Ισχυρή πτώση καταγράφει το πετρέλαιο την Πέμπτη καθώς ο εντεινόμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αλλά και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τις ανησυχίες των επενδυτών για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας και της ζήτησης πετρελαίου. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν αυτή την εβδομάδα δασμούς ύψους 15% σε μια ποικιλία κινεζικών αγαθών και η Κίνα από την πλευρά της απαντά με αντίποινα ύψους 75 δισ. ευρώ σε αμερικανικά προϊόντα.

Ο εμπορικός πόλεμος είχε άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία της Νότιας Κορέας η οποία παρουσίασε ανάπτυξη χαμηλότερη των εκτιμήσεων κατά το δεύτερο τρίμηνο καθώς οι εξαγωγές αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω ενόψει της παρατεταμένης εμπορικής διαφωνίας ΗΠΑ-Κίνας, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας την Τρίτη.

Η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στην Αργεντινή επιδείνωσε το κλίμα ανησυχίας στις αναδυόμενες αγορές ενώ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των διεθνών τιμών θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει η πολιτική που θα ακολουθήσει ο ΟΠΕΚ.

Το πετρέλαιο θα δυσκολευτεί να επανέλθει σε ανοδική τροχιά αυτή την εβδομάδα χωρίς να υπάρχει πρόοδος στις εμπορικές συνομιλίες ενώ επιβαρυντικά θα λειτουργήσουν τα δεδομένα από την Ασία και η πιθανή αποδυνάμωση της αποφασιστικότητας του ΟΠΕΚ για έλεγχο της παραγωγής, δήλωσε ο Jeffrey Halley, ανώτερος αναλυτής της αγοράς στην OANDA.

Την Τρίτη το μεσημέρι (13.44 ώρα Ελλάδας) το αργό καταγράφει πτώση κατά 1,72% στα 54,15 δολάρια και το μπρεντ κατά 1,28% στα 57,12 δολάρια.