοδυναμία, αλλά στην περίπτωση που αυτό δεν θα ήταν εφικτό, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι δεν έκλεινε όλες τις πόρτες στο ενδεχόμενο να δομηθούν κάποιες συνέργειες.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται σήμερα είναι αν τέτοιου είδους κινήσεις είναι πλέον εφικτές. Γιατί, μία εύλογη συνέργεια αν χρειαζόταν, με βάση τα όσα ίσχυαν μέχρι πρότινος θα μπορούσε να είναι κυρίως με το ΠΑΣΟΚ. Πόσο εύκολη είναι όμως σήμερα μία προοπτική συνεργασίας της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, αφού υπάρχει η σκιά για την παρακολούθηση του αρχηγού του; Σήμερα αδύνατη αλλά και σε βάθος χρόνου εξαιρετικά δύσκολη. Είναι προφανές ότι έχουν απομακρυνθεί οι δύο πλευρές. Και αυτό προκύπτει και σε δημοσκοπικά ευρήματα σε ό, τι αφορά τη στάση, πλέον, σημαντικού μέρους των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κυβέρνηση. Αλλά, από την άλλη πλευρά, δεν φαίνεται ότι οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος να έχουν φέρει πιο κοντά τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και στο σενάριο που ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήλπιζε να είναι το πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές. Και υπάρχει και κάτι ακόμα. Καμία μέτρηση δεν αφήνει περιθώριο για να ελπίζει η αντιπολίτευση σε εκλογική νίκη. Ακόμα και η κυβερνητική φθορά δεν ενισχύει το δεύτερο κόμμα και η μεταξύ τους απόσταση παραμένει αρκετά μεγάλη.

Κατά συνέπεια, ακόμη κι αν το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρχε εμφανής λόγος για αλλαγή του εκλογικού νόμου, τώρα ίσως τίθεται το ερώτημα μήπως η αλλαγή του γίνεται ουσιαστική ανάγκη... Αν δηλαδή μπορεί να αναληφθεί από τη χώρα το ρίσκο ενός ενδεχόμενου μη αυτοδυναμίας λόγω του εκλογικού νόμου. Και φυσικά δεν αφορά αυτό την απλή αναλογική που οδηγεί σε αδιέξοδα, αλλά τον εκλογικό νόμο που έφερε η ίδια η κυβέρνηση και που ίσως οι εξελίξεις τον... υπερβαίνουν.

Γιατί επί της ουσίας ποιος μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι το αποτέλεσμα των (δεύτερων) εκλογών θα εγγυάται την κυβερνησιμότητα και κυρίως την πολιτική ευστάθεια, σε μια περίοδο που η χώρα είναι αντιμέτωπη με μία τεράστια ενεργειακή κρίση διαρκείας και πολλούς άλλους – και γεωπολιτικούς – κινδύνους; Τίποτα λοιπόν δεν μπορεί να αποκλειστεί δεδομένων των εξωγενών δυσμενών συνθηκών που αντιμετωπίζει η χώρα.

Μήπως λοιπόν υπάρχει λόγος πλέον να ξαναπέσει στο τραπέζι η σκέψη για το ενδεχόμενο της εκ νέου αλλαγής του εκλογικού νόμου ώστε να ενισχυθεί η πριμοδότηση με έδρες του πρώτου κόμματος και να αυξηθούν οι πιθανότητες αυτοδυναμίας; Μήπως αυτό αποτελεί πλέον και εθνικό συμφέρον; Όλα αυτά βεβαίως χωρίς να μπορούμε να γνωρίζουμε τι σκέφτεται ο Πρωθυπουργός ο οποίος υπήρξε στο παρελθόν αρνητικός σε σχετικές εισηγήσεις. Και που είναι, σε κάθε περίπτωση, αυτός που έχει και το βάρος των αποφάσεων.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Κεντρική Μακεδονία: Αστυνομικοί βεβαίωσαν 678 παραβάσεις του ΚΟΚ από το απόγευμα του Σαββάτου

23:27

Χονγκ Κονγκ: Στους 146 νεκροί από την πυρκαγιά σε συγκρότημα πολυκατοικιών

23:16

Χαρακόπουλος: Ορθόδοξοι και Καθολικοί να προτάξουμε αυτά που μας ενώνουν

22:48

Τασούλας: Θα δεχθεί τη Δευτέρα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αρμενίας

22:17

Πάτρα: Δύο συλλήψεις για πώληση αλκοολούχων ποτών σε πέντε ανήλικους

21:47

ΥΠΠΟ: Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2026»

21:18

Ινδονησία: Ο απολογισμός των πλημμυρών έφθασε τους 442 νεκρούς

20:59

Λιθουανία: Το αεροδρόμιο του Βίλνιους έκλεισε ξανά λόγω ύποπτων μπαλονιών στον εναέριο χώρο του

20:52

Κεραμέως: Ενημερώνει Συμβούλιο Υπουργών Εργασίας της ΕΕ για τη σύναψη της Κοινωνικής Συμφωνίας

20:45

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Δυτική Θεσσαλονίκη

20:36

Γκιλφόιλ: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε δυναμικό κέντρο για την ενέργεια, την τεχνολογία και την καινοτομία

20:15

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Άγκυρα

20:00

Δένδιας: Μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

19:48

Πάπας Λέων: Καλεί τους Λιβανέζους να μείνουν στη χώρα τους

19:32

Καζακστάν: Καλεί το Κίεβο να σταματήσει τις επιθέσεις στον τερματικό σταθμό της CPC στη Μαύρη Θάλασσα

19:16

Πιερρακάκης: Αλλάζουμε την οικονομία με τεχνολογία, ταλέντο και σταθερότητα

19:00

Ξενοδοχεία: Ικανοποιητική η πορεία του 2025 - Τα 3 «αγκάθια» για την συνέχεια

18:52

ΟΠΕΚ: Αμετάβλητα τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου για το πρώτο τρίμηνο του 2026

18:32

Κικίλιας: Νέο αναπτυξιακό μοντέλο για τα λιμάνια της χώρας

18:20

Τι σημαίνει μια πιθανή νίκη Πιερρακάκη στις εκλογές του Eurogroup

18:13

ΗΠΑ: Σε εξέλιξη οι ειρηνευτικές συνομιλίες ΗΠΑ - Ουκρανίας στη Φλόριντα

17:40

Τουρκία: Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη με τον πρέσβη των ΗΠΑ παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής

17:08

Ελβετία: Απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα η πρόταση για φορολόγηση των πολύ πλούσιων

17:00

«Άνοιγμα» στους πολυχώρους κάνουν τα σούπερ μάρκετ

16:21

Δήμας: Ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος ενισχύει καθοριστικά το επίπεδο οδικής ασφάλειας στην περιοχή

16:08

Αυστραλία: Σε ανοδική πορεία οι τιμές των ακινήτων

15:52

Τσουκαλάς: Αποτυχία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στην πληρωμή του 70% των βασικών ενισχύσεων στους αγρότες

15:20

Παπασταύρου: Την Παρασκευή κατατέθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση της Chevron-HelleniqEnergy

15:16

Συνελήφθη 27χρονος που παρέσυρε επίτηδες με το όχημα του έναν 22χρονο στο Κολωνό

14:59

«Το κορίτσι της Ναπάλμ»: Ποιος πραγματικά τράβηξε τη συνταρακτική φωτογραφία στον πολέμο στο Βιετνάμ

gazzetta
gazzetta reader insider insider