Τριγμοί στο Χρηματιστήριο Λονδίνου: Σε χαμηλό 28 ετών οι IPO και η AstraZeneca στην «έξοδο»

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τριγμοί στο Χρηματιστήριο Λονδίνου: Σε χαμηλό 28 ετών οι IPO και η AstraZeneca στην «έξοδο»
Η είδηση ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της AstraZeneca, Σερ Πασκάλ Σοριό, φέρεται να έχει συζητήσει τη μεταφορά της εισαγωγής της στο χρηματιστήριο από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη, έχει προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως εάν γίνει πραγματικότητα αυτή η σκέψη, θα πρόκειται για μία καταστροφή.

Η είδηση ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της AstraZeneca, Σερ Πασκάλ Σοριό, φέρεται να έχει συζητήσει τη μεταφορά της εισαγωγής της από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου σε εκείνο της Νέας Υόρκης, έχει προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως εάν γίνει πραγματικότητα αυτή η σκέψη, θα πρόκειται για μία καταστροφή.

Δεν υπάρχει ακόμη τίποτα επίσημο και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, ωστόσο όπως τονίζουν ακόμη και το γεγονός πως ο CEO της πιο πολύτιμης βρετανικής εταιρείας σκέφτεται αυτό το ενδεχόμενο, δεν μπορεί παρά να σημαίνει προβλήματα για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς της AstraZeneca ήταν 161,2 δισ. λίρες (221,1 δισ. δολάρια) κατά την τιμή κλεισίματος της Τρίτης, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το πρώτο εξάμηνο στο χρηματιστήριο του Λονδίνου καταγράφηκε ο πιο αργός ρυθμός δημόσιων εγγραφών από το 1997, ένα ενδεικτικό ζοφερό σημάδι της κατάστασης στην χρηματιστηριακή αγορά της χώρας. Εάν η AstraZeneca αποφασίσει την έξοδο, αυτό θα δυσκόλευε ακόμη περισσότερο την προσέλκυση νέων αρχικών δημόσιων εγγραφών (IPO). Οι εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Λονδίνο συγκέντρωσαν λιγότερα από 200 εκατομμύρια λίρες (274 εκατομμύρια δολάρια) τους τελευταίους έξι μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, και ο κύκλος εργασιών για μετοχές όπως η AstraZeneca είναι πολύ μεγαλύτερος για τα αποθετήρια των ΗΠΑ από ό,τι στο Λονδίνο.

Με τις εταιρείες να πηγαίνουν σε περιοχές όπου η ρευστότητα είναι άφθονη, μια σταθερή σταδιακή πτώση εταιρειών που ιδιωτικοποιούνται και πολύ λίγες αρχικές δημόσιες προσφορές να έρχονται για να τις αντικαταστήσουν, αυξάνεται η πίεση για να αντιστραφεί η αργή αλλά αδυσώπητη συρρίκνωση του ιστορικού τόπου διαπραγμάτευσης μετοχών του Λονδίνου. Εταιρείες εισηγμένες στο Λονδίνο αξίας άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν ανακοινώσει ή εκτελέσει σχέδια για μεταφορά στη Νέα Υόρκη τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times που αποκαλύφθηκε την Δευτέρα, ο CEO της AstraZeneca, θέλει να μεταφέρει την εισαγωγή της φαρμακευτικής εταιρείας στις ΗΠΑ, επικαλούμενος την απογοήτευσή του για το ρυθμιστικό καθεστώς του Ηνωμένου Βασιλείου για τα φάρμακα και την ανησυχία του ότι η βιομηχανία βιοεπιστημών της χώρας υστερεί σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Μία τέτοια κίνηση της AstraZeneca θα επιτάχυνε την τρομακτική τάση των εταιρειών να μεταφέρουν οικειοθελώς τις εισαγωγές τους στις ΗΠΑ. Η Wise Plc είναι η τελευταία της σειράς, αποκαλύπτοντας τον περασμένο μήνα ότι θα μεταφέρει την κύρια εισαγωγή της στη Νέα Υόρκη αναζητώντας καλύτερη ρευστότητα και νέους επενδυτές, ακολουθώντας τα βήματα των Flutter Entertainment, CRH και Indivior, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Εξίσου ανησυχητική είναι η τάση προς τις εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Ηνωμένο Βασίλειο να λαμβάνουν προσφορές εξαγοράς φέτος, ενδεχομένως αποσύροντάς τες από το χρηματιστήριο. Οι Spectris, Deliveroo και Assura συγκαταλέγονται στις 48 εκκρεμείς ή ολοκληρωμένες συμφωνίες από την 1η Ιανουαρίου που στοχεύουν εταιρείες που διαπραγματεύονται στο Λονδίνο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

«Η κλίμακα των συγχωνεύσεων και εξαγορών και η έλλειψη δημόσιων εγγραφών (IPO) έχει ως αποτέλεσμα μια σημαντική μείωση στον αριθμό των εισηγμένων στο Ηνωμένο Βασίλειο αναπτυσσόμενων εταιρειών ανάπτυξης», δήλωσε σε σημείωμά του Τσαρλς Χαλ, επικεφαλής έρευνας στην Peel Hunt.

Ορισμένες εταιρείες που έχουν αναφερθεί ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας αρχικής δημόσιας προσφοράς στο Λονδίνο φέτος, δίνοντας μία ελπίδα στο Χρηματιστήριο της χώρας, είναι η ιταλική NewPrinces SpA, η εταιρεία πληρωμών Ebury, η οποία υποστηρίζεται από την Banco Santander SA, και η εταιρεία εξόρυξης χρυσού του Ουζμπεκιστάν Navoi Mining & Metallurgical Co. Η μεγαλύτερη ώθηση θα προέλθει του χρόνου από την προγραμματισμένη αρχική δημόσια προσφορά ύψους 19 δισ. ευρώ (22,4 δισεκατομμύρια δολάρια) του γίγαντα λογισμικού Visma.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Επίδομα αδείας: Πώς υπολογίζεται και πότε δίνεται - Τι αλλάζει με το νέο Εργασιακό

Αεροπορικά ταξίδια: Τι αλλάζει σε χρεώσεις χειραποσκευών και καθυστερήσεις πτήσεων

Θα εξελιχθεί σε σήριαλ η εξαγορά του ΧΑ από τη Euronext;

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider