Πρεμιέρα του ΟΔΔΗΧ στις αγορές με 10ετές ομόλογο «βλέπει» η JP Morgan

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρεμιέρα του ΟΔΔΗΧ στις αγορές με 10ετές ομόλογο «βλέπει» η JP Morgan
Πρεμιέρα προς τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να κάνει ο ΟΔΔΗΧ στις αγορές για φέτος.

Πρεμιέρα προς τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να κάνει ο ΟΔΔΗΧ στις αγορές για φέτος μέσω μιας κοινοπρακτικής έκδοσης δεκαετούς ομολόγου, όπως εκτιμά η JP Morgan, που παραμένει long για το ελληνικό χρέος.

Να σημειωθεί πως ο φετονός στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι για την άντληση 10 δισ. ευρώ. Οι συνολικές δανειακές ανάγκες θα φτάσουν τα 18,9 δισ. ευρώ το 2023, σύμφωνα με τον Οργανισμό ο οποίος δημοσίευσε σήμερα τη στρατηγική χρηματοδότησης για το 2024. Πιο αναλυτικά, το ελληνικό Δημόσιο θα χρειαστεί: 5,463 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση ομολόγων που λήγουν, 4,8 δισ. ευρώ για αποπληρωμή τόκων και άλλων επιμέρους υποχρεώσεων, 12 δισ. ευρώ για την οριστική εξόφληση εντόκων γραμματίων και 3,589 δισ. ευρώ για ανάγκες ρευστότητας σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους του 2024, ενώ από το σύνολο των αναγκών αφαιρούνται 6,9 δισ. ευρώ λόγω των εκτιμήσεων για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Tα 10 δισ. ευρώ το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να τα αντλήσει από εκδόσεις βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων τίτλων.

Πέρα αυτών, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά πως η Moody’s θα αναβαθμίσει και αυτή με τη σειρά της την ελληνική οικονομία δίνοντας το investment grade εντός του έτους. Από την άλλη, οι πιθανότητες παραμένουν σχετικά χαμηλά ως προς μια νέα αναβάθμιση από του Standard & Poor's, Fitch και DBRS και πιο συγκεκριμένα στο 30%, χωρίς βέβαια να φεύγει από το κάδρο μια αναβάθμιση των προοπτικών που θα στρώσει το χαλί προς νέες αναβαθμίσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider