Ενημέρωση 11:20
Δε φοβάται η αγορά το διεθνή παράγοντα και αυτό φάνηκε και χθες, καθώς με τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο να «απουσιάζουν» όπως και τα ξένα χέρια, το ΧΑ κατάφερε να γράψει ακόμη μία υψηλή απόδοση με τους εγχώριους επενδυτές να τοποθετούνται επιλεκτικά σε βαριά χαρτιά της αγοράς.
Πέρα από την εισροή κεφαλαίων στην αγορά και σε τίτλους όπως η ΜΟΗ, η Aegean, η ΔΕΗ και ευρύτερα σε κατασκευές και ενέργεια, το rotation ευνόησε ακόμη περισσότερο αυτές τις μετοχές, καθώς χαρτοφυλάκια επέλεξαν να κλειδώσουν μέρος των κερδών του σε τράπεζες και να αλλάξουν λίγο ρότα.
Έτσι, η ΜΟΗ, η Aegean, η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, η Mytilineos και η Jumbo συνεχίζουν να τραβούν την αγορά υψηλότερα, φτάνοντας και οι ίδιες σε πολυετή υψηλά.
Οι χρηματιστηριακές αναμένουν συνέχιση του ανοδικού momentum, ενώ και η συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί αύριο, ενισχύουν τη δυναμική.
Όπως όλα δείχνουν αύριο θα ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με τη Γερουσία λίγο αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Σύμφωνα με αναλυτές, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για λάθη, αλλά με κάποιους μετριοπαθείς και από τις δύο πλευρές μπορεί να υπάρξει μια μειοψηφία και από τις δύο πλευρές κατά της συμφωνίας η οποία ωστόσο ακόμη και έτσι περνάει. Προς το παρόν, τα futures στις ΗΠΑ δείχνουν μια θετική νότα με τον S&P 500 (+0,20%) και τον NASDAQ 100 (+0,38%) να σημειώνουν άνοδο από το κλείσιμο της Παρασκευής. Από την άλλη, υπάρχουν και διεθνείς τράπεζες, που τονίζουν πως οι αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών παραμένουν υψηλές, με ένα εξαιρετικά περιορισμένο εύρος για ένα «ράλι».
Στα εγχώρια, σήμερα είναι προγραμματισμένη η τηλεδιάσκεψη από τη διοίκηση της Motor Oil σχετικά με τις προοπτικές και τα πλάνα της εταιρείας.
Στα εταιρικά αποτελέσμα, αύξηση 18,2% σημείωσε ο τζίρος για α’ τριμήνου της ΕΧΑΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση αποτελεσμάτων της εταιρείας. Αναλυτικά, ο κύκλος εργασιών το α΄ τρίμηνο του 2023 για τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών διαμορφώθηκε σε EUR11,7 εκατ., έναντι EUR9,9 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση κατά 18,2%.
Το 66% του κύκλου εργασιών του Ομίλου προέρχεται από έσοδα από τη διαπραγμάτευση, εκκαθάριση και διακανονισμό των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών εμφανίζοντας μια μεταβολή EUR1,8 εκατ. σε σχέση με τη αντίστοιχη περίοδο του 2022, ήτοι αύξηση 30,7%. Το υπόλοιπο 34% του κύκλου εργασιών παρέμεινε αμετάβλητο και περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο υπηρεσίες σε τρίτους.
Οι 1.261 μονάδες αποτελούν τον πρώτο στόχο των «long», με τη ζώνη των 1.300 και 1.400 μονάδων και των υψηλών του 2013 να αποτελούν ένα ουσιαστικό επίπεδο στόχου και τις 1.200 και τις 1.140 μονάδες να γυρνούν πλέον σε σημαντικές στηρίξεις. Εισροές κατά κύματα από ξένα funds και επενδυτές αναμένονται και στη σημερινή συνεδρίαση, με το ενδιαφέρον να ξεπερνά το φράγμα των big caps και να εκδηλώνεται και στις πιο χαμηλές κεφαλαιοποιήσεις.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,55% στις 1.229,40 μονάδες με τον τζίρο στα 10,53 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει απώλειες 0,67% και ο τραπεζικός πιέζεται περαιτέρω προς τις 984,67 μονάδες.
Στις τράπεζες, η ΕΤΕ υποχωρεί κατά 1,87%, με τη Eurobank στο -0,95% και την Πειραιώς στο -0,65%. Απώλειες καταγράφει και η Alpha Bank στο 0,83%.
Οι αγοραστές συνεχίζουν να στηρίζουν και να τοποθετούντα στη μετοχή της Aegean, αλλά και σε ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ και εκ νέου σε Coca Cola.
Κατοχύρωση κερδών καταγράφεται σε ΔΕΗ λίγο πριν τη διάσπαση των επιπεδων των 10 ευρώ, ρίχνοντας τη μετοχή προς τα 9,85 ευρώ, σε ΕΧΑΕ στα 5,16 ευρώ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που υποχωρεί κατά 0,72%, και ηπιότερα σε ΜΟΗ και Μυτιληναίο.
Πιέσεις άνω του 1% σε Viohalco, ElvalHalcor, Autohellas.