Αναλυτές: Ο πανικός ρίχνει το πετρέλαιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναλυτές: Ο πανικός ρίχνει το πετρέλαιο
Πολλοί διεθνείς αναλυτές σπεύδουν να διαφοροποιήσουν το νέο ιό από το SARS.

Η πρόσφατη «βουτιά» που κατέγραψαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου δεν οφείλονται τόσο στην εξάπλωση του θανατηφόρου ιού κοροναϊού, αλλά στην κακή ψυχολογία και στις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Πολλοί διεθνείς αναλυτές σπεύδουν να διαφοροποιήσουν το νέο ιό από το SARS ενώ σημειώνουν ότι η αστάθεια των τιμών οφείλεται κυρίως στον πανικό.

«Αυτός ο φόβος και ο πανικός δεν πρόκειται να υποχωρήσουν σύντομα», εκτιμά η Vandana Hari, της Vanda Insights.

«Είναι φυσικό, πολύ ανθρώπινο να ... θυμόμαστε το SARS», αναφέρει. «Ωστόσο, όταν πρόκειται για την αγορά πετρελαίου, δεν νομίζω ότι είναι απόλυτα συγκρίσιμο», προσθέτει.

Τι είχε συμβεί το 2003

Οι τιμές κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της επιδημίας SARS το 2003. Ωστόσο, εκτιμά ότι υπήρξε «άλλη, πολύ μεγαλύτερη επιρροή» στην αγορά πετρελαίου τότε, η οποία δεν είναι άλλη από την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Ο νέος κοροναϊός φαίνεται επίσης να είναι λιγότερο σοβαρός, ανέφερε, σημειώνοντας ότι ο ιός δεν έχει εξαπλωθεί στον τρόπο με τον οποίο το SARS έκανε εκτός της Κίνας.

Άλλοι γεωπολιτικοί παράγοντες εξακολουθούν να πιέζουν τις τιμές του πετρελαίου: η εμπορική συμφωνία Κίνας-ΗΠΑ η οποία δεν έχει καταφέρει ουσιαστικά να καθησυχάσει τις αγορές αλλά και η πολιτική του ΟΠΕΚ πρέπει να συνεκτιμηθούν όταν γίνονται προβλέψεις για τις τιμές, επεσήμανε η Hari.

Την Τρίτη το μεσημέρι (14.51 ώρα Ελλάδος), το αργό καταγράφει μικρή άνοδο κατά 0,45% στα 53,36 δολάρια και το μπρεντ σημειώνει άνοδο κατά 0,05% και διαπραγματεύεται στα 59,35 δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider