Η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει ψηφιακά αναλφάβητη

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει ψηφιακά αναλφάβητη
Ο αργός ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τη χώρα.

Η ελληνική οικονομία κινείται σε τροχιά ανάπτυξης, προσπαθώντας να κλείσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τις «μαύρες» ημέρες των μνημονίων. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει πιστή στην εφαρμογή μιας φιλόδοξης μεταρρυθμιστικής ατζέντας. Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό.

Τι είδους όμως μεταρρυθμίσεις; Γιατί μπορεί εκείνο που προέχει να είναι η μείωση των φόρων για να ανασάνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων για να έρθουν επενδύσεις στη χώρα, όμως όλοι ξέρουν ότι πάντοτε ο «διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Ο αργός ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τη χώρα, προειδοποίησε ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας την περασμένη εβδομάδα, απαριθμώντας τις βασικές προκλήσεις του αύριο. Ο κεντρικός τραπεζίτης απηύθυνε έκκληση για ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, ώστε να μπει φρένο έστω και στην παραμικρή πιθανότητα τεχνολογικής υστέρησης.

Μια χώρα που επιθυμεί να μπει στο κατώφλι της ανάπτυξης και της ευημερίας, δεν μπορεί να είναι ψηφιακά αναλφάβητη. Γιατί εάν είναι, τότε δεν μπορεί να διεκδικήσει με καμία αξίωση τον τίτλο μιας χώρας αναπτυγμένης, μιας χώρας έτοιμης να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Ιδίως τώρα που οι νέες τεχνολογίες είναι το μεγάλο στοίχημα του αύριο για τις επιχειρήσεις. Οι ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη ετοιμάζονται για τη μάχη του 5G και κάποια στιγμή, θα έρθει και η ώρα της Ελλάδας να έχει λόγο στα νέα δεδομένα. Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη, όταν έρθει η ώρα, να υποδεχθεί τα δίκτυα νέας γενιάς.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας. Ίσως τόσο ψηλά, όσο ψηλά θέτει τους στόχους για τη δημοσιονομική της ισορροπία. Γιατί χωρίς έρευνα και καινοτομία αλλά και την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών, το πέρασμα στη νέα εποχή δεν θα είναι εύκολο. Η Ελλάδα χρειάζεται υψηλά καταρτισμένους επιστήμονες που να μπορούν να μιλήσουν επαρκώς «τη γλώσσα» του ψηφιακού μετασχηματισμού. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας πηγαίνει χέρι – χέρι με την καινοτομία και η σχέση αυτή δεν μπορεί να μείνει ανεκμετάλλευτη.

Ιδίως τώρα που πληθαίνουν οι φωνές που προειδοποιούν για τους κινδύνους που γεννούν για το ανθρώπινο δυναμικό οι νέες τεχνολογίες.

«Μία στις δύο θέσεις εργασίας απειλείται από τις νέες τεχνολογίες», προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο ΣΕΒ, παρουσιάζοντας τα στοιχεία σχετικής έρευνας της McKinsey.

Εργατικό δυναμικό, όμως, υψηλά καταρτισμένο και τεχνολογικά προηγμένο δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Αρκεί να αναζητήσει τα οφέλη της νέας εποχής. Οι εργαζόμενοι, οποιασδήποτε ηλικίας και χωρίς εξαιρέσεις, θα πρέπει να επανακαταρτιστούν και να λάβουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση, ατομικά, ομαδικά ή ακόμη και σε θεσμικό επίπεδο, κατόπιν σημαντικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης. Η ψηφιακή κατάρτιση και εκπαίδευση κρίνεται επιβεβλημένη, με άμεση προσαρμογή στις νέες δεξιότητες.

Εργαζόμενοι, επιχειρήσεις και κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθούν ότι μια κοινωνία ψηφιακά αναλφάβητη κινδυνεύει να μείνει προσκολλημένη στο παρελθόν και να χάσει για πάντα το τρένο του ψηφιακού μετασχηματισμού. Και εάν αυτό συμβεί, η Ελλάδα δεν θα παρουσιάσει ποτέ ισχυρή ανάπτυξη.

Είναι στο χέρι όλων μας να περάσουμε στη νέα εποχή...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider