Χάρης Θεοχάρης: «Στο Νότιο τμήμα της Αθήνας θα παιχτεί το στοίχημα της ανάπτυξης»

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χάρης Θεοχάρης: «Στο Νότιο τμήμα της Αθήνας θα παιχτεί το στοίχημα της ανάπτυξης»
Ο υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών μιλά στο insider.gr.

H χώρα πρέπει να αλλάξει εικόνα και για να γίνει αυτό χρειάζονται γενναία και ριζοσπαστικά μέτρα που θα φέρουν επιτέλους την πολυπόθητη ανάπτυξη. Αυτό τονίζει ο κ. Χάρης Θεοχάρης, υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών. Μιλώντας στο insider.gr αναφέρει πως η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, διατηρώντας τον κοινωνικό τους χαρακτήρα, ενώ θεωρεί πως ο Νότιος Τομέας της Β’ Αθηνών είναι από τις περιοχές όπου θα παιχθεί το στοίχημα της ανάπτυξης την οποία για καθαρά ιδεοληπτικούς λόγους αγνόησε ο ΣΥΡΙΖΑ.



Με δεδομένη την επιβράδυνση της ανάπτυξης και τη δυσκολία επίτευξης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, πόσο εφικτό είναι για τη Νέα Δημοκρατία να φέρει σε πέρας το οικονομικό της πρόγραμμα;



Η Νέα Δημοκρατία έχει κοστολογήσει κάθε της βήμα στο οικονομικό πρόγραμμα, από την πρώτη μέρα που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτά που έχουμε προαναγγείλει θα τα πετύχουμε. Και δεν είναι μεγάλα και ανέξοδα λόγια. Δεν έχουμε πει κουβέντα για θέματα που δεν μπορούν υλοποιηθούν. Η χώρα όμως πρέπει να αλλάξει εικόνα. Και για να γίνει αυτή η αλλαγή χρειάζονται γενναία και ριζοσπαστικά μέτρα που θα φέρουν επιτέλους την πολυπόθητη ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσο, μειώνουμε το φόρο επιχειρήσεων από 28% σε 20%, μέσα σε δύο χρόνια και τον φόρο μερισμάτων από 10% σε 5%. Παράλληλα, καθιερώνουμε κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με διπλασιασμό του χρόνου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη και υπεραποσβέσεις για νέες επενδύσεις σε ποσοστό 200%. Αυτά, μαζί με την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος, θα μας οδηγήσουν πολύ σύντομα στον δρόμο της ανάπτυξης.



Μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι υπό το ασφυκτικό πλαίσιο του 3,5% για τα πρωτογενή πλεονάσματα; Θα επιδιώξετε να επαναδιαπραγματευθείτε τη δέσμευση αυτή;



Η Νέα Δημοκρατία αυτό που ζητά είναι να της επιτραπεί να αποδείξει ότι δε χρειάζεται υποδείξεις για μεταρρυθμίσεις και ότι μόνη της μπορεί να τις επιτύχει καθώς πιστεύει σε αυτές.

Θέλουμε ο πολίτης να μπορεί να πληρώνει τους φόρους του. Ταυτόχρονα θα αυξηθούν και οι έλεγχοι ώστε κάποια πράγματα να γίνουν συνείδηση

Πιστεύει ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και ταυτόχρονα θα διατηρούν και τον κοινωνικό τους χαρακτήρα. Φυσικά και θεωρούμε ασφυκτικό το πλαίσιο του 3,5%. Όμως όπως έχει επανειλημμένως πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης οι συμφωνίες που έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση θα γίνουν σεβαστές. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα συζητήσουμε με τους εταίρους μας, μετά την πάροδο ενός εύλογου χρονικού διαστήματος, ώστε να βρούμε τρόπους να απαλύνουμε κάποιους όρους. Όταν είσαι φερέγγυος τότε μπορείς να συζητήσεις τα πάντα.



Έχετε μεγάλη εμπειρία αναφορικά με τους φορολογικούς μηχανισμούς. Τι μπορεί να γίνει ώστε –επιτέλους- να παταχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό η φοροδιαφυγή;



Ναι πράγματι αυτό είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που μαστίζει την ελληνική οικονομία. Έχουμε πει πολλές φορές πως θέλουμε μέσα από την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών να περιορίσουμε το εύρος της φοροδιαφυγής. Σίγουρα προς τον τομέα αυτό θα βοηθήσει και η φορολογική ελάφρυνση. Θέλουμε ο πολίτης να μπορεί να πληρώνει τους φόρους του. Ταυτόχρονα θα αυξηθούν και οι έλεγχοι ώστε κάποια πράγματα να γίνουν συνείδηση.



Και πόσο εύκολο είναι αυτό στα πλαίσια του σημερινού, δαιδαλώδους φορολογικού συστήματος;



Τίποτα δεν είναι εύκολο. Ας μην γελιόμαστε. Για όλα χρειάζεται πρόγραμμα και σκληρή δουλειά.

Χάρης ΘεοχάρηςΤα τέσσερα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ πήγαν τη χώρα πίσω. Άρα θα πρέπει να γίνουν πολλά ώστε να παταχθεί ανάμεσα στα άλλα η γραφειοκρατία και να μεταρρυθμιστεί όλο αυτό το δαιδαλώδες φορολογικό σύστημα. Θεωρώ ότι η μείωση του ΦΠΑ, η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα βελτιώσουν και τη φοροδοτική ικανότητα. Είναι μια αλυσίδα ενεργειών που βήμα - βήμα θα αλλάξει τα πράγματα.



Επιλέξατε να κατεβείτε ως υποψήφιος στο Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών. Τι σας οδήγησε στη συγκεκριμένη περιφέρεια;



Ο Νότιος τομέας είναι η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια μετά τη διάσπαση της Β’ Αθηνών. Είναι από τις περιοχές όπου θα παιχθεί το στοίχημα της ανάπτυξης την οποία για καθαρά ιδεοληπτικούς λόγους αγνόησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αναφέρομαι φυσικά στην περίφημη επένδυση στο Ελληνικό η οποία θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Κρίνω ότι θα είναι από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Να υπογραφούν οι υπουργικές αποφάσεις που λείπουν ώστε να δοθεί και το έναυσμα για να αρχίσουν οι επενδύσεις στην Ελλάδα.



Τα Νότια Προάστια της Αττικής είναι μια ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή. Η ανάπτυξη όμως φέρνει και προβλήματα, όπως η εκρηκτική αύξηση των τιμών των ακινήτων, αυξημένη κίνηση και αδυναμία στάθμευσης. Τι προτείνετε για την αντιμετώπισή τους;



Διαφωνώ ότι η ανάπτυξη φέρνει προβλήματα. Για να αυξηθεί η τιμή των ακινήτων σημαίνει ότι θα υπάρχει ζήτηση. Άρα ότι υπάρχει δυνατότητα ενοικίασης ή αγοράς. Άρα ότι έχουν αυξηθεί τα εισοδήματα. Η ανάπτυξη λοιπόν επουδενί δεν φέρνει προβλήματα. Αντιθέτως τη χρειαζόμαστε για να πάμε μπροστά. Η αυξημένη κίνηση και η αδυναμία στάθμευσης είναι πράγματι ένα πρόβλημα. Χρειαζόμαστε λοιπόν καλύτερα μέσα μαζικής μεταφοράς ώστε να χρησιμοποιούμε το δυνατόν λιγότερο τα οχήματά μας. Και για αυτό το ζήτημα υπάρχει σχέδιο στη Νέα Δημοκρατία. Επισκέφτηκα, πολλές φορές και τους 13 Δήμους του Νότιου Τομέα. Έχω καταγραφή και πλήρη εικόνα της κατάστασης και των προβλημάτων. Αντίστοιχα, υπάρχουν και οι προτάσεις για μια ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής. Τίποτα δε θα γίνει χωρίς σχέδιο και μελέτη. Είμαστε έτοιμοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider