Bitcoin, χρυσός ή δολάριο για μια δύσκολη μέρα; Ιδού τι επιλέγουν μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bitcoin, χρυσός ή δολάριο για μια δύσκολη μέρα; Ιδού τι επιλέγουν μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων
Μπάρες χρυσού και Bitcoin
Μια απλή ερώτηση στο λεγόμενο «Νταβός της Ερήμου» αποκάλυψε τι γνώμη έχουν μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων για το bitcoin. Η ερώτηση ήταν: «Έστω ότι παίρνετε μέρισμα από ένα φανταστικό διοικητικό συμβούλιο και μπορείτε να λάβετε είτε 1 ευρώ, είτε 1 δολάριο, είτε λίγο χρυσό, είτε 1 bitcoin. Ποιο θα επιλέγατε για μια δύσκολη μέρα;»

Μια εκρηκτική εβδομάδα για την τεχνολογία φέρνει ήδη καρπούς, επιστρέφοντας επιδόσεις-ρεκόρ που κάποιοι επενδυτές δεν είχαν προβλέψει. Η εκτόξευση της κεφαλαιοποίησης της Tesla στο 1 τρισ. δολάρια που έδωσε μέσα σε μια μέρα ώθηση 36 δισ. δολαρίων στην περιουσία του Elon Musk είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Σήμερα το ενδιαφέρον στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα με τη μητρική της Google, Alphabet, την Twitter και την Microsoft να ανακοινώνουν μετά τη λήξη των συναλλαγών της Wall Street, ενώ ήδη οι επενδυτές επεξεργάζονται τα ισχυρά αποτελέσματα της Facebook.

Η τεχνολογία αποτράβηξε ελαφρώς την προσοχή από το bitcoin που διένυσε τον δικό του ιστορικό Οκτώβριο, μετά και την εκκίνηση της διαπραγμάτευσης των etf που στηρίζονται στο κρυπτονόμισμα αλλά και τα νέα ιστορικά υψηλά της τιμής.

Το Marketwatch «κρυφάκουσε» τις συζητήσεις που έγιναν στην εκδήλωση Future Investment Initiative που λαμβάνει χώρα από σήμερα έως την Πέμπτη στη Σαουδική Αραβία. Στο λεγόμενο «Νταβός της Ερήμου», μια απλή ερώτηση στο πρώτο πάνελ αποκάλυψε τι γνώμη έχουν μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων για το κρυπτονόμισμα. Η ερώτηση ήταν: «Έστω ότι παίρνετε μέρισμα από ένα φανταστικό διοικητικό συμβούλιο και μπορείτε να λάβετε είτε 1 ευρώ, είτε 1 δολάριο, είτε λίγο χρυσό, είτε 1 bitcoin. Ποιο θα επιλέγατε για μια δύσκολη μέρα;»

Πρώτος απάντησε ο ιδρυτής της Bridgewater Ray Dalio: «Φαντάζομαι δεν μπορώ να κάνω σύνθεση. Θα διάλεγα τον χρυσό... θα ήθελα να βάλω και λίγο bitcoin στο μείγμα».

«Το μεγαλύτερο asset είναι η ανθρώπινη παραγωγικότητα και πρέπει να έχεις αυτό... παρακολουθώ τις νέες τεχνολογίες και όλα αυτά τα πράγματα είναι πολύ εντυπωσιακά», πρόσθεσε. «Ο χρυσός είναι ένα πεθαμένο asset, αλλά η ποσότητα τυπωμένου χρήματος και η υποτίμηση του χρέους είναι και αυτά μια ισχυρή δύναμη. Οπότε θέλω τη νέα τεχνολογία, λίγο bitcoin, και θέλω να επενδύσω και σε αυτούς τους άλλους τομείς».

Ο συνιδρυτής της Blackstone Stephen Schwarzman είπε ότι «εγώ απλά θέλω να έχω assets που κερδίζουν... από τη στιγμή που μπορείς να κάνεις τα πράγματα καλύτερα και να κατέχεις υπέροχα assets, μπορείς να έχεις δολάριο ή μπορείς να έχεις ο,τιδήποτε στο οποίο μπορείς να μετατρέψεις αυτό το νόμισμα, αλλά θα έχεις κι άλλα, κι άλλα κι άλλα και δεν θα κάνεις ότι είσαι θύμα».

Η Ana Botin, εκτελεστική πρόεδρος της Santander Group είπε ότι θα έπαιρνε «50 σεντς σε ευρώ και 50 σεντς σε δολάρια».

Όχι και τόσο μεγάλη κλίση προς το bitcoin είχε και η απάντηση του Larry Fink, CEO της Blackrock, ο οποίος απάντησε: «Λαμβάνοντας υπόψιν τη δήλωση του Ray για την τεχνολογία και την καινοτομία αλλά και όσα είπε ο Steve, θα επέλεγα 100% δολάριο».

Ο CEO της Goldman Sachs, David Solomon, είπε ότι με δεδομένα τα θέματα συζήτησης του πάνελ που ήταν, μεταξύ άλλων, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η εταιρική ποικιλομορφία και οι τιμές ενέργειας, «ο ίδιος θεωρεί πως το ποτήρι είναι μισογεμάτο σε ό,τι αφορά τη μεγάλη παγκόσμια κοινότητα και σε αυτό το οικοδόμημα επιλέγω τα δολάρια».

Ο ιδρυτής της African Rainbow Capital Patrice Motsepe είπε ότι, αφού έχει 50.000 μεταλλωρύχους στα ορυχεία της εταιρείας, η απάντησή του θα ήταν ο χρυσός.

«Θα έπαιρνα bitcoin που έχει ως αντιστάθμιση κινδύνου τον χρυσό», αστειεύτηκε ο Khaldoon Al Mubarak, CEO της Mubadala Investment.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider