Στα top picks της Morgan Stanley Mytilineos και Τράπεζα Πειραιώς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα top picks της Morgan Stanley Mytilineos και Τράπεζα Πειραιώς
Στις κορυφαίες επιλογές της λίστας «Macro Meets Micro» στην περιοχή EEMEA (Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) της Morgan Stanley, συγκραταλέγονται πλέον οι τίτλοι της Mytilineos και της Τράπεζα Πειραιώς.

Στις κορυφαίες επιλογές της λίστας «Macro Meets Micro» στην περιοχή EEMEA (Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) της Morgan Stanley, συγκαταλέγονται πλέον οι τίτλοι της Mytilineos και της Τράπεζα Πειραιώς.

Morgan Stanley

Η Mytilineos πλέον είναι η μόνη εταιρεία Ενέργειας, στη λίστα, και μαζί με τη Gold Fields (κεφαλαιοποίηση >$12δισ.), οι μόνες εταιρείες Μετάλλων. Για τη Morgan Stanley, η Mytilineos αποτελεί μία μοναδική επενδυτική επιλογή στον τομέα της, καθώς προσφέρει, στον επενδυτή, ένα συνδυασμό πλεονεκτημάτων που δύσκολα απαντάται είτε σε αμιγώς Ενεργειακές είτε σε αμιγώς Μεταλλευτικές εταιρείες.

Αυτό δεν είναι άλλο από τον ιδανικό συνδυασμό που έχει καταφέρει να επιτύχει η εταιρεία μέσω του στιβαρού synergistic business model της, προσφέροντας μία σημαντική κερδοφορία βάσης, από τον Τομέα της Μεταλλουργίας καθώς και της θερμικής παραγωγής του Τομέα Ενέργειας, η οποία επανεπενδύεται κυρίως στον Τομέα των ΑΠΕ αλλά και στο Ελληνικό utility, προσφέροντας επενδύσεις με μεγάλα returns. Έτσι διατηρεί τη σύσταση BUY για τη Mytilineos και την τιμή στόχο (TP) τα 43 ευρώ.

Η μετοχή προσφέρει ένα συναρπαστικό risk - reward με βάση την ποιοτική ανάπτυξη, το σταθερό «track record» εκτέλεσης, τις προοπτικές αναβάθμισης της κερδοφορίας, καθώς και τη φθηνή αποτίμηση με το δείκτη EV/EBITDA στο 6x για το 2024, ήτοι με ένα discount 19% - 9% σε σχέση με τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας - αλουμινίου.

Ως «cash cow» («μηχανή παραγωγής ρευστότητας») χαρακτηρίζει η Morgan Stanley, την μονάδα αλουμινίου της εισηγμένης καθώς είναι εξαιρετικά αποδοτική ταμειακά και, μαζί με την παραγωγή θερμικής ενέργειας η οποία προσφέρει ταμειακές ροές άνω των 300 εκατ. ευρώ ετησίως, προσφέρουν ζωτικής σημασίας κεφάλαιο ανάπτυξης. Η στρατηγική αξία των ανταγωνιστικών χυτηρίων αλουμινίου είναι τεράστια, καθώς πάνω από το 50% της ευρωπαϊκής παραγωγής έχει βγει εκτός, λόγω της ενεργειακής κρίσης και το αλουμίνιο έχει μόλις συμπεριληφθεί στην Πράξη της ΕΕ για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, η οποία απαιτεί αυτάρκεια 50%.

Παράλληλα, η ενέργεια προσφέρει ελκυστικές προοπτικές ανάπτυξης σε όλα τα πεδία όπως: α) οι ΑΠΕ, με τη δυναμικότητα να αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 3,5 GW και 8 GW (πριν από την πώληση των περιουσιακών στοιχείων) αντιπροσωπεύοντας το 30% και 50% περίπου του EBITDA έως το 2025 και 2030, με περαιτέρω ενίσχυση από τη χρηματοδότηση του RRF, β) η θερμική ενέργεια, που αυξάνεται από 1,2 GW σε 2 GW, καθώς η ευέλικτη παραγωγή αποδεικνύεται απαραίτητη για την εξισορρόπηση της αγοράς, και γ) η εμπορία φυσικού αερίου, καθώς η εταιρεία καθίσταται βασικός παίκτης.

Από την άλλη πλευρά, ο αμερικανικός οίκος εντάσσει στην παραπάνω λίστα τον τίτλο της Τράπεζας Πειραιώς, που αντικαθιστά τη μετοχή της Eurobank.

Για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (τιμή στόχος τα 4,27 ευρώ) σημειώνει πως έχει καταγράψει μια σημαντική υπεραπόδοση φέτος, υποστηριζόμενη από τις αναβαθμίσεις στη κερδοφορία της, τη διαρθρωτική μακροοικονομική ανάκαμψη και τις φθηνές αποτιμήσεις. Η Morgan Stanley βλέπει την εξέλιξη του κόστους χρηματοδότησης, μέσω της στροφής προς τις προθεσμιακές καταθέσεις, και επομένως στα beta καταθέσεων, ως το βασικό στοιχείο κερδοφορίας για το μέλλον, και η Πειραιώς φαίνεται να έχει μια πιο «αμυντική» βάση καταθέσεων σε σύγκριση με τη Eurobank. Επιπλέον, βλέπουμε θετικές προοπτικές για τα δάνεια και την ανάπτυξη, το περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων και τις προσπάθειες περιορισμού του κόστους που οδηγούν σε ένα υψηλότερο δείκτη ROTE για το 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς η Scope Ratings άνοιξε ξανά τον δρόμο στους «μεγάλους»

gazzetta
gazzetta reader insider insider