Το πολιτιστικό απόθεμα της Αθήνας και η αξιοποίησή του

Ζακ Λεβής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το πολιτιστικό απόθεμα της Αθήνας και η αξιοποίησή του
Η Αθήνα αποτελεί μία ιδιαίτερα ιστορική πόλη, η οποία διαθέτει πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα.

Παρότι πρόκειται για ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα στα οποία οφείλει κανονικά να επενδύσει η πόλη, δυστυχώς η αξιοποίηση του ανταγωνιστικού αυτού πλεονεκτήματος δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα τόσο αποδοτικά. Η πόλη της Αθήνας διαθέτει πάρα πολλούς χώρους πολιτισμού, που περιλαμβάνουν αρχαιολογικούς χώρους, βιβλιοθήκες, μουσεία, πολιτιστικά κέντρα, πινακοθήκες κλπ, χώροι που όμως κατά κύριο λόγο υπολειτουργούν, λόγω ελλιπούς οικονομικής υποστήριξης, λόγω της γραφειοκρατίας, αλλά και για άλλους διάφορους λόγους. Ουσιαστικά μέχρι σήμερα η στάση του δήμου ήταν αρκετά παθητική και αυτό δεν έχει βοηθήσει καθόλου την αξιοποίηση του πλούσιου αυτού αποθέματος. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα η Αθήνα να μένει θεατής, την ώρα που άλλες μεγάλες πόλεις στο εξωτερικό επενδύουν στον πλούτο που διαθέτουν, με αποτελέσματα ιδιαίτερα εμφανή, τόσο στην ποιότητα ζωής των κατοίκων όσο και στον τουρισμό. Το γεγονός αυτό βοηθά πέρα από την κοινωνική και την οικονομική δραστηριότητα.

Η δημοτική παράταξη «Αθήνα Ψηλά» του Κώστα Μπακογιάννη, στην οποία έχω την τιμή και την χαρά να συμμετέχω, διαθέτει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αθήνας. Είναι σημαντικό αρχικά να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες υποδομές οι οποίες αυτή τη στιγμή υπολειτουργούν στις περισσότερες των περιπτώσεων. Είναι εφικτό να βρεθεί επαρκής χρηματοδότηση για την υλοποίηση του σχεδίου, συνδυαστικά με οικονομικούς πόρους του δήμου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ιδιωτών, μέσω δωρεών και επενδυτικών προγραμμάτων.

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα που πιστεύουμε πως πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα, είναι η δημιουργία ολοκληρωμένων πολιτιστικών διαδρομών το κέντρο της πόλης. μιλάμε για διαδρομές οι οποίες θα ενώνουν τους κυριότερους αρχαιολογικούς χώρους και σημεία πολιτισμού της Αθήνας δηλαδή την Ακρόπολη την Αρχαία Αγορά την Τεχνόπολη κλπ. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το πρόγραμμα διασύνδεσης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας. Οι συγκεκριμένες διαδρομές που επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε, θα είναι προσβάσιμες από πεζούς, κατοίκους της Αθήνας αλλά και τουρίστες. Σημεία όπως το αρχαιολογικό μουσείο και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην οδό Πατησίων, θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν αισθητικά και λειτουργικά, ενώ με τη σύνδεση σημείων πολιτισμού (πινακοθήκες, βιβλιοθήκες, θέατρα) δημιουργείται πληρέστερη εμπειρία στους κατοίκους και στους επισκέπτες.

Αναξιοποίητη φαίνεται να είναι παράλληλα και η σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή της πρωτεύουσας. Οι πολιτιστικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται είναι πολύ περιορισμένες και πάλι λόγω των διαθέσιμων πόρων που διαθέτει ο Δήμος. Από την πλευρά μας επιδιώκουμε μία ”επίθεση πολιτισμού” σε κάθε γειτονιά της Αθήνας και θέλουμε να συνδέσουμε τον πολιτισμό με τα πάρκα της πόλης και τους ελεύθερους δημόσιους χώρους, φιλοξενώντας φεστιβάλ, παραστάσεις και άλλα καλλιτεχνικά γεγονότα. Ιδιαίτερη έμφαση θα μπορούσε να δοθεί σε σημεία της πόλης τα οποία έχουν τα τελευταία χρόνια υποβαθμιστεί, όπως είναι για παράδειγμα τα Εξάρχεια ώστε να αναδειχθούν και πάλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider