Γιατί η μπίλια έκατσε στο «όχι εκλογές»

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Είναι αναμφισβήτητα ηθικά και ουσιαστικά συντεταγμένη με τα όσα μέχρι σήμερα έχει υποστηρίξει ο πρωθυπουργός, η απόφασή του να κινηθεί θεσμικά προσδιορίζοντας την ημερομηνία των εκλογών κοντά στο τέλος της τετραετίας. Δίνοντας τέλος σε μία ιδιαίτερα έντονη σεναριολογία που ωστόσο είχε πολύ σοβαρά επιχειρήματα υπέρ της πρόωρης κάλπης. Τα οποία παραμένουν σοβαρά ως επιχειρήματα. 

Τέλος λοιπόν; Ε, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις, προφανώς, αν και στη πολιτική το «ποτέ» είναι επί της ουσίας κάτι σαν… άγνωστη λέξη. Η αγορά όμως το είχε ψυχανεμιστεί λίγο πριν ακούσει τον πρωθυπουργό. Όταν έλαβαν οι επιχειρήσεις το ραβασάκι για την επιστροφή της «επιστρεπτέας». Το τέλος των παρατάσεων και η αποπληρωμή δεν πολυσυνάδει με κάλπες. Τουλάχιστον έτσι το ερμήνευσε η πιάτσα. Και δεν έπεσε έξω...

Από εκεί και πέρα, οι λόγοι που επικαλείται η πλευρά του Μαξίμου για την αποφυγή των πρόωρων εκλογών, ασφαλώς και έχουν και ουσία και λογική. Ιδιαίτερα σε σχέση με τις ευρείες γεωπολιτικές εξελίξεις και τα ελληνοτουρκικά. Και είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός αισθάνεται ασφαλής ως προς τις διεθνείς συμμαχίες που σίγουρα και από τη δική τους πλευρά δεν θα επιθυμούσαν τον παραμικρό κίνδυνο αστάθειας στη χώρα αυτή την περίοδο που ακολουθεί. Όμως, για να είμαστε σοβαροί, έχουν ουσία και τα περί του αντιθέτου επιχειρήματα σε σχέση με τις κάλοεσ και η αντίθετη οπτική των ίδιων παραμέτρων. Όμως ένα αποφασίζει και για να τελειώνουμε με πιέσεις, εισηγήσεις κλπ, να θυμηθούμε ότι ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε ότι «η πρωθυπουργία δεν είναι συλλογικός θεσμός».

Τώρα αν αυτή η απόφαση του πρωθυπουργού θα τον ευνοήσει ή θα τον πλήξει στο τέλος της διαδρομής, είναι κάτι συζητήσιμο. Ενδεχομένως να υπάρχει ρίσκο, γιατί έρχεται πολύ δύσκολος χειμώνας για την κοινωνία. Όμως από την άλλη πλευρά, δεν έχει υπάρξει ακόμα από την αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα, ισχυρή κυβερνητική πρόταση που θα μπορούσε με την πάροδο του χρόνου να εξελιχθεί σε πλειοψηφική. Αντίθετα ο Αλέξης Τσίπρας μάλλον αιφνιδιάστηκε και μένει να φανεί αν έχασε πολιτικά και κάποιους πόντους σε αυτή τη φάση, από την… ανατροπή ως προς τις κάλπες που θεωρούσε σίγουρες. 

Βεβαίως μία τέτοια απόφαση -σε σχέση με τον χρόνο των εκλογών - έχει, όπως όλες οι πολιτικές αποφάσεις κρίσιμες οικονομικές παραμέτρους. Η κατάσταση όπως προαναφέρθηκε παραμένει και θα συνεχίσει να είναι πολύ δύσκολη. Και παράλληλα η αγορά δεν επιθυμεί μία τόσο παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Ήδη οι αμφίβολο πες των τελευταίων μηνών έχουν προκαλέσει αναστάτωση. Και με βάση τα εκτιμώμενα δεδομένα, είναι μάλλον βέβαιο πως όλο τον επόμενο χρόνο θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα στήριξης. Μπορεί η κυβέρνηση;

Φαίνεται λοιπόν πως εκτιμά ότι μπορεί. Και εδώ που τα λέμε, ήδη η κυβέρνηση έχει αρχίσει να διαλαλεί πως λεφτά υπάρχουν και πως νέος «κουμπαράς» έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται. Στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν σε λίγες ημέρες (αλλά είναι ήδη διαθέσιμα), θα φαίνεται πως τα φορολογικά έσοδα ξεπερνούν και τον Ιούνιο τον στόχο που έχει τεθεί και «κοιτούν» οι δανειστές. Και τούτο θα συμβαίνει, εκτιμούν στην κυβέρνηση, όλους τους επόμενους μήνες γιατί, να μην ξεχνάμε, πέραν του τουρισμού (που προφανώς συνδράμει σημαντικά), υπάρχει και η ακρίβεια. Όταν υπάρχουν ανατιμήσεις, ο τζίρος μοιραία για ένα διάστημα αυξάνεται, ακόμη και αν ο όγκος πωλήσεων είναι στάσιμος ή φθίνει. Και τούτο σημαίνει αύξηση φοροεσόδων λόγω έμμεσων φόρων. Θα πει κανείς τι θα γίνει στον… τελικό λογαριασμό; Τι θα γίνει στην φορολογία των επιχειρήσεων όταν θα πρέπει να αφαιρέσουν οι εταιρείες τα υψηλά τους κόστη; Μα αυτός ο «λογαριασμός» θα αργήσει, αφορά στην περίοδο μετά τις εκλογές, στα εκκαθαριστικά του 2023… 

Υπάρχει επίσης και το κοινοτικό/ εθνικό επενδυτικό χρήμα. Μην ξεχνάμε πως τα μπράβο για την προετοιμασία, την έγκριση, την έλευση δόσεων κλπ είναι πολλά από τους δανειστές για το Σχέδιο Ανάκαμψης, αλλά το «χρήμα» στην αγορά τώρα αρχίζει να μοιράζεται. Οι απορροφήσεις, με κάποιες μικρές εξαιρέσεις (όπως για παράδειγμα για τα tablet των μαθητών) τώρα αρχίζουν. Και δεν είναι μόνο το Σχέδιο Ανάκαμψης, εγκρίθηκε το νέο ΕΣΠΑ, ενεργοποιείται ο αναπτυξιακός νόμος που δίνει εθνικό χρήμα σε επιχειρηματίες για project, ξεκινά η ΚΑΠ. Αν «τρέξει» η κρατική μηχανή τους επόμενους μήνες θα μοιρασθεί χρήμα από τα κονδύλια της ΕΕ ή έστω θα κλιμακωθούν οι προκηρύξεις και θα γίνουν οι συμβασιοποιήσεις τόσο σε έργα όσο και σε παραγωγικές επενδύσεις. Κοντολογίς υπάρχουν μπροστά με ορίζοντα έτους πολλές δουλειές. Θυμηθείτε τις Υποδομές, τα Ενεργειακά…

Σε κάθε περίπτωση ο κύβος ερρίφθη. Και μένει να δούμε αν το γεγονός ότι οι κάλπες πάνε πίσω - εκτός φυσικά απροόπτου - θα δώσει την ευκαιρία για επανεκτίμηση του θέματος του εκλογικού νόμου. Σε επίπεδο εισηγήσεων είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν υπέρ της αλλαγής που θα δώσει μεγαλύτερη ευχέρεια σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης στις δεύτερες κάλπες. Θα επιμείνει ο κ. Μητσοτάκης και σε αυτή την περίπτωση στην άποψή του για μη αλλαγή; Αν κρίνει κανείς και από τη συνεπή στάση του σε σχέση με τον χρόνο των εκλογών, πιθανότατα. Αλλά είπαμε, γενικώς στην πολιτική δεν υπάρχει το «ποτέ».

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Γκιουλέκας: Η Θεσσαλονίκη έχει τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις να πρωταγωνιστήσει στην καινοτομία

23:36

Συγχαρητήρια Τζιτζικώστα και Αγγελούδη στη νέα περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας

23:17

Γάζα: Τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιοι νεκροί και 12 τραυματίες από βομβαρδισμό σχολείου

22:58

Πρέβεζα: Προβλήματα από έντονες καταιγίδες στην Αρχαία Νικόπολη

22:52

Επανήλθε σε λειτουργία το Μετρό Θεσσαλονίκης

22:49

Φλωρίδης: Δεν αλλάζουν τα όρια συνταξιοδότησης δικαστών και πολιτών

22:19

Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκλεβε κινητά τηλέφωνα από καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών της Αττικής

21:48

Τζιτζικώστας: Η καινοτομία θα αποτελέσει, αναμφίβολα, προτεραιότητα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής

21:40

Γεωργιάδης: Θα δοθούν συνολικά τριπλάσια χρήματα στο δημόσιο σύστημα Υγείας σε σχέση με το 2019

21:20

Συλλήψεις για ναρκωτικά στα Χανιά

20:58

Βορίδης: Υπήρξε μια βλάβη στο μετρό Θεσσαλονίκης - Δεν υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας

20:47

Νεκρός σε ηλικία 71 ετών ο δισεκατομμυριούχος Isak Andic ιδρυτής της Mango

20:34

Απαγορευτικό της ΕΛΑΣ σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση Αλβανών την Κυριακή στον Άλιμο

20:29

Λίβανος: Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ ελπίζει οι νέες αρχές στη Συρία να μην εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ

20:24

Εκτροχιασμός του «Μουτζούρη» στο Πήλιο - Δεν υπήρξαν τραυματισμοί

20:15

Μελόνι: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου για την κατάσταση στη χώρα του και τη Συρία

20:07

Μπακογιάννη: Μεγαλύτερη αισιοδοξία και ασφάλεια φέρνει στους Έλληνες ο νέος προϋπολογισμός

20:00

Ζελένσκι: Η Ρωσία προχωρεί στην ανάπτυξη περισσότερων στρατιωτών από τη Βόρεια Κορέα στην περιοχή του Κουρσκ

19:46

Μενδώνη: Το υπ. Πολιτισμού υλοποιεί περισσότερα από 830 έργα, ύψους 1,25 δισ. ευρώ

19:28

Θεσσαλονίκη: Ακινητοποιήθηκε συρμός του μετρό

19:17

Μπλίνκεν: Η αποπομπή του Γιουν δείχνει τη δημοκρατική ανθεκτικότητα στη Νότια Κορέα

19:00

Γαλλία: Τα μηνύματα της Moody’s και το δύσκολο έργο του νέου πρωθυπουργού

18:54

Πετραλιάς: Βελτιώνουμε το διαθέσιμο εισόδημα χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την δημοσιονομική ισορροπία

18:41

Αλ Τζολάνι: Κόψαμε τους δεσμούς με το Ιράν - Το Ισραήλ δεν έχει άλλες δικαιολογίες για επιθέσεις

18:27

Συνελήφθη 35χρονος για την δολοφονία ενός 41χρονου έξω από το σταθμό του ΗΣΑΠ στον Άγιο Ελευθέριο

18:18

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες του προϋπολογισμού

17:46

Νέος ΚΟΚ: Αφαίρεση διπλώματος για μη χρήση κράνους

17:18

Κικίλιας: Σύγχρονος πατριωτισμός η αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας

17:00

Έξυπνοι μετρητές: Πώς θα κερδίσουν έως 1,6 δισ. οι καταναλωτές – Το πλάνο εγκατάστασης

16:44

Ναυάγια με μετανάστες ανοικτά της Γαύδου: Ανασύρθηκαν 5 σοροί - Διασώθηκαν 39

sponsor appearance
gazzetta
gazzetta reader insider insider