Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται ανάμεσα στις προτιμητέες του κλάδου στην Ευρώπη, σχολιάζει σε ανάλυσή της η UBS.
Πιο συγκεκριμένα, οι αναλυτές του οίκου σημειώνουν ότι διατηρούν θετική στάση (overweight) για τον τραπεζικό κλάδο διεθνώς, για τρεις βασικούς λόγους.
Κατά πρώτον, η επένδυση σε τραπεζικές μετοχές λειτουργεί ως αντιστάθμισμα στον αυξανόμενο λαϊκισμό. Η UBS εξηγεί ότι σε επίπεδο μακροοικονομικής στρατηγικής ο λαϊκισμός οδηγεί σε συνεχώς αυξανόμενη δημοσιονομική ανευθυνότητα. Οι τράπεζες επωφελούνται σε σύγκριση με άλλους κλάδους από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων και η απόδοση των τραπεζικών μετοχών σχετίζεται στενά με την αύξηση της κλίσης της καμπύλης αποδόσεων.
Κατά δεύτερον, οι τράπεζες είναι από τους πιο αποδοτικούς κλάδους όταν ενισχύεται το ευρώ ή το ιαπωνικό γεν, ενώ οι τράπεζες των αναδυόμενων αγορών υπεραποδίδουν όταν αποδυναμώνεται το δολάριο, για το οποίο η UBS παραμένει αρνητική.
Κατά τρίτον, ο ρυθμός αύξησης του δανεισμού του ιδιωτικού τομέα ανακάμπτει. Οι αναλυτές της UBS εξηγούν ότι ο δανεισμός του ιδιωτικού τομέα βρίσκεται σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα, αλλά πλέον εμφανίζει σαφή αύξηση στην Ευρώπη, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα εταιρικά δάνεια σε Γαλλία και Ιταλία.
Στην Ευρώπη, οι τράπεζες που προτιμούν περισσότερο οι αναλυτές της είναι οι Bawag, ABN, Standard Chartered, Intesa, Barclays, ING, «καθώς και οι ελληνικές τράπεζες (π.χ. Πειραιώς)», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Στις ΗΠΑ, οι κορυφαίες επιλογές της UBS είναι οι Capital One, Citizens, KeyCorp, Wintrust, Webster και SouthState.
Οι τράπεζες πρέπει να επανεκτιμηθούν
Σε Ευρώπη και ΗΠΑ, οι τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται με discount περίπου 10% στο P/E σε σχέση με τον ιστορικό τους μέσο όρο, επισημαίνουν μεταξύ άλλων οι αναλυτές της UBS. Εξηγούν επίσης ότι στην Ευρώπη οι τράπεζες εμφανίζουν κόστος ιδίων κεφαλαίων 11,6%, το οποίο χαρακτηρίζουν ως «υπερβολικά υψηλό» σε σχέση με τις ΗΠΑ (όπου το αντίστοιχο νούμερο είναι 8,8%) ενώ δεν θα έπρεπε να ξεπερνά το 10%.
Τονίζουν ακόμη, ότι για να έχει βάση η τρέχουσα αποτίμηση των τραπεζικών μετοχών, η οποία υποδηλώνει μείωση των EPS κατά 10%-14%, θα έπρεπε είτε οι επισφάλειες να αυξηθούν κατά 20 μονάδες βάσης είτε τα επιτόκια να πέσουν κάτω από το 1%, όμως και στις δύο περιπτώσεις θα απαιτείτο απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης, «κάτι που θεωρούμε απίθανο».
Επιπλέον, καταλήγει η UBS, οι τράπεζες εμφανίζουν πολύ μεγαλύτερη «ανοσία» απέναντι σε ενδεχόμενη ύφεση, οι μη μακροοικονομικοί κίνδυνοι έχουν υποχωρήσει, ενώ παρατηρείται μια επιταχυνόμενη τάση συγκέντρωσης στον κλάδο σε πολλές περιοχές του κόσμου.