Citi: «Buy the dip» στις μετοχές αλλά με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα - Γιατί βλέπει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Citi: «Buy the dip» στις μετοχές αλλά με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα - Γιατί βλέπει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού
Τη «bullish» στρατηγική και θέση της αναφορικά με την πορεία των αγορών μετοχών παγκοσμίως σε μεσοπρόθεσμη βάση διατηρούν οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi, με επικεφαλής τον Robert Buckland. Νέες τιμές στόχοι και trades. Τι εκτιμούν για την πορεία του πληθωρισμού.

Τη «bullish» στρατηγική και θέση της αναφορικά με την πορεία των αγορών μετοχών παγκοσμίως σε μεσοπρόθεσμη βάση διατηρούν οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi, με επικεφαλής τον Robert Buckland.

Συγκεκριμένα, με τη βίαιη πτωτική κίνηση που ακολούθησαν οι μετοχές, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος αναμένει άνοδο κατά 17% του MSCI AC World έως τα μέσα του 2023. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, οι κίνδυνοι σε βραχυπρόθεσμη βάση παραμένουν σημαντικοί, όπως και η μεταβλητότητα. Ο Scott Chronert αναμένει πως ο S&P 500 θα φτάσει πλέον στις 4.200 (από 3.831 περίπου τώρα) σε 12 μήνες. Η Beata Manthey αναμένει ότι ο Stoxx 600 (επί του παρόντος 401) θα φτάσει τις 500 μονάδες, και ο Ryota Sakagami, εκτιμά ότι ο Topix που βρίσκεται τώρα στις 1.879 μονάδες θα ανέλθει στις 2.300. Επίσης ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών (EM, αναβάθμιση σε «ουδέτερη» σύσταση) θα ανέλθει από τις 991 μονάδες στις 1.100.

Σύμφωνα με τη Citi, η παγκόσμια λίστα ελέγχου Bear Market (BMC) της θέτει επίσης επί τάπητος την ενεργοποίηση της στρατηγικής του «buy the dip», δεδομένου ότι χτύπησαν μόνο 8,5 από τις 18 κόκκινες σημαίες (δεδομένα που εξετάζει η Citi, όπως αποτίμηση, πιστωτικά περιθώρια, καμπύλες αποδόσεων, ροές κεφαλαίων, θεμελιώδη μεγέθη) από την κορύφωση της πορείας των μετοχών πέρυσι. Επιπλέον, ο δείκτης MSCI AC διαπραγματεύεται με δείκτη αποτίμησης P/E για τους επόμενους δώδεκα μήνες στο 14x, σε σύγκριση με τη μακροπρόθεσμη διάμεση τιμή που διαμορφώνεται στο 15x και στο 18x που ήταν στις αρχές του έτους. Οι ΗΠΑ («overweight» σύσταση - στο 16x) εξακολουθούν να δείχνουν πιο ακριβές, αλλά πλέον διαπραγματεύονται σύμφωνα με τη διάμεση τιμή των 15 ετών, ενώ από την «αντίπερα όχθη» οι φθηνότερες μεγάλες αγορές είναι το Ηνωμένο Βασίλειο («overweight» σύσταση - 10x) και οι αναδυόμενες (11x). Επίσης, παραμένοντας πλαίσιο των μετοχών, η Citi σημειώνει πως οι «growth» ενδέχεται να υπεραποδώσουν για άλλη μια φορά των «value», κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει τους αμερικανικούς τίτλους (σχετικά), με δεδομένη την υψηλή στάθμιση και το βάρος της τεχνολογίας/ανάπτυξης στην αμερικανική αγορά. Επομένως, (trade) κλείνει τη βραχυπρόθεσμη short θέση στον S&P 500 στις 3.748 μονάδες, έχοντας πραγματοποιήσει είσοδο στις 4.113 μονάδες (8,7% κέρδος), με παράλληλο άνοιγμα short θέσης στον Euro Stoxx 50 στις 3.370 μονάδες. Επιπλέον, διατηρεί τη long θέση της στον Hang Seng.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η ομάδα στρατηγικής της Citi, από τον κίνδυνο που κυριάρχησε στις αγορές αναφορικά με τα υψηλότερα επιτόκια, φαίνεται να περνάμε στον κίνδυνο των υπέρμετρα υψηλών εκτιμήσεων για τα EPS (κέρδη ανά μετοχή). Το consensus - από κάτω προς τα πάνω - αναμένει αύξηση των EPS κατά 11% το 2022 και 7% το 2023. Από πάνω προς τα κάτω, η Citi αναμένει αποτελέσματα πλησιέστερα στο εύρος του 0% - 5% και στα δύο χρόνια, σύμφωνα με το σενάριο μιας ήπιας προσγείωσης της παγκόσμιας οικονομίας, επισημαίνοντας πως το «defensive/cyclical» trade («αμυντικό/κυκλικό») καθίστανται πλέον πιο ουσιαστικό από το «value/growth» («αξίας/ανάπτυξης»).

Υπό αυτό το πρίσμα, η τομεακή της στρατηγική μετατοπίζεται από μια κλίση στην «αξία» προς μια πιο «αμυντική» γραμμή. Μεταξύ των «overweight» συστάσεων, αντικαθιστά τον κλάδο των IT (υποβάθμιση σε «ουδέτερη») με αυτόν των υπηρεσιών επικοινωνίας, που αποτελούν μια καλύτερη «ζώνη άμυνας» ως προς τα EPS. Τα χρηματοοικονομικά αποτελούν τον αγαπημένο «κυκλικό» τομέα της Citi, με τις τράπεζες να δείχνουν αρκετά ευάλωτες σε μια υφεσιακή κατάσταση, αλλά με την κερδοφορία τους να ενισχύεται στη βάση των υψηλότερων επιτοκίων. Επίσης, υποβαθμίζει τον κλάδο της ενέργειας σε «underweight», ώστε να αντανακλάται η «bearish» οπτική της για την τιμή του πετρελαίου. Παράλληλα, ο κλάδος της βιομηχανίας (σύσταση «underweight») είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος στην οικονομική επιβράδυνση, όπως και ο κλάδος των ειδών διακριτικής ευχέρειας των καταναλωτών (σύσταση «underweight»).

Τι μέλλει γενέσθαι με τον πληθωρισμό;

Από την άλλη, οι στρατηγικοί αναλυτές στο σκέλος των μάκρο της Citi, εστιάζουν στο μείζον ζήτημα της τροχιάς του πληθωρισμού, που μπορεί αυτή τη στιγμή να αποτελεί το κεντρικό αφήγημα, που πιθανώς, ωστόσο, να αρχίζει να φθίνει, σύμφωνα με τους ίδιους. Όπως εντοπίζουν στην ανάλυσή τους, υπάρχουν αρκετοί δείκτες της αγοράς και θεμελιωδών μεγεθών, που υποδεικνύουν χαμηλότερες πληθωριστικές πιέσεις. Το σημαντικότερο, παράλληλα, είναι ότι εκτιμούν πως η διάρκεια έντασης του φαινομένου έχει κορυφωθεί και γι' αυτό προτείνουν (trade) το άνοιγμα long θέσης στα αμερικανικά 30ετή ομόλογα.

Το ενδεικτικό σημάδι αλλαγής αυτής της βάσης πηγάζει απευθείας από την αγορά ομολόγων. Την ημέρα που ανακοινώθηκε πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ (CPI) έφτασε σε νέο υψηλό, το 10ετές και το 30ετές αμερικανικό ομόλογο πραγματοποίησαν «ράλι». Μερικές φορές, όταν το αφήγημα χειροτερεύει, αλλά η τιμή αντιβαίνει σε αυτό, αποτελεί ένα δείγμα ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Αυτό τείνει λοιπόν να αποτελεί ένα αξιόλογο μήνυμα για την επιβεβαίωση του τέλους της τάσης αυτής, με τη Citi να το βλέπει ως ένα άλλο δείγμα ότι η bear market θα μπορούσε να έχει λήξει. Έτσι, εξετάζει πότε ο δείκτης τιμών καταναλωτή ξεπέρασε (Z-score > 0) τον μέσο όρο τα τελευταία είκοσι χρόνια με ταυτόχρονο «ράλι» του 30ετούς ομολόγου την ίδια ημέρα, με το αποτέλεσμα να αποτυπώνει τη συνέχιση του «ράλι» τους επόμενους μήνες.

Επίσης στο ερώτημα «ο πληθωρισμός είναι υψηλός τώρα, αλλά μετά τι;», οι αναλυτές της Citi προσθέτουν συμπληρωματικά αρκετούς παράγοντες που υποδηλώνουν μείωση των πληθωριστικών πιέσεων. Το αργό επιστρέφει κάτω από τα 100 δολάρια και τα base effects θα αρχίσουν να επηρεάζουν τον πληθωρισμό. Αυτό δεν οφείλεται σε κάποια «θαύμα» από την πλευρά της προσφοράς, αλλά στην καταστροφή της ζήτησης που παρατηρείται σε πραγματικό χρόνο.

Η οπτική της Citi βασίζεται στον υψηλότερο πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα, που σημαίνει περισσότερες αυξήσεις της Fed στο πιο μπροστινό χρονικά σημείο, με κόστος τις χαμηλότερες αναπτυξιακές προοπτικές και τον χαμηλότερο τελικό πληθωρισμό μακροπρόθεσμα. «Περισσότερες αυξήσεις τώρα = λιγότερες αργότερα = επιπεδοποίηση της καμπύλης = ενδεχόμενη ύφεση», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του οίκου.

Για παράδειγμα, τώρα έχει γίνει ένα pricing σχεδόν 100 μονάδων βάσης για αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουλίου, αλλά αυτή τη φορά η αγορά πιστεύει ότι η Fed θα βρίσκεται σε έναν κύκλο μείωσης των επιτοκίων την επόμενη χρονιά. Το front - end της αγοράς ομολόγων των ΗΠΑ αποτελεί ένα καλό track record προβλέψεων στις μειώσεις των επιτοκίων. Μόλις συμβεί αντιστροφή εντός της καμπύλης συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του Eurodollar, οι μειώσεις πραγματοποιούνται πάντα, όπως σημειώνουν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman για ελληνικές τράπεζες: Αλλαγές στις συστάσεις για τις μετοχές - «Ουδέτερη» η Eurobank

gazzetta
gazzetta reader insider insider