Η Coca Cola οδηγεί υψηλότερα το Χρηματιστήριο - Ανακτώνται οι 1.390 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Coca Cola οδηγεί υψηλότερα το Χρηματιστήριο - Ανακτώνται οι 1.390 μονάδες
Εκτίναξη κερδοφορίας από ΕΕΕ, ακολουθεί η Πειραιώς. Προς υψηλότερα επίπεδα στοχεύει το Χρηματιστήριο.

Τελ. ενημέρωση 10:45

Φόβισε αρκετούς χθες η Wall Street και αυτός ήταν μάλλον ο σκοπός, μιας και εδώ που έχου φτάσει οι αγορές μετοχών θα επιβιώσουν και θα ακολουθήσουν μόνο αυτοί που έχουν «γερό στομάχι» και αυτοπεποίθηση πως τα καλύτερα έρχονται.

Το πιο θετικό και σημαντικό ίσως που δε βλέπουν οι traders της Wall είναι το σενάριο του no landing...! «Εάν διατηρηθεί αυτό το μοτίβο, βρισκόμαστε στο no landing σενάριο, όπου η οικονομική ανάπτυξη παραμένει πάνω από την τάση, η ανεργία παραμένει χαμηλή με τον πληθωρισμό να παραμένει ελαφρώς πιο επίμονος και οι μειώσεις των επιτοκίων έρχονται πιο αργά χρονικά», δήλωσε ο Ben Emons, υπεύθυνος χαρτοφυλακίου και επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στο NewEdge Wealth στη Νέα Υόρκη. «Δεν μπορείτε να περιμένετε ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί με την οικονομία να αναπτύσσεται ταχύτερα. Θα πρέπει η ανάπτυξη είναι χαμηλότερα από την τάση».

Οι αναλυτές της Deutsche Bank αναφέρουν πως «ενώ το αποτέλεσμα ήπιας προσγείωσης είναι ακόμα σε μια ανοδική πορεία, θα λέγαμε ότι το no landing είναι υποτιμημένο. Μπορεί να μην συμβεί, αλλά οι δυνάμεις και προς τις δύο κατευθύνσεις ήταν τόσο μεγάλες που ο βαθμός βεβαιότητας πρέπει να μειωθεί ως προς το ποια προσγείωση θα πετύχουμε και ως εκ τούτου κάποια αντιστάθμιση στοιχημάτων είναι συνετή».

Επίσης, στα γεωπολιτικά, ενόψει και των αμερικανικών εκλογών, υπάρχουν μεγάλες πιέσεις για αποκλιμάκωση τόσο στο μέτωπο της Ουκρανίας όσο και στη Γάζα, με υπόγειες διεργασίες.

Ως προς το ΧΑ αρκετοί επενδυτές αρχίζουν να διακατέχονται από ένα αίσθημα υψοφοβίας, αναμένοντας μια μεγαλύτερη διόρθωση, χωρίς να νιώθουν το ίδιο άνετα τώρα που η αγορά σκαρφάλωσε πέριξ των 1.400 μονάδων, από όταν βρίσκονταν στις 1.000 και αρκετοί από αυτούς έκαναν εύκολα παιχνίδι. Η αγορά δείχνει πως τα αστεία τελείωσαν και τα επίπεδα αυτά και υψηλότερα θα πρέπει να συνηθίζονται από αρκετούς που θέλουν και αναζητούν ακόμη χαμηλότερα επίπεδα σε μια άκρως υποτιμημένη αγορά. Επιπλέον, οι traders και οι market makers συνεχίζουν να προκαλούν θόρυβο και φόβο σε επενδυτές που σπεύδουν να πουλήσουν και να κατοχυρώσουν κέρδη, τη στιγμή που οι ίδιοι επενδυτές, τις επόμενες ημέρες θα αναζητούν τις μετοχές αυτές σε υψηλότερα επίπεδα και ειδικά τις τράπεζες.

Σήμερα, ο Χρήστος Μεγάλου και το team του θα στείλουν σήμα προς τα χαρτοφυλάκια ισχυροποίησης και βιώσιμης κερδοφορίας, πιστωτικής επέκτασης και επιβράβευσης των μετόχων. Η διοίκησης της Πειραιώς όπως και οι υπόλοιπες έχουν σταθερά υπερβεί τους στόχους που έχουν θέσει διαψεύδοντας θετικά τους αναλυτές και αυτό θα επαναληφθεί για ακόμη μια φορά, κάτι που θα οδηγήσει σε νέο re-rating των τραπεζών που παραμένουν εξαιρετικά φθηνές. Σειρά παίρνουν αρχές Μάρτη, η Eurobank, Alpha Bank, Εθνική.

Η ΕΕΕ από την άλλη, κατέγραψε ισχυρή αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 17,7% σε οργανική βάση, οδηγώντας σε βελτίωση του δείκτη απόδοσης επενδυμένου κεφαλαίου. Παράλληλα, κατέγραψε αύξηση κατά διψήφιο ποσοστό των καθαρών εσόδων από πωλήσεις και των λειτουργικών κερδών σε οργανική βάση σε όλες τις αγορές. Η εταιρεία θα ξεκινήσει πρόγραμμα επαναγοράς ύψους 400 εκατ. ευρώ, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει μέρισμα ανά μετοχή €0,93, αυξημένο κατά 19,2% σε ετήσια βάση, το οποίο αντιπροσωπεύει ποσοστό καταβολής μερίσματος 45%.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο 0,42% στις 1.391,23 μονάδες, με τον FTSE 25 στο 0,35% και τις 3.381,75 μονάδες και τον τραπεζικό να υποχωρεί εκ νέου κατά 0,35% στις 1.209,01 μονάδες.

Λόγω και της στάθμισης στους δείκτης το ράλι της Coca Cola τραβά προς τα πάνω την αγορά, με τη μετοχή να βρίσκεται στο +4,05% και τα 27 ευρώ. Κέρδη 0,59% για τη ΔΕΗ, και 0,61% για την Τιτάν.

Αντίδραση από το ΔΑΑ, την ΕΛΧΑ, με την Ελλάκτωρ στο 2,07%. Ήπια ανοδικά ΕΛΠΕ και ΟΤΕ, ενώ περισσότερο μίζερο είναι το κλίμα στις τράπεζες. Η Eurobank υποχωρεί κατά 0,85%, η ΕΤΕ κατά 0,34% με ήπια άνοδο για Πειραιώς και Alpha.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider