Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αγάθωνας

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αγάθωνας
Ο νεαρός ποιητής Αγάθωνας, ο οποίος διοργάνωσε το περίφημο Συμπόσιο, από το οποίο πήρε το όνομά του το διάσημο έργο του Πλάτωνα έμεινε στην ιστορία και για το παρακάτω ρητό: «Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει».

Δηλαδή, ότι όποιος αναλαμβάνει κάποιο διοικητικό αξίωμα θα πρέπει να θυμάται τρία πράγματα. Ότι διοικεί ανθρώπους, ότι διοικεί σύμφωνα με το νόμο και ότι δεν θα διοικεί για πάντα.

Όπως φαίνεται, και καθώς φτάνουμε στις εκλογές, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξέχασε και τα τρία, πληρώνοντάς το γεγονός αυτό με την ήττα στις Ευρωεκλογές και τη διαφαινόμενη ήττα στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά, ειδικά τον τελευταίο χρόνο έπραξαν μάλλον τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που πρέσβευε ο αρχαίος ποιητής.

Ως προς το πρώτο σκέλος, αρκεί να θυμηθούμε την κυβερνητική αντιμετώπιση της τραγωδίας στο Μάτι, το «όλοι σας και μόνος μου» του Παύλου Πολάκη, αλλά και την ατάκα της Τασίας Χριστοδουπούλου για το πώς κατάφερε να βάλει την κόρη της στη Βουλή. Πρακτικές και ατάκες που προσέβαλαν τους πολίτες, ανεξαρτήτως κόμματος, τοποθετώντας την κυβέρνηση απέναντί τους.

Ως προς το δεύτερο σκέλος, τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες με την ηγεσία της δικαιοσύνης αλλά και τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής αποδεικνύουν ότι αν και (οριακά) σύννομη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έδειξε επ’ ουδενί τον πρέποντα σεβασμό στους νόμους και τους θεσμούς του Κράτους.

Και αναφορικά με το τρίτο σκέλος, κάνοντας μια πρώτη πολιτική αποτίμηση της διαχείρισης της ήττας των Ευρωεκλογών, μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά δεν ήταν διόλου προετοιμασμένοι με το ενδεχόμενο της απώλειας της εξουσίας.

Βέβαια, αυτό που θα πρέπει να θυμόμαστε επίσης είναι ότι το ρητό του Αγάθωνα ισχύει για όλους τους «άρχοντες». Και η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, οφείλει επίσης να το λάβει σοβαρά υπ’ όψιν της αν θέλει να μακροημερεύσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider