Μπόλιγκερ (UBS): Οι «περιπέτειες» της Ελλάδας δίδαγμα για άλλα ευρωπαϊκά κράτη

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπόλιγκερ (UBS): Οι «περιπέτειες» της Ελλάδας δίδαγμα για άλλα ευρωπαϊκά κράτη
Μπορεί ένας λαός να νομίζει ότι αυτό που χρειάζεται είναι αλλαγή της κυβέρνησης - για να συνειδητοποιήσει αργότερα ότι αυτό που χρειάζεται είναι σκληρή δουλειά, τονίζει το στέλεχος του ελβετικού κολοσσού σε συνέντευξή του στο insider.gr.

Με τις πολιτικές διεργασίες που έχει βιώσει τα τελευταία χρόνια, η η Ελλάδα αποτελεί προπομπό για άλλα ευρωπαϊκά κράτη που θεωρούν ότι η αλλαγή κυβέρνησης θα λύσει τα προβλήματα, επισημαίνει σε συνέντευξή του στο insider.gr ο κ. Μάικλ Μπόλιγκερ, επικεφαλής διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού της UBS για τις αναδυόμενες αγορές.

Πολλές φορές ένας λαός μπορεί να νομίζει ότι αυτό που χρειάζεται είναι αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας –για να συνειδητοποιήσει αργότερα ότι αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι να σηκώσει τα μανίκια, να κάνει δύσκολες προσαρμογές και, σε πολλές περιπτώσεις, να ξεκινήσει από το «μηδέν», εξηγεί το κορυφαίο στέλεχος του ελβετικού κολοσσού, αναφέροντας ως παράδειγμα την Ιταλία.

Ο ίδιος εμφανίζεται αισιόδοξος για τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα, με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, οι οποίες θεωρεί ότι θα επιδράσουν θετικά στην ελληνική οικονομία. Τους επόμενους μήνες αναμένονται σειρά αναβαθμίσεων από τους διεθνείς οίκους, οι οποίες θα οδηγήσουν τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα. «Είναι ένα σενάριο που περιμένουμε να επιβεβαιωθεί εντός αυτού ή του επόμενου έτους. Θεωρείται βέβαιο ότι το investment grade θα αυξήσει τις επενδυτικές ροές προς την Ελλάδα, καθώς συνιστά ένα από τα κριτήρια με βάση τα οποία χτίζουμε τις “πίτες” των επενδύσεών μας».

Αναδυόμενη ή προηγμένη αγορά η Ελλάδα;

Στην ερώτηση εάν η Ελλάδα ανήκει, τελικά, στις αναδυόμενες ή τις ανεπτυγμένες οικονομίες για τα διεθνή fund, ο κ. Μπόλιγκερ εξηγεί ότι, μετά το 2015, η χώρα ανήκει στις αναδυόμενες χώρες όσον αφορά στους μετοχικούς τίτλους και στις ανεπτυγμένες όσον αφορά στους ομολογιακούς, καθώς οι κρατικές εκδόσεις αποτελούν εκδόσεις της Ευρωζώνης. Υπογραμμίζει, πάντως, ότι βασικό κριτήριο για τις επενδύσεις ξένων θεσμικών επενδυτών είναι και το μέγεθος μιας αγοράς, που στην περίπτωση της Ελλάδας είναι «πολύ μικρό», όπως και της Κύπρου, και αυτός είναι ο λόγος που η UBS δεν επενδύει σε ελληνικές μετοχές.

Σε χθεσινό τους σχόλιο για το εκλογικό αποτέλεσμα, οι αναλυτές της UBS επισήμαναν ότι «τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου σημείωσαν ικανοποιητικές αποδόσεις την τρέχουσα χρονιά. «Θεωρούμε ότι το γενικό πολιτικό κλίμα, καθώς και το μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας θα διατηρήσουν από κοινού το ρόλο τους ως παράγοντες στήριξης της αγοράς», αναφέρουν.

«Μάχη» για τις άμεσες ξένες επενδύσεις

Ο ανταγωνισμός δεν υφίσταται μόνο μεταξύ των επιχειρήσεων και των ατόμων, αλλά και των χωρών, εξηγεί ο κ. Μπόλιγκερ. «Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για παράδειγμα, τα κράτη μέλη διεκδικούν τις ίδιες άμεσες ξένες επενδύσεις και αυτό είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η Ελλάδα». Όπως σημειώνει ο ίδιος, για έναν διαχειριστή χαρτοφυλακίου η Ελλάδα «παίζει» στην ίδια ομάδα με την Τουρκία, τη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία, το Μεξικό, την Ινδία. «Τι θέλει ένας ξένος επενδυτής από μια χώρα; Πρώτον, θέλει να επενδύσει τα χρήματά του σε μια σταθερή χώρα, για να μην ρισκάρει τις επενδύσεις του. Έπειτα, ζητά ευελιξία του εργασιακού καθεστώτος και υψηλό επίπεδο εργατικού δυναμικού. Αυτά που μετρούν για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι το πλαίσιο της Εργασίας, της Εκπαίδευσης αλλά και της απόδοσης Δικαιοσύνης», υπογραμμίζει το στέλεχος της UBS.

Ο τουρισμός δεν είναι πανάκεια

Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να επαναπαύεται στην αλματώδη ανάπτυξη του τουρισμού, σημειώνει ο κ. Μπόλιγκερ. «Ο τουρισμός είναι το “πετρέλαιο” της Ελλάδας, ωστόσο, θεωρώ ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που μπορούν να γίνουν στη χώρα. Αναμφίβολα, η τουριστική βιομηχανία λειτουργεί πολλαπλασιαστικά για μια σειρά από κλάδους αλλά, για παράδειγμα, η Τουρκία έχει αναπτύξει σημαντικά της υπηρεσίες Πληροφορικής. Πιστεύω ότι και η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει έμφαση σε παράλληλους κλάδους με στόχο να κρατήσει εδώ το ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό της και να ενισχύσει την εγχώρια επιχειρηματικότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο εμπορικός πόλεμος και ο «συνεπής» Τραμπ

Η UBS προχώρησε πρόσφατα σε διεύρυνση του underweight (υποεπένδυση) από -2 σε -4, κυρίως λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας που επιφέρει ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ο οποίος αναμένεται να επηρεάσει και την Ευρώπη. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της UBS, οι εντάσεις στο διεθνές εμπόριο θα εκτονωθούν και σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο ότι ο Τραμπ θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπος με τις εκλογές και θα θέλει οπωσδήποτε να παρουσιάσει μια ισχυρή οικονομία. «Θεωρούμε ότι σύντομα θα επιτευχθεί κάποια συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς και για τις δύο πλευρές τα κίνητρα για ομαλοποίηση του διεθνούς εμπορίου είναι ισχυρά και για τις δύο πλευρές. Εν τέλει, θεωρούμε ότι θα επικρατήσει η λογική», τονίζει ο κ. Μπόλιγκερ.

Κάνει, μάλιστα, έναν ενδιαφέροντα παραλληλισμό μεταξύ… αμερικανικής και ελληνικής πολιτικής ηγεσίας. «Εάν αναλογιστούμε τι έχει εξαγγείλει τα προηγούμενα χρόνια ο Αμερικανός πρόεδρος, θα διαπιστώσουμε ότι έχει υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί: μείωση φόρων, επαναπατρισμό επενδύσεων, διατήρηση της ανάπτυξης. Συνεπώς, δεν θεωρώ δίκαιο να τον θεωρούμε “τρελό”. Σε αντίθεση με την -προηγούμενη- κυβέρνηση στην Ελλάδα, για παράδειγμα, που έκανε το αντίθετο με ό,τι είχε εξαγγείλει προεκλογικά -κάτι που ισχύει συνήθως για τις περισσότερες κυβερνήσεις», κατέληξε το στέλεχος της UBS.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider