Πετρέλαιο: Η Ινδία θα μπορούσε να είναι ο μεγάλος νικητής της κατάρρευσης των τιμών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Η Ινδία θα μπορούσε να είναι ο μεγάλος νικητής της κατάρρευσης των τιμών
Η ισχύουσα συμφωνία περικοπών στην παραγωγή του ΟΠΕΚ+ λήγει στα τέλη Μαρτίου, πράγμα που σημαίνει ότι από την 1η Απριλίου, οι χώρες μπορούν να αντλούν όσο το δυνατόν περισσότερο πετρέλαιο.

Οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν σε πολυετές χαμηλό μετά από την αποτυχία του ΟΠΕΚ+ να έρθει σε συμφωνία για μείωση της παραγωγής. Η Σαουδική Αραβία προανήγγειλε αύξηση της παραγωγής και διάθεση σε χαμηλές τιμές, μια ενέργεια η οποία προκάλεσε σοκ στην αγορά. Αυτή τη στιγμή, οι επενδυτές παρακολουθούν με «κομμένη την ανάσα» τις διακυμάνσεις των τιμών και τους διεθνείς αναλυτές να προσπαθούν να προβλέψουν ποιοι θα είναι οι νικητές και ποιοι οι χαμένοι.

Η ισχύουσα συμφωνία περικοπών στην παραγωγή του ΟΠΕΚ+ λήγει στα τέλη Μαρτίου, πράγμα που σημαίνει ότι από την 1η Απριλίου και εφόσον δεν παρατείνεται άλλο η συγκεκριμένη πολιτική, οι χώρες μπορούν να αντλούν όσο το δυνατόν περισσότερο πετρέλαιο, εκτός εάν οι παραγωγοί μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από αυτό.

Ένας μεγάλος κερδισμένος

Η πτωτική πορεία των τιμών μπορεί να συμφέρει τη Σαουδική Αραβία, η οποία παράγει με χαμηλό κόστος και να πλήττει θεωρητικά άλλες χώρες παραγωγούς όπως είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες παράγουν με υψηλότερο κόστος, αλλά όπως φαίνεται, θα αναδείξει και έναν μεγάλο κερδισμένο.

«Η ινδική οικονομία είναι ο μεγάλος νικητής από τις χαμηλότερες διεθνείς τιμές πετρελαίου», δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS, Markit Rajiv Biswas, τονίζοντας ότι πάνω από το 80% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της Ινδίας για το οικονομικό έτος 2018-2019 καλύφθηκε από εισαγωγές. Εξήγησε ότι η πτώση των τιμών της ενέργειας θα μπορούσε να μειώσει τον πληθωρισμό της Ινδίας και να μειώσει το κόστος των εισαγωγών, κάτι που θα μπορούσε, με τη σειρά του, να συμβάλει στη μείωση των ελλειμμάτων του εμπορίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.

Η Ινδία έχασε την πρωτοκαθεδρία ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μεγάλες οικονομίες τα τελευταία τρίμηνα, λόγω ορισμένων εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων που παρέσυραν την αύξηση του ΑΕΠ κάτω από το 5%.

«Μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλών τιμών πετρελαίου θα υποστηρίξει τη διακριτική αγοραστική δύναμη», δήλωσε στο CNBC ο Radhika Rao, οικονομολόγος της DBS Group. Η διακριτική αγοραστική δύναμη αναφέρεται στο ποσό των μετρητών που ένα άτομο έχει στη διάθεσή του να δαπανήσει μετά από την έκπτωση του φόρου, του χρέους και άλλων εξόδων.

Εξήγησε ότι οι εγχώριες τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν ενδεχομένως να γίνουν χαμηλότερες και οι φθίνουσες πιέσεις περιθωρίων στις μη πετρελαϊκές επιχειρήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μια σχετική ανακούφιση για τη χαμηλή ζήτηση που επιβαρύνει την οικονομία.

Για κάθε δολάριο που πέφτει η τιμή του πετρελαίου, η Ινδία εξοικονομεί περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Akhil Bery, αναλυτή στην ομάδα παροχής συμβουλών για θέματα πολιτικών κινδύνων στην Eurasia Group. «Ωστόσο, αυτό αντισταθμίζεται από την ασθενέστερη ρουπία, οπότε τα οφέλη μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλα όσο αρχικά θα ανέμενε κανείς», είπε στον CNBC.

Οι εμπειρογνώμονες επεσήμαναν ότι οτιδήποτε μπορεί να αποκομίσει η Ινδία από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θα μπορούσε να εξαλειφθεί εάν υπάρξει ξαφνική, ταχεία έκρηξη κοροναϊού στη χώρα, παρόμοια με εκείνη που συνέβη σε μέρη όπως η Ιταλία, το Ιράν και η Νότια Κορέα. Από τις 11 Μαρτίου, η Ινδία δήλωσε ότι έχει 60 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις της ασθένειας COVID-19.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider