Τελ. ενημέρωση 13:50
Ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας, ενεργοποίηση και μεγαλύτερη κινητικότητα από εγχώριους κωδικούς και έλευση ξένων κεφαλαίων επιζητά το ΧΑ, με τα τρία παραπάνω στοιχεία να αποτελούν τα μόνιμα «αγκάθια» της αγοράς.
Όπως ανέφερε και χθες το insider.gr το ΧΑ φαίνεται να βρίσκεται σε ένα περιβάλλον απαξίωσης, που αδυνατεί να ακολουθήσει το τέμπο των διεθνών αγορών, συσσωρεύοντας σε ένα στενό εύρος και προσπαθώντας να κρατηθεί σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα των 1.430 μονάδων.
Κανένα απολύτως ενδιαφέρον και χωρίς νέα φρέσκα κεφάλαια η αγορά απλά συνεχίζει να «καίει« μέρες ανόδου των διεθνών αγορών και να ανακυκλώνει χρήμα χωρίς καμία κατεύθυνση. Rotation με ανακύκλωση χρήματος και μεγάλη προσπάθεια να ξεπεράσει τα 50-60 εκατ. τζίρου καθημερινά. Βέβαια αν οι ξένες αγορές αποφασίσουν να κινηθούν χαμηλότερα, τότε το ΧΑ θα ηγηθεί της πτώσης, όπως συμβαίνει διαχρονικά τα τελευταία χρόνια (το είδαμε και την 5η Αυγούστου).
Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, πιστοποιημένο τεχνικό αναλυτή, «το Χρηματιστήριο Αθηνών – ακολουθώντας και τις διεθνείς Αγορές – μετά από σερί ανοδικών συνεδριάσεων «διέγραψε» τις απώλειες της «Μαύρης Δευτέρας» 5 Αυγούστου. Θετικό σημάδι για την ωρίμανση του ΧΑ η γρήγορη ανάκτηση των απωλειών και η «αλλαγή σελίδας» μετά το Κραχ.
Σαφώς και κρατάμε την υπερ-εξάρτηση της Λεωφόρου Αθηνών από τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών (μήπως τα περί «αυτονόμησής» της τελικά δεν ισχύουν και τόσο;) αλλά τα θεμελιώδη πολλών ελληνικών εισηγμένων παραμένουν ισχυρά (βλ. τιμή/λογιστική αξία, μερισματική απόδοση, ελεύθερες ταμειακές ροές κ.ά.) και το outlook ευοίωνο.
Σε επίπεδο έτους ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε θετικό έδαφος (κέρδη της τάξης του 10%) και ο Τραπεζικός κλαδικός «πρωταγωνιστεί», με ό,τι η υπεραπόδοσή του συνεπάγεται για τις επενδυτικές προτιμήσεις και για το υπόλοιπο του 2024.
Βεβαίως, ενώ ο αμερικάνικος S&P-500 επέστρεψε «με συνοπτικές διαδικασίες» στα ιστορικά υψηλά του, ο ΓΔ κινείται εδώ και 7 μήνες σε ένα συγκεκριμένο εύρος τιμών (με χαμηλό τις 1.320 μονάδες) και δεν αποτολμά (ακόμη) την ανάκτηση του υψηλού 13 ετών που... περιμένει στις 1.505.
Θα λέγαμε ότι, παρά τα πολλά θετικά, το αίσθημα εσωστρέφειας στο ελληνικό ΧΑ (βλ. μη πειστικός τζίρος, «απουσία» ντόπιων κωδικών λιανικής κλπ.) παραμένει. Θα μπορέσει άραγε η ελληνική Κεφαλαιαγορά να κεφαλαιοποιήσει περαιτέρω το εν εξελίξει δομικό bull market ή οι επόμενες, αναπόφευκτες χρηματιστηριακές κρίσεις θα είναι… «χωρίς επιστροφή»;»
«Προσεχώς η αγορά αναμένει newsflow από εταιρικά αποτελέσματα εξαμήνου, αναδιάρθρωση δεικτών και αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας από ξένους Οίκους, με την «επενδυτική βαθμίδα» να παραμένει η λέξη-κλειδί που θα καθορίσει πολλά σε επίπεδο αντιμετώπισης του ΧΑ από τους Θεσμικούς» καταλήγει στο σχόλιό του ο Π. Στεριώτης.
«Ταύρος» για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών δηλώνει η Optima, μετά το ισχυρό σετ αποτελεσμάτων του δευτέρου τριμήνου, επαναλαμβάνοντας τη σύσταση «buy» για τις τέσσερις συστημικές και δηλώνοντας πως θα αναθεωρήσει επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις της και τις τιμές στόχους.
Οι τιμές στόχοι που είχε θέσει είναι στα 2,10 ευρώ για την Alpha Bank, στα 2,41 για τη Eurobank, στα 10,84 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και στα 5,50 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς. Τι και αν άλλη μια χρηματιστηριακή εξέφρασε θετικά σχόλια για τις τράπεζες. Δυναμική απάντηση δεν υπάρχει από τους αγοραστές που προσπάθησαν και χθες να τραβήξουν την προσφορά που έβγαινε.
Μένοντας στα της εγχώριας αγοράς αργά το βράδυ θα ανακοινωθούν τυχόν αλλλαγές στην εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE. Τυχόν αλλαγές θα ισχύουν στο κλείσιμο της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζουμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 28 ελληνικές μετοχές στον δείκτη FTSE All-World Index, μετά την αφαίρεση του Epsilon Net (8η Αυγούστου).
Σήμερα τα βλέμματα στρέφονται στα όσα θα δηλώσουν οι αξιωματούχοι της Fed στο Jackson Hole και κυρίως το μήνυμα που θα στείλει ο Πάουελ. Σύμφωνα με αναλυτές, ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ, αναμένεται να στείλει ένα dovish σήμα για μείωση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο, χωρίς πιθανότατα να ανοίγει τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις. Το ενδιαφέρον στρέφεται και στα όσα θα δηλώσει για την πορεία της οικονομίας και κυρίως της αγοράς εργασίας.
Στο ταμπλό, ο ΓΔ υποχωρεί κατά 0,06% στις 1.435,31 μονάδες, με τον τζίρο να παραμένει πενιχρός κοντά στα 33 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 βρίσκεται οριακά στις 3.947,18 μονάδες και ο τραπεζικός υποχωρεί στις 1.278,87 μονάδες.
Προσπάθεια να βγει από το φάσμα των πιέσεων η Πειραιώς μετά το τετραήμερο αρνητικό σερί καταγράφοντας άνοδο 1,05% στα 3,862 ευρώ. Στο κόκκινο ωστόσο, ΕΤΕ με απώλειες 0,76%, Alpha στο -0,63% και Eurobank στο -0,19%
Κέρδη άνω του 1% για ΕΕΕ, ενώ υψηλότερα κινείται η Metlen, η ΔΕΗ, η ΜΠΕΛΑ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Βαρίδι για την αγορά η ΜΟΗ με νέες απώλειες 2,03%, ενώ κατά 1,43% υποχωρεί η Ελλάκτωρ και 0,67% ο ΟΤΕ.
Αδυναμία κίνησης για ΟΠΑΠ, Τιτάν, Cenergy.