Τελευταία ενημέρωση 12:17
Μεταβλητότητα και επιφυλακτικότητα παρουσιάζουν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την πρώτη ημέρα συναλλαγών της εβδομάδας, καθώς, ναι μεν επικρατεί ανησυχία στις αγορές, αλλά οι επενδυτές δεν φαίνεται να πανικοβάλονται από την είσοδο των ΗΠΑ στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.
Παρόλο που οι συζητήσεις μεταξύ των κρατών για εύρεση μιας διπλωματικής διόδου για τη λήξη αυτού του νέου πολέμου εντείνονται, ενώ παράλληλα οι απειλές ανάμεσα στους ηγέτες των ΗΠΑ-Ιράν-Ισραήλ εκτοξεύονται εκατέρωθεν, οι επενδυτές αγνοούν σε μεγάλο βαθμό την κλιμάκωση, με πολλούς στρατηγικούς αναλυτές να πιστεύουν ότι η σύγκρουση έχει περιοριστεί - και μάλιστα να είναι αισιόδοξοι για ορισμένα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου.
Σε γενικές γραμμές, οι αντιδράσεις της αγοράς μετά τις αμερικανικές επιθέσεις ήταν λιγότερο επιθετικές, ειδικά σε σχέση με λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα πριν, όταν το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ιράν.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,12% στις 535,90 μονάδες, με όλους τους τομείς να κινούνται στο «κόκκινο». Ο κλάδος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αποτελεί εξαίρεση, καθώς σημειώνει άνοδο. Ο EuroStoxx 50 χάνει 0,07% στις 5.229 μονάδες.
Στους επιμέρους δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει οριακή πτώση 0,02% στις 8.773 μονάδες. Ο γερμανικός DAX χάνει 0,16% στις 23.301 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 0,27% στις 7.568 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει απώλειες 0,71% στις 38.958 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 ανέρχεται με +0,03% στις 13.849 μονάδες.
Την Παρασκευή οι δείκτες στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν κέρδη, που, όμως, δεν ήταν αρκετά για να τα γλιτώσουν από τις εβδομαδιαίες απώλειες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε μικρά κέρδη 0,1% την Παρασκευή, ωστόσο από τις αρχές της εβδομάδας κατέγραψε απώλειες 1,5%, καθώς οι επενδυτές παρέμειναν επικεντρωμένοι στην ολοένα και κλιμακούμενη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν.
Οι αμερικανικές επιθέσεις κατά του Ιράν το Σαββατοκύριακο ενίσχυσαν τους κινδύνους για την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, η οποία έδειχνε μέχρι στιγμής να παραμένει αλώβητη, παρά τις πιο ακραίες στρατιωτικές ενέργειες των τελευταίων ετών στη Μέση Ανατολή. Η τιμή του Brent αυξήθηκε τη Δευτέρα νωρίς πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι -για πρώτη φορά από τα μέσα Ιανουαρίου- αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιθέσεις «εξάλειψαν» τις τρεις κύριες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Οι τιμές ωστόσο στη συνέχεια υποχώρησαν, καθώς τα κρίσιμα Στενά του Ορμούζ παρέμειναν ανοικτά για τα τάνκερ.
Αυτή την ώρα, τα συμβόλαια παραδόσεως Ιουλίου του αμερικανικού WTI στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης σημειώνουν πτώση 0,41% στα 73,54 δολάρια/βαρέλι, ενώ το ευρωπαϊκό αργό τύπου brent διαμορφώνεται στα 75,23 δολάρια/βαρέλι με απώλειες 0,32%.
Η κίνηση των ΗΠΑ έχει εγείρει υποψίες ότι η ηγεσία του Ιράν θα καταφύγει σε άλλες μεθόδους για να καταστείλει τους αντιπάλους της μπλοκάροντας ή κλείνοντας ολοκληρωτικά τα στενά του Ορμούζ και προκαλώντας σημαντικά ζητήματα στο εμπόριο και τη ναυτιλία. Από το στενό πέρασμα στον Περσικό Κόλπο, διέρχεται περίπου το 20% της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν προειδοποίησε ότι η χώρα του διατηρεί «όλες τις επιλογές» για να υπερασπιστεί την κυριαρχία της. Σύμφωνα με τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε επίσης το κλείσιμο των στενών του Ορμούζ, μιας κεντρικής πλωτής διόδου για το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου, με περίπου 20 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου να το διασχίζουν καθημερινά.
Η ιδέα του κλεισίματος της πλωτής οδού του Χορμούζ αποτελεί επαναλαμβανόμενη ρητορική από το Ιράν, αλλά δεν έχει ποτέ υλοποιηθεί, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι είναι απίθανο.
Στα μάκρο της ημέρας, οριακή ανάπτυξη κατέγραψε ο ιδιωτικός τομέας στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο εν μέσω αβεβαιότητας, καθώς η ασταθής εμπορική πολιτική των ΗΠΑ και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις αφήνουν τις εταιρείες στο σκοτάδι για το τι μέλλει γενέσθαι. Ο σύνθετος δείκτης διαχειριστών προμηθειών της S&P Global παρέμεινε στο 50,2, λίγο πάνω από το όριο του 50 που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει επιτάχυνση στο 50,5.
Επιπλέον, σημάδια ανάκαμψης εμφάνισε ο ιδιωτικός τομέας της Γερμανίας τον Ιούνιο, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση στη μεταποίηση από το 2022, γεγονός που υποδηλώνει ότι πλησιάζει για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρία χρόνια την έξοδο από την ύφεση. Ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης διαμορφώθηκε στις 50,4 μονάδες, σημαντικά υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Πάνω από το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Από την άλλη, η Γαλλία παρέμεινε και πάλι κάτω από το όριο του 50, όπου βρίσκεται από τον Σεπτέμβριο.
Μικτά πρόσημα στα ασιατικά χρηματιστήρια
Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκαν οι μεγαλύτεροι δείκτες στις αγορές Ασίας-Ειρηνικού, μετά τις επιθέσεις των ΗΠΑ σε τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, οι οποίες αύξησαν τις τιμές του πετρελαίου και ενίσχυσαν τους φόβους των επενδυτών για κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Σε αυτό το κλίμα, ο ιαπωνικός Nikkei 225 υποχώρησε 0,01% στις 38.401 μονάδες, ενώ ο ευρείας βάσης Topix έχασε 0,36% στις 2.761 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 0,24% στις 3.014 μονάδες, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq σημείωσε πτώση 0,85% στις 784,79 μονάδες.
Ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας ανήλθε με +0,29% στις 3.857 μονάδες, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ κέρδισε 0,46% στις 23.639 μονάδες.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 με απώλειες 0,36% στις 8.474 μονάδες.