Upd. 14:12
Κατοχύρωση κερδών μετά από ένα ανοδικό πενθήμερο και εταιρικά αποτελέσματα, εν αναμονή σειράς ανακοινώσεων μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ, οδηγούν την Πέμπτη τον Γενικό Δείκτη σε απώλειες.
Με ένα +2,28% μέσα σε πέντε συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε χθες μια «ανάσα» από το τεχνικά σημαντικό επίπεδο των 2.068 μονάδων. Σε αυτή τη διαδρομή η συμβολή των τραπεζών υπήρξε σημαντική, αλλά παρατηρήθηκε και αξιόλογο rotation που στήριξε την κίνηση του ΓΔ και θα αποδειχθεί απαραίτητο και στη συνέχεια.
Στο μεταξύ η αγορά «ζυγίζει» τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες και σήμερα από Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Alter Ego, Άβαξ, ΕΥΔΑΠ, ενώ μετά το κλείσιμο αναμένονται ανακοινώσεις από Dimand και Fais Group. Η σκυτάλη περνά αύριο σε CrediaBank, Premia Properties και ΕΥΑΘ.
Αξιοσημείωτη η κινητικότητα από ισχυρά χαρτοφυλάκια, καθώς χθες πέρασαν μέσω του ΧΑ πακέτα συνολικής αξίας 61,20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 50,38 εκατ. ευρώ στην Αlpha Bank.
Σήμερα, η αξία των προσυμφωνημένων συναλλαγών έχει ήδη ξεπεράσει από τις 13:30 τα 101 εκατ. ευρώ. Ξεχωρίζουν τα πακέτα στην Aktor, συνολικής αξίας 77,6 εκατ. ευρώ, ένα πακέτο 1,76 εκατ. τεμαχίων στην Τρ. Κύπρου στα 7,97 ευρώ ανά μετοχή, συνολικής αξίας 14,05 εκατ. ευρώ, καθώς και 5 πακέτα στην Alpha Bank, σε τιμές μεταξύ 3,502 έως 3,55 ευρώ ανά μετοχή, συνολικής αξίας 5,2 εκατ. ευρώ.
Ο Γενικός Δείκτης, που κινείται πτωτικά από την έναρξη των συναλλαγών, υποχωρεί 0,79% στις 2.049,12 μονάδες. Νωρίτερα βρέθηκε να πιέζεται έως τις 2.041,90 μονάδες.
Πιέσεις και στις τράπεζες, με τον ΔΤΡ να υποχωρεί στα πρώτα λεπτά των συναλλαγών έως 1,40%, ενώ αυτή τη στιγμή καταγράφει απώλειες 0,41% στις 2.277,49 μονάδες.
Στο σύνολο του ταμπλό 40 μετοχές διαπραγματεύονται ενισχυμένες, έναντι 67 που υποχωρούν και 44 αμετάβλητων, με τζίρο λίγο μετά τις 14:00 στα 189,2 εκατ. ευρώ.
Στη σύνθεση του FTSE Large Cap ξεχωρίζει εκ νέου η Lamda Develpment με άνοδο 1,15% σε νέα υψηλά και έως τα 8,00 ευρώ νωρίτερα. Με μικρότερα κέρδη ακολουθούν οι Alpha Bank (+0,59%), ΔΑΑ (+0,10%) και Helleniq Energy (+0,06%).
Στον αντίποδα βρίσκονται οι τίτλοι των Jumbo και ΕΥΔΑΠ με απώλειες 3,19% και 2,40% αντίστοιχα. Στο -1,5% οι Τρ. Πειραιώς και Σαράντης, στο -1,3% οι ΔΕΗ, Τιτάν και Metlen, ενώ άνω του 1% υποχωρούν επίσης οι μετοχές των Eurobank, Cenergy, ΟΠΑΠ, ElvalHalcor και Τρ. Κύπρου.
Σε μικρότερο ποσοστό υποχωρούν, μεταξύ άλλων, οι τίτλοι των Coca-Cola HBC (-0,82%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-0,79%), Optima (-0,36%), ΕΤΕ (-0,29%), Motor Oil (-0,26%) και ΟΤΕ (-0,06%).