Να μην μας βυθίσει η (διεθνής) φουρτούνα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Να μην μας βυθίσει η (διεθνής) φουρτούνα
Η Ελλάδα θυμίζει πλοίο υπό κατασκευή, έτοιμο να πέσει στη θάλασσα. Ακόμη όμως κι αν πιάσει φουρτούνα, δεν θα πρέπει να βυθιστεί. Πρέπει να αποδείξει ότι, μετά τις εργασίες κατασκευής, έχει γερό σκαρί…

«Η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης την επόμενη τριετία», δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη, από το βήμα της ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 8 Σεπτεμβρίου. «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει το success story της Ευρώπης» υποστήριξε ο πρωθυπουργός, δύο εβδομάδες αργότερα, από τη Νέα Υόρκη.

Με λίγα λόγια, το στοίχημα της νέας κυβέρνησης για το μέλλον είναι η Ελλάδα να πάει καλά, να ορθοποδήσει και να σβήσει τις «μαύρες» σελίδες των μνημονίων και της πολυετούς κρίσης από το βιβλίο της ιστορίας. Χωρίς αμφιβολία, ωστόσο, η ανάκαμψη της Ελλάδας κινδυνεύει να σκοντάψει σε σκόπελο, ο οποίος δύναται ακόμη και να εκτροχιάσει την ελληνική οικονομία. Ο σκόπελος δεν είναι άλλος από τη διεθνή αρνητική συγκυρία και δη το εκρηκτικό κοκτέιλ που τη συντηρεί.

Ο κίνδυνος επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, η απειλή της ύφεσης πάνω από την Ευρώπη, ο εν εξελίξει εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, η αβεβαιότητα για το Brexit, η πρόσφατη κρίση στη Σαουδική Αραβία με ορατό τον κίνδυνο αύξησης των διεθνών τιμών ενέργειας, απαρτίζουν ένα «τοξικό» μείγμα, ικανό να επαναφέρει τα «μαύρα σύννεφα» πάνω από την ελληνική οικονομία.

«Η παγκόσμια οικονομία έχει γίνει υπερβολικά εύθραυστη και αβέβαιη», προειδοποίησε πριν από μερικά 24ωρα ο ΟΟΣΑ, ενώ μόλις την περασμένη Δευτέρα η διάδοχος του Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σημείωσε πως η εμπορική διένεξη ΗΠΑ – Κίνας συνιστά ένα «μαύρο βαρύ σύννεφο» πάνω από την παγκόσμια οικονομία.

Και σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το ηχηρό «κανόνι» της Thomas Cook, τα απόνερα του οποίου θα είναι ορατά για πολλά χρόνια στην ευρωπαϊκή οικονομία. Μόνο για την Ελλάδα, η ζημιά από την πτώχευση του αρχαιότερου ταξιδιωτικού γραφείου στον κόσμο, υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Και αυτή συνιστά μια πρόωρη εκτίμηση από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, καθώς η κατάσταση είναι ακόμη πολύ «νωπή». Ο ελληνικός τουρισμός οδεύει, τώρα, σε αχαρτογράφητα νερά.

Οι «σειρήνες» κινδύνου όχι μόνο ηχούν πάνω από την Ελλάδα, αλλά ολοένα και πληθαίνουν. Το διεθνές αρνητικό κλίμα έχει δυστυχώς τη δύναμη να απειλήσει τα εύθραυστα βήματα της Ελλάδας προς την ανάκαμψη.

Η ελληνική κυβέρνηση επ’ ουδενί δεν πρέπει να κλείσει τα αυτιά της σε αυτές τις «σειρήνες». Δεν πρέπει να απομονωθεί από τις διεθνείς εξελίξεις. Πρέπει, όμως, πάση θυσία να χτίσει άμυνες και να υψώσει τείχη προστασίας έναντι του διεθνούς κυκλώνα που την απειλεί, όπως απειλεί και κάθε οικονομία του πλανήτη.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις, ούτε να κατεβάσει ταχύτητα στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Ο στόχος για νέες επενδύσεις και περισσότερες θέσεις εργασίας θα πρέπει να παραμείνει στην κορυφή της ατζέντας. Η Ελλάδα πρέπει να δουλέψει «νυχθημερόν», όπως δήλωσε πρόσφατα ο Άδωνις Γεωργιάδης, για να τακτοποιήσει τα του οίκου της. Όσο πιο τακτοποιημένες είναι οι υποθέσεις της, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα τα τείχη προστασίας της έναντι της δύσκολης διεθνούς συγκυρίας να αποδειχθούν πιο γερά και πιο άτρωτα.

Εάν στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου οι Θεσμοί πιστοποιήσουν την ολοκλήρωση της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, τότε θα ανοίξει η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Εάν η Αθήνα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα ανοίξει ο δρόμος και για την ένταξή της στο νέο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. Όπως άφησε να εννοηθεί τη Δευτέρα ο Μάριο Ντράγκι, με διαρκή πρόοδο και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, οι οίκοι θα αναβαθμίσουν την αξιολόγηση της χώρας, επαναφέροντάς την στο πολυπόθητο investment grade, το οποίο θα αποτελέσει εν ευθέτω χρόνω το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα στο QE.

Τα ελληνικά ομόλογα άλλωστε έχουν σημειώσει εξαιρετικές επιδόσεις το τελευταίο διάστημα, με τις αποδόσεις τους να δοκιμάζουν νέα ιστορικά χαμηλά, επωφελούμενα και από τη δυσμενή συγκυρία της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία παραδοσιακά στρέφει τους επενδυτές σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως τα ομόλογα.

Η Ελλάδα θυμίζει πλοίο υπό κατασκευή, έτοιμο να πέσει στη θάλασσα. Ακόμη όμως κι αν πιάσει φουρτούνα, δεν θα πρέπει να βυθιστεί. Πρέπει να αποδείξει ότι, μετά τις εργασίες κατασκευής, έχει γερό σκαρί…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider