Χρηματιστήριο: Κέρδη 37,52% για τον ΓΔ στο εξάμηνο - Στο +57,52% οι τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Κέρδη 37,52% για τον ΓΔ στο εξάμηνο - Στο +57,52% οι τράπεζες
Ισχυρά κέρδη σε επίπεδο εξαμήνου για το Χρηματιστήριο. Κατοχύρωση κερδών και υπόλοιπα εξαμήνου δεν άφησαν την αγορά να τρέξει.

Μίνι ράλι στη Wall Street αλλά και στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, με το Χρηματιστήριο ωστόσο να κινείται σε εντελώς διαφορετική γραμμή με τους συνήθεις βραχυπρόθεσμους παίκτες και τους βιαστικούς να κατοχυρώνουν κέρδη μετά την αντίδραση της Πέμπτης.

Παρά τα θετικά νέα που έρχονται για την οικονομία, με σειρά επιχερηματικών deals, την άμεση ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τις εξελίξεις που τρέχουν στο τραπεζικό σύστημα και την αποεπένδυση του ΤΧΣ, αλλά και τις διεθνείς αγορές που κρατούν και συνεχίζουν ανοδικά, το ΧΑ έδειξε στασιμότητα σήμερα, αδυναμίας υπέρβασης των 1.280 μονάδων και χαμηλό τζίρο.

Επιπλέον, ταχύτατη επιβράδυνση στον ετήσιο ρυθμό αύξησης των τιμών κατέγραψε η Ελλάδα τον μήνα Ιούνιο, καθώς, όπως καταδεικνύουν τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, η άνοδος του πληθωρισμού ανέρχεται στο 2,7%, κατατάσσοντας την στις 4 καλύτερες επιδόσεις της Ευρωζώνης. Στα ενθαρρυντικά νέα και η επιβράδυνση του δομικού πληθωρισμού στην χώρα.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα, μοιράζεται την 4η θέση στην Ευρωζώνη μαζί με την Κύπρο, πίσω μόνο από το Λουξεμβούργο με 1%, Ισπανία 1,6%, και Βέλγιο επίσης με 1,6%. Στα θετικά συγκαταλέγεται και η επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2022, στο 5,5% από 6,1% τον Μάιο, αν και ο πυρήνας εμφανίζει σημάδια επιμονής καθώς καταγράφηκε μικρή επιτάχυνση στο 5,4% από 5,3% τον προηγούμενο μήνα.

Ο μήνας έκλεισε όπως και το εξάμηνο και έτσι ολοκληρώθηκαν και τελευταίες κινήσεις αναδιάρθρωσης τα χαρτοφυλακίων, και μένει να φανεί αν από τη Δευτέρα το ΧΑ θα βάλει ξανά στο στόχαστρο τις 1.300 μονάδες.

Επιπλέον, ως προς τις τράπεζες το «σήμα» Καραβία σχετικά με τη διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ έδωσε ένα ισχυρό boost στον κλάδο. Συγκεκριμένα, ποσό έως 98,95 εκατ. ευρώ, ήτοι μέχρι τα 1,90 ευρώ ανά μετοχή (υψηλό) έχει προτείνει το ΔΣ της Eurobank να διατεθεί για την επαναγορά του 1,4% που κατέχει το ΤΧΣ. Φυσικά, το 1,90 ευρώ ανά μετοχή, που δίνει ένα σημαντικό premium συνεπάγεται ισχυρά ανοδικά περιθώρια για τη μετοχή τόσο της ίδιας, όσο και των υπολοίπων που θα κινηθούν προς τη φάση αποδέσμευσης από το ΤΧΣ.

Ακολούθησε και η JP Morgan που τόνισε πως παρότι οι αναβαθμίσεις στο σκέλος των καθαρών εσόδων από τόκους των ελληνικών τραπεζών μπαίνουν στο τελικό τους στάδιο, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν άκρως θετικές, με τον αμερικανικό οίκο να επανέρχεται δυναμικά γύρω από την πορεία του κλάδου, διατηρώντας την «overweight» σύσταση, με υψηλότερες τιμές στόχους.

Πέραν αυτών, το Χρηματιστήριο αρχίζει έστω και σταδιακά να βλέπει μια πιο άμεση χρονικά αναβάθμιση. Ενδεικτικό το ρεπορτάζ του insider.gr, καθώς στις 4 Αυγούστου καλείται ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης, Scope, να αξιολογήσει την ελληνική οικονομία και κυρίως να δείξει εάν μπορεί να αποτελέσει εκ νέου τον πρώτο οίκο που θα σημάνει πλέον την επιστροφή της χώρας στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας.

Με τη «μεταβλητή» των Εθνικών Εκλογών να έχει αποσαφηνιστεί και μάλιστα με τον φιλοεπενδυτικότερο τρόπο, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει τη συσσώρευση των τελευταίων εβδομάδων, πάντοτε εν μέσω της ευρείας, μακροχρόνιας ανοδικής τάσης του, σύμφωνα με την άποψη του Πέτρου Στεριώτη.

Η μεγάλη κεφαλαιοποίηση αναμένει με «ανοιχτές αγκάλες» την επίσημη ανακοίνωση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα, εξέλιξη που θα προσελκύσει νέες ξένες επενδυτικές εισροές στο Χ.Α. Παράλληλα, με βάση το «buy the rumor, sell the fact», κλειδί θα είναι οι αντιδράσεις στο ταμπλώ, άπαξ και η investment-grade βαθμίδα ανακτηθεί.

Για τον Γενικό Δείκτη οι αντιστάσεις ορίζονται στις 1.280 και 1.305 με κύριο σημείο την υπέρβαση των 1.379,42 μονάδων.

Το παραπάνω τελευταίο επίπεδο αποτελεί την κορυφή που δημιούργησε τον χαμηλότερο πυθμένα των τελευταίων ετών (420,82 μονάδες), άρα μας δίνει την πληροφορία ότι αποτελεί μια πολύ ισχυρή αντίσταση. Στη περίπτωση υπέρβασης των 1379,45 μονάδων, θα έχουμε ενεργοποίηση του σχηματισμού και σύμφωνα με τη θεωρία του διπλού πυθμένα, η τιμή θα προσεγγίσει το 200% του Fibonacci, μέσω δύο πιθανών σεναρίων.

Το πρώτο, αφορά την ανοδική διάσπαση των 1,379,45 μονάδων, με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίσει να σε υψηλότερα επίπεδα, πραγματοποιώντας ένα απίστευτο «ράλι» μέχρι να προσεγγίσει το 200%. Το δεύτερο πιθανό σενάριο έγκειται, στο να διασπαστεί το επίπεδο των 1.379,45 μονάδων και εν συνέχεια να «συναντήσει» ο Γενικός Δείκτης τον ΚΜΟ 200 στις 1.421 μονάδες, όπου θα λειτουργήσει ως μια ιδιαίτερα ισχυρή αντίσταση, με αποτέλεσμα τη διόρθωση από το 23,6% μέχρι το 38,2% και με την ολοκλήρωση αυτής, να συνεχίσει ανοδικά για το 200%.

Στο ταμπλό, η αρχική ανοδική φόρα έβγαλε πωλήσεις και κατοχύρωση κερδών από μερίδα επενδυτών και υπόλοιπα αναδιαρθρώσεων καθώς έκλεισε το εξάμηνο, που βρήκε τον Γενικό Δείκτη με κέρδη 37,52%, τον FTSE 25 με κέρδη 37,63% και τον τραπεζικό στο 57,52%.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,26% στις 1.278,61 μονάδες, με τον τζίρο σε άκρως χαμηλά επίπεδα καθώς στις δημοπρασίες έφτασε να ξεπεράσει τα 85 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,06% στις 3.098,66 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διόρθωσε κατά 1,04% στις 1.009,03 μονάδες.

Στις τράπεζες, αρκετά άτσαλες και βιαστικές κινήσεις profit taking σε Εθνική, Alpha Bank αλλά και Eurobank. Η πρώτη έκλεισε με πτώση 1,59% στα 5,954 ευρώ, η Alpha Bank στο -1,32% και η Eurobank στο -1,37% και τα 1,509 ευρώ.

Χαμηλότερα από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά η Πειραιώς διατηρώντας ωστόσο το θετικό πρόσηο στο 0,87% και τα 3,006 ευρώ.

Συνέχισαν ανοδικά και σε νέα ιστορικά υψηλά η ΔΕΗ στο 2,05% σήμερα και τα 10,45 ευρώ, αλλά και η Aegean στο 0,93% και τα 10,80 ευρώ.

Κέρδη για Τιτάν, ΟΤΕ, Μυτιληναίο και Jumbo με την ΕΕΕ να ξεχωρίζει με άνοδο 1,64% στα 27,34 ευρώ.

Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ έδωσαν κίνηση σήμερα φτάνοντας στο 1,72% και 1,76% αντίστοιχα, ενώ τα βλέμματα έκλειψε η Intrakat με ράλι 3,37% στα 2,30 ευρώ πλέον και νέα υψηλά.

Η εξαγορά της Άκτωρ οδηγεί την Intrakat στη δεύτερη θέση ανάμεσα στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, ενώ όπως είπε πριν λίγη ώρα ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλέξανδρος Εξάρχου, στο πλαίσιο της Γ Σ., στόχος είναι «να κάνουμε την Intrakat πρώτη δύναμη».

Μιλώντας στους μετόχους ο επικεφαλής της Intrakat σημείωσε πως μέσα σε ένα χρόνο η εταιρεία έχει αλλάξει εντελώς και αυτή η νέα εικόνα έχει γίνει αντιληπτή σε όλους.

Μεταξύ άλλων, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων από 1,25 δισ. ευρώ το 2022 έχει διαμορφωθεί σε 2,1 δισ. ευρώ. Εντός του τρέχοντος έτους υπεγράφη η σύμβαση για την εκτέλεση του οικιστικού πύργου στο Ελληνικό, Riviera Tower (προϋπολογισμού 350 εκατ.) και σήμερα με την εταιρεία Ecomar Storage Solutions FZE», με έδρα στη Φουτζέιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για την εκτέλεση του έργου Ecomar Phase 3 Terminal Project, προϋπολογισμού 382,7 εκατ. δολ. (πρόκειται για φίλια εταιρεία καθώς ανήκει στους βασικούς μετόχους της Intrakat, Μπάκο και Καϋμενάκη).

Ο ίδιος επεσήμανε την επιστροφή στη λειτουργική κερδοφορία το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και για το πρώτο εξάμηνο του 2023 σημείωσε την αύξηση κεφαλαίου 100 εκατ. ευρώ και βέβαια την απόκτηση της ΑΚΤΩΡ, για την οποία ελπίζει ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα δώσει το «πράσινο φως» έως τον Σεπτέμβριο. Αναφέρθηκε επίσης στην υπογραφή των συμβάσεων για τα οδικά ΣΔΙΤ (Καλαμάτα - Πύλος, οδικός άξονας ΒΟΑΚ στη Κρήτη), αλλά και στη συμμετοχή σε κοινοπραξία με την πορτογαλική Brisa για τη διεκδίκηση της νέας παραχώρησης της Αττικής Οδού με ποσοστό που πλέον έχει διαμορφωθεί στο 49% (από 30% πριν).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤτΕ: Οκτώ προτάσεις για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας – «Καμπανάκι» για πρόσθετες παροχές και αυξήσεις μισθών

UniCredit: Υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας το 2023 - 2024 έναντι της Ευρωζώνης με «μπόνους» από πλεόνασμα

HSBC: Υγιής η αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας - Στο 2% η ανάπτυξη το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider