Έχουμε σχέδιο για το Brexit;

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έχουμε σχέδιο για το Brexit;
Όταν και όποτε η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ισορροπίες θα αλλάξουν άρδην. Η Ευρώπη θα είναι διαφορετική σε πολλά επίπεδα. Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα;

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που σημειώνονται στη Βρετανία μαρτυρούν πως ο «Γόρδιος δεσμός» του Brexit, ελεγχόμενου ή άτακτου, ξεπερνά κατά πολύ τα βρετανικά σύνορα.

Όταν και όποτε η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ισορροπίες θα αλλάξουν άρδην. Η Ευρώπη θα είναι διαφορετική σε πολλά επίπεδα.

Οι επιπτώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι πολύ σοβαρές και η Ελλάδα, ως ευρωπαϊκό κράτος, δεν θα μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από τον «κυκλώνα» Brexit. Ελληνικές επιχειρήσεις που κάνουν δουλειές στη Βρετανία, ακόμη και επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που εδρεύουν εκεί, θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια νέα πραγματικότητα. Πόσο προετοιμασμένες είναι; Την ίδια ώρα, χιλιάδες Έλληνες στη Βρετανία, εργαζόμενοι και φοιτητές, θα κληθούν να συνεχίσουν τη ζωή τους σε μια νέα τάξη πραγμάτων.

Υπάρχει όμως σχέδιο θωράκισης της ελληνικής οικονομίας, των ελληνικών επιχειρήσεων και των Ελλήνων πολιτών από τη χιονοστιβάδα εξελίξεων που θα πυροδοτήσει η έξοδος της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια;

Γιατί για να αντιμετωπιστεί μια τέτοια πολιτική εξέλιξη απαιτείται ένα συντονισμένο, διυπουργικό πιθανότατα και πολυεπίπεδο σίγουρα σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης.

Κυβερνητικό κλιμάκιο ανεβαίνει στη συμπρωτεύουσα για την 84η ΔΕΘ με σύνθημα «ανάπτυξη για όλους». Κρίνεται εύλογο για μια χώρα που εξέρχεται μιας πολυετούς κρίσης, το μεγάλο στοίχημα του νέου κυβερνητικού σχήματος να είναι η ανάταξη της οικονομίας. Η νέα κυβέρνηση φαίνεται να έχει καταρτίσει σχέδιο για μείωση φόρων και τόνωση των επενδύσεων. Μπορεί, όμως, να λύσει βασικά ζητήματα της καθημερινότητας του Έλληνα πολίτη; Γιατί σε ένα Brexit, ιδίως αν αποδειχθεί άτακτο, τα προβλήματα στην καθημερινότητα των Ελλήνων θα είναι πολλά και άμεσα. Ο χρόνος δεν είναι πολύς και η Αθήνα δεν μπορεί να κλείσει τα αυτιά της στη δύσκολη διεθνή συγκυρία.

Ένα συντονισμένο σχέδιο για τη θωράκιση της Ελλάδας έναντι του Brexit κρίνεται όχι μόνο επιτακτικό, αλλά και άμεσο. Χωρίς καμία καθυστέρηση, σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να κάτσει στο τραπέζι και να σχεδιάσει την επόμενη μέρα για την Ελλάδα, στη μετά Brexit εποχή. Απαιτείται σύμπραξη και στενή συνεργασία νευραλγικών υπουργείων, όπως το Οικονομικών, το Ανάπτυξης, το Εργασίας, το Τουρισμού, το Εξωτερικών, καθώς και πολυάριθμων φορέων που συνδέονται με το θέμα.

Υπάρχει, όμως, αυτό το σχέδιο; Έχουν προβλεφθεί μέτρα στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων σε μια ευρωπαϊκή αγορά χωρίς το Λονδίνο; Έχουν συζητηθεί μέτρα για τη διευκόλυνση των Ελλήνων που θα θελήσουν να ταξιδέψουν σε βρετανικό έδαφος προσεχώς; Πολύ περισσότερο, έχουν προβλεφθεί μέτρα προφύλαξης για τον μεγάλο αριθμό Ελλήνων που ζουν, σπουδάζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο;

«Μέτρα που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη κίνηση Βρετανών τουριστών προς την Ελλάδα, σε ενδεχόμενο Brexit, συζήτησαν στο υπουργείο Τουρισμού, ο υπουργός κ. Χάρης Θεοχάρης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης», ήταν η ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού που είδε το φως της δημοσιότητας το βράδυ της Τρίτης. Μήπως όμως απαιτείται κάτι περισσότερο από μέτρα διευκόλυνσης των Βρετανών τουριστών που θα θελήσουν να έρθουν στην Ελλάδα; Σίγουρα ναι, είναι η απάντηση. Και γρήγορα, μάλιστα, γιατί οι εξελίξεις τρέχουν…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider