Τελ. ενημέρωση 11:05
Η διόρθωση που αναζητούσαν πολλοί ήρθε και όσοι επιβιβάστηκαν στο τρένο της ανόδου το έκαναν ήδη από χθες, καθώς πολλές μετοχές και κυρίως οι τράπεζες και η ΔΕΗ έδωσαν σημαντικές ευκαιρίες.
Το Χρηματιστήριο προς το παρόν δε δείχνει καμία διάθεση για μια μεγαλύτερη διορθωτική κίνηση. Αντιθέτως δείχνει να ανεβάζει ρυθμούς στοχεύοντας σε πρώτο βαθμό προς τις 1.430 μονάδες. Μάλιστα, το μοτίβο των κινήσεων αυτών παίρνει κυρίως ενδοσυνεδριακά χαρακτηριστικά, εν μέσω του «θορύβου» που δημιουργούν οι traders και με τα ξένα μεγάλα σπίτια να τραβούν την προσφορά με την πρώτη ευκαιρία που θα συναντήσουν, βλέποντας σημαντικές υψηλότερες τιμές αποτίμησης.
Χθες, τόσο στη μετοχή της ΔΕΗ όσο και στις τράπεζες υπήρξαν σημαντικές πιέσεις, με την ΕΤΕ να πέφτει μέχρι και κάτω από τα 7 ευρώ (στα 6,96 ευρώ) και τη ΔΕΗ να διολισθαίνει έως και 7%, λόγω της γνώμης της Κομισιόν για ένα παλαιότερο ζήτημα. Εάν και όποτε επιβληθεί κάποιο πρόστιμο πέριξ των 80-100 εκατ. ευρώ, θεώρησαν οι επενδυτές πως η ΔΕΗ δε θα το απορροφήσει; Ή είναι τόσο μεγάλο που θα της προκαλέσει ζητήματα; Και αυτό πάντα υπό το σενάριο που επιβληθεί κάποιο πρόστιμο, με ορίζοντα το 2030 και μετά. Φυσικά οι ξένοι και εγχώριοι θεσμικοί που αναζητούσαν την ευκαιρία τράβηξαν το χαρτί, με τη μετοχή να κλείνει πάνω από τα 12 ευρώ.
Παράλληλα, η ένταξη του ΔΑΑ, μιας εταιρείες με κεφαλαιοποίηση πλέον στα 2,75 δισ. ευρώ, έφερε μεταβλητότητα και μια νευρικότητα, καθώς η αγορά όφειλε να «χωνέψει» ένα νέο μεγάλο παίκτη που αυξάνει σημαντικά την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ. Επιπλέον, το gap με το οποίο άνοιξε το ΧΑ την Παρασκευή, δε καλύφθηκε και αυτό είναι ιδιαιτέρως θετικό, κόντρα στα διάφορα που γράφονται ότι τα gap πρέπει να κλείνουν! Όσο αυτά τα χάσματα παραμένουν ανοιχτά η αγορά βγάζει μεγάλη δύναμη.
Η μετοχή του ΔΑΑ εκτοξεύθηκε κατά 11,71% στα 9,16 ευρώ, με τζίρο που ξεπέρασε τα 90 εκατ. ευρώ και όγκο συναλλαγών στα 9,68 εκατ. τεμάχια.
Στο ταμπλό μπήκαν 300 εκατ. μετοχές του ΔΑΑ, οι 90 εκατ. μετοχές από το IPO κατανεμήθηκαν ως εξής: 72,27 εκατ. στο βιβλίο των θεσμικών και 12,54 εκατ. μετοχές στην ελληνική δημόσια προσφορά. Στους cornerstone περιλαμβάνεται η AviAlliance (30 εκατ. μετοχές με τιμή 9,758 ευρώ), η οικογένεια Κοπελούζου (1,5 εκατ. μετοχές στα 8,2 ευρώ), το HCAP (το κρατικό ταμείο που κατείχε μερίδιο 25% πριν από την IPO) συμμετείχε επίσης στην προσφορά με 1,5 εκατ. μετοχές στα 8,2 ευρώ ανά μετοχή (με ποσοστό αύξησης στο 25,5%).
Πέραν αυτών, η άκρως επιτυχημένη δημόσια προσφορά του Ελ. Βενιζέλος στέλνει σήμα περαιτέρω εμβάθυνσης και τοποθέτησης των ξένων επενδυτών στο ΧΑ, με τις προοπτικές να είναι θετικές.
Παράλληλα, στη Jumbo εγκρίθηκε χθες η διανομή ειδικού μερίσματος 0,60 ευρώ (ex-div 19 Μαρτίου), ενώ η διοίκηση έδωσε guidance για αύξηση πωλήσεων 8-10% το 2024, περίπου 4% υψηλότερα από το consensus. Το 2024 ξεκίνησε με μια καλή νότα, με μηνιαίες πωλήσεις +4% εν μέσω σκληρού ανταγωνισμού.
Ως προς τα διεθνή, η τιμολόγηση των μειώσεων των επιτοκίων της Fed άλλαξε ελάχιστα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης δίνουν 21% πιθανότητες μείωσης μέχρι τον Μάρτιο και 81% μέχρι τη συνεδρίαση του Μαΐου. Για τον Μάιο, αυτή η τιμολόγηση μειώθηκε από το σχεδόν 90% στις αρχές της συνεδρίασης των ΗΠΑ, όταν οι φόβοι για τις περιφερειακές τράπεζες ήταν στο αποκορύφωμά τους, αλλά εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από το ενδοημερήσιο χαμηλό της 69% τη Δευτέρα, λίγο μετά την ανακοίνωση του δείκτη υπηρεσιών ISM.
Αντιθέτως στην Ευρώπη, οι επενδυτές συνέχισαν να περιορίζουν την πιθανότητα επικείμενων μειώσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ, με την πιθανότητα μείωσης στην επόμενη συνεδρίαση του Μαρτίου σε μόλις 11% σήμερα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,08% στις 1.398,20 μονάδες, με τον τζίρο στα 13 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,08% ενώ ο τραπεζικός υπεραποδίδει ελαφρώς με άνοδο 0,40% στις 1.229,82 μονάδες.
Νέα άνοδο 1,84% για το ΔΑΑ στα 9,329 ευρώ, με τζίρο που ήδη ξεπερνά τα 3,2 εκατ. ευρώ. Στις τράπεζες, άνοδο που ξεπερνά το 0,50% καταγράφουν Πειραιώς, Alpha και EUrobank με την ΕΤΕ στο 0,11% και τα 7,122 ευρώ.
Ανακάμπτει και η ΔΕΗ με άνοδο 0,5% στα 12,08 ευρώ, με τη Lamda να ανεβάζει ρυθμούς στο 1,19% και τα 7,15 ευρώ.
Ήπια άνοδος για τον ΟΤΕ στο 0,16%, όπως και για Μυτιληναίο, ΒΙΟ, ΕΛΧΑ και ΕΧΑΕ. Στα 25 ευρώ πατάει η Τιτάν με ράλι 16,55% από τις αρχές του έτους.