Παρότι στην Wall Street επικρατεί ηρεμία και μάλιστα συνεχίζει την ανιούσα, οι ευρωαγορές συνεχίζουν στο κόκκινο όπως και το ΧΑ, υπό το βάρος των τραπεζών.
Με τζίρο Δεκαπενταύγουστου και ισχυρές πιέσεις σε Εθνική κυρίως, το ΧΑ έκαψε το μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής ανόδου, υποχωρώντας ξανά κάτω από τις 1.410 μονάδες. Η υψηλή μεταβλητότητα αρχίζει να προβληματίζει εντόνως στο ΧΑ και ειδικότερα στις τράπεζες. Από την άλλη, με αυτά τα επίπεδα τζίρου η αγορά μάλλον δημιούργησε ελκυστικότερα σημεία εισόδου, φοβίζοντας πολλούς μικροεπενδυτές που αποχώρησαν και πήραν τη θέση τους μεγαλύτεροι παίκτες, παρά έδειξε να επιζητά μια μεγαλύτερη διόρθωση.
Μάλιστα, το ΧΑ βούλιαξε σήμερα περισσότερο και από τον γαλλικό CAC 40 για τον οποίο θεωρούν αρκετοί ότι αποτελεί πηγή πιέσεων προς ευρωαγορές και ΧΑ. Επιπλέον, ο Stoxx Banks υποχωρεί κατά 0,98% περίπου και ο εγχώριος τραπεζικός δείκτης διολίσθησε κατά 2,11%.
Προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους της αγοράς που εδώ και εβδομάδες δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί και να επιλέξει είτε το δρομο της διόρθωσης είτε αυτόν της ανόδου. Εδώ και περίπου δύο μήνες δείχνει να μην έχει κατεύθυνση από καμία ζώνη αγορών (είτε Ευρώπη είτε Αμερική), έχοντας διορθώσει περισσότερο από τις ευρωαγορές και δε παίρνει καμία ώθηση από της Wall Street.
Στο ζήτημα τους πληθωρισμού, αυτός παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον Μάιο στο 2,4% στη χώρα μας τον Ιούνιο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat που δημοσιεύθηκαν σήμερα. Αντίθετα στην Ευρωζώνη παρατηρείται οριακή αποκλιμάκωση στο 2,5% από το 2,6% του Μαΐου.
Ως προς τη θέση διεθνών οίκων, η αναδιάρθρωση θέσεων και σταθμίσεων στις αγορές της ζώνης CEEMEA (Κεντρική & Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) φαίνεται να οδηγεί τη JP Morgan σε αλλαγή σύστασης για τις ελληνικές μετοχές. Έτσι, ο αμερικανικός οίκος υποβαθμίζει σε «ουδέτερη» από «overweight» τη σύστασή του για τις ελληνικές μετοχές, στη βάση της στρατηγικής του για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτος.
Στο ταμπλό, ο ΓΔ διολίσθησε σήμερα καίγοντας σχεδόν όλα τα χθεσινά κέρδη, με τις τράπεζες να αποτελούν για πολλοστή φορά τον εύκολο στόχο των profit takers. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε χαμηλό ημέρας με απώλειες 0,97% στις 1.407,03 μονάδες, με τον τζίρο να βουλιάζει και να μην ξεπερνά ούτε τα 80 εκατ. ευρώ (78,6 εκατ.). Ο χαμηλός τζίρος δείχνει πως μάλλον κάποιοι επιθυμούν να αγοράσουν πολύ φθηνότερα και με τις ευλογίες των market makers το υλοποιούν.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε απώλειες 1,03% στις 2.249,05 μονάδες, με τον τραπεζικό να βουλιάζει κατά 2,11% στις 1.229,51 μονάδες.
Στις τράπεζες ισχυρές απώλειες κατέγραψε η Εθνική στο -3,1% και στα 7,698 ευρώ, με την Πειραιώς να ακολουθεί στο -2,01% και τα 3,518 ευρώ και την Alpha Bank στο -1,95% και τα 1,56 ευρώ. Ηπιότερες απώλειες για ΕΥΡΩΒ στο -1,29%.
Ουσιαστικά τράπεζες και ΕΕΕ τράβηξαν την αγορά προς τα κάτω, με τη δεύτερη να κλείνει με απώλειες 1,38% στα 31,5 ευρώ. Νέο ιστορικό χαμηλό για τη μετοχή του ΔΑΑ στο -1,68% και τα 7,716 ευρώ, ενώ με ήπιες απώλειες έκλεισαν ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ και Cenergy, Lamda.
Ο ισχνός χθεσινός τζίρος έδειξε πως δεν ήταν στέρερη η χθεσινή άνοδος σε ΕΛΧΑ, ΒΙΟ που υποχώρησαν σήμερα κατά 1,9% και 2,72% αντίστοιχα. Στο κόκκινο Aegean, ΕΥΔΑΠ