Χρηματιστήριο: Γκρέμισε και το «τείχος» των 1.100 μονάδων κόντρα στο διεθνές αρνητικό κλίμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Γκρέμισε και το «τείχος» των 1.100 μονάδων κόντρα στο διεθνές αρνητικό κλίμα
Ένα ακόμη άλμα για το Χρηματιστήριο που διέσπασε και τις 1.100 μονάδες.

Προς το δεύτερο ημίχρονο της σημερινής συνεδρίασης ανέβασε ταχύτητες το Χρηματιστήριο, διασπώντας το κρίσιμο επίπεδο αντίστασης των 1.100 μονάδων κόντρα μάλιστα στο κλίμα πιέσεων που επικρατεί στις διεθνείς αγορές.

H Eurobank, τη Μυτιληναίος και την Πειραιώς να ηγούνται της ανόδου και των εισροών, απορροφώντας παράλληλα την όποια προσφορά προέκυψε ευρύτερα στην αγορά.

Άλλωστε οι προηγούμενες διορθωτικές κινήσεις και το profit taking, έδωσαν την ευκαιρία σε χαρτοφυλάκια που είχαν μείνει εκτός της ισχυρής ανοδικής κίνησης, να τοποθετηθούν. Οι «ανάσες» σε τέτοιου είδους ανοδικές κινήσεις με μια ισχυρή ορμή και τζίρους κρίνονται απαραίτητες υπό το πρίσμα ότι η αγορά διεκδικεί με αξιώσεις πλέον τις 1.284 μονάδες και αργότερα τις... 1.476 μονάδες (200% Fibonacci).

Από την άλλη, διεθνώς πληθαίνουν οι φωνές για μια ισχυρή πτώση στις μετοχές διεθνώς. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές στρατηγικής της BofA, που λαμβάνουν ανέκαθεν μια bearish προοπτική, «η καθυστερημένη άφιξη μιας ύφεσης στις ΗΠΑ θα επιβαρύνει τις μετοχές το δεύτερο εξάμηνο του έτους και όσο η αμερικανική οικονομία παραμένει ανθεκτική, τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Μια ομάδα με επικεφαλής τον Mάικλ Χάρτνετ, περιγράφουν ένα σενάριο γνωστό ως «no landing» το πρώτο εξάμηνο του έτους, δηλαδή ότι η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει εύρωστη και οι κεντρικές τράπεζες πιθανότατα θα παραμείνουν επιθετικές για περισσότερο ενώ έπειτα θα ακολουθήσει μια «σκληρή προσγείωση» στο δεύτερο μέρος του 2023.

«Οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι η αποστολή της Fed να μειώσει τον πληθωρισμό δεν εκπληρώνεται», έγραψε ο Χάρτνετ που αναμένει ότι ο S&P 500 θα κατρακυλήσει στις 3.800 μονάδες έως τις 8 Μαρτίου (πτώση άνω του 7% σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης).

Από την πλευρά της, η Goldman Sachs σήμερα επεσήμανε πως η Fed θα προχωρήσει σε άλλες τρεις αυξήσεις των επιτοκίων το 2023, κατά 25 μονάδες κάθε φορά, αφού τα στοιχεία έδειξαν πως ο πληθωρισμός είναι «κολλώδης» και επίμονος ενώ η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική.

Η εικόνα στο ταμπλό

Την Παρασκευή, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,02% στις 1.102,76 μονάδες, με τον τζίρο να εκτινάσσεται προς τις δημοπρασίες στα 109,49 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 1,28% στις 2.674,22 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε με κέρδη 3,36% στις 865,14 μονάδες.

Ηγετική θέση μεταξύ των τραπεζών για τη σημερινή συνεδρίαση κατείχε η Eurobank με κέρδη 4,47% στα 1,366 ευρώ, με την Πειραιώς να ακολουθεί στο 2,67% και στα 2,228 ευρώ, με την Alpha Bank στο +2,25% και την ΕΤΕ στο 2,16% και τα 4,776 ευρώ. Να σημειωθεί πως η μετοχή της ΕΤΕ έχει μπει και στις κορυφαίες επιλογές της JP Morgan που δίνει τιμή στόχο στα 6 ευρώ.

Οι διορθωτικές κινήσεις έφεραν νέο κύμα εισροών στη Μυτιληναίος που έγραψε κέρδη 2,03% στα 25,10 ευρώ, αλλά και στην Coca Cola που μετά τις πιέσεις που προκάλεσε χθες, σήμερα αντέδρασε με κέρδη 1,44% στα 23,28 ευρώ.

Κέρδη άνω του 1% για ΔΕΗ, ΜΟΗ και Viohalco, ενώ ράλι που ξεπέρασε το 4% σημείωσε η μετοχή της Autohellas φτάνοντας στα 11,60 ευρώ πλέον. Ήπια ανοδικά Lamda, Titan, ΕΛΠΕ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ήπιες πιέσεις ασκήθηκαν σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Intrakat και Ελλάκτωρ.

Όπως σημειώνει η Beta Χρηματιστηριακή, «η αντοχή του Γενικού Δείκτη σε υψηλά επίπεδα διαπραγμάτευσης 101 μηνών παρά την κατοχύρωση κερδών
και την αλλαγή του κλίματος στο εξωτερικό ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της εβδομάδας που πέρασε στο ΧΑ. Αν και η κλεψύδρα του ωφέλιμου χρηματιστηριακού χρόνου πριν την προκήρυξη των εθνικών εκλογών φαίνεται να αδειάζει με ταχύτερο ρυθμό όσο οδεύουμε προς το Μάρτιο, η αγορά παραμένει αισιόδοξα φορτισμένη συμπληρώνοντας 9 συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου.

Πρόκειται για ένα ρεκόρ που δεν έχει προηγούμενο σε βάθος 18 ετών (19 Νοεμβρίου 2004 – 28 Ιανουαρίου 2005) όταν ο Γενικός Δείκτης είχε συμπληρώσει 11 ανοδικές εβδομάδες και αθροιστικά κέρδη 13,1% από την αρχή του ράλι. Το χτίσιμο αυτής της εντυπωσιακής σειράς έγινε με νέα από εταιρικά αποτελέσματα, ένταση στο πεδίο των εξαγορών και συγχωνεύσεων και βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, είχε δηλαδή το απαιτούμενο περιεχόμενο για να διατηρήσει την ανοδική δυναμική σε διάρκεια και ένταση».

Επιπλέον, και ως προς το τεχνικό σκέλος, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει την περιήγηση του στις ζώνες της υπερτιμήσεων. Μετά τα ημερήσια και τα εβδομαδιαία διαγράμματα οι ταλαντωτές «κοκκίνησαν» και σε μηνιαίο επίπεδο, φαινόμενο το οποίο είχε ξανασυμβεί το 2007. Ήδη η αγορά έχει σημειώσει αθροιστικά κέρδη από τις αρχές Δεκεμβρίου που προσεγγίζουν το 20% και είναι λογικό η πληθωρική εικόνα αποδόσεων να έχει ενεργοποιήσει κάποια αντανακλαστικά κατοχύρωσης κερδών.

Παρόλα αυτά οι διορθώσεις που έχουν παρατηρηθεί ως τώρα είναι σχετικά ρηχές και αναχαιτίσιμες από τους αγοραστές υπό την έννοια της συρρίκνωσης των απωλειών στο τέλος της ημέρας ενώ καθημερινά υπάρχει εφεδρεία δυνάμεων από ημερήσιους πρωταγωνιστές που αναλαμβάνουν να οδηγήσουν την τάση. Η αγορά βρίσκεται εν αναμονή μίας διόρθωσης χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο πιθανό σημείο καμπής αφού πρακτικά το διάγραμμα του 2014 που υποδεικνύει τα σημεία αντίστασης μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών του 2015 δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστο. Οι πλάγιες κινήσεις του Γενικού Δείκτη σε ημέρες αδυναμίας δεν μπορούν να θεωρηθούν διορθώσεις ουσίας, οι 1100 μονάδες δείχνουν προς ώρας να κατοχυρώνονται με τις 1050 μονάδες να αποτελούν το πρώτο πλατύσκαλο στήριξης της αγοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Ο ψυχρός καιρός «ανέβασε» το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά περιόρισε τις μετακινήσεις

«Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες» οι μειώσεις των τιμών στα τρόφιμα

Πώς θα γεμίσει ο κουμπαράς του προεκλογικού πακέτου

gazzetta
gazzetta reader insider insider