«Διχασμένες» οι ευρωαγορές για το κλείσιμο της εβδομάδας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Διχασμένες» οι ευρωαγορές για το κλείσιμο της εβδομάδας
Νευρικότητα για τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες, μετά από τις μεγάλες απώλειες των προηγούμενων ημερών λόγω των ανησυχιών για ύφεση.

Με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την εβδομάδα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν την Παρασκευή να ανακάμψουν από την νευρικότητα που έχουν προκαλέσει από τις προηγούμενες μέρες οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων από τις ισχυρές κεντρικές τράπεζες του κόσμου.

Ο φόβος της ύφεσης

Την Τετάρτη η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και την Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αύξησαν τα βασικά επιτόκια τους σε πολυετή υψηλά, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό που βρίσκεται στα μεγαλύτερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών τόσο στην αμερικανική όσο και στη βρετανική οικονομία.

Στον απόηχο των αυξήσεων, εντείνονται οι ανησυχίες για το ότι το «ακριβότερο» χρήμα θα ενισχύσει τις πιθανότητες ύφεσης παγκοσμίως.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κλας Κνοτ, ανέφερε πως μια σειρά από αυξήσεις των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης ίσως κριθούν απαραίτητες εάν ο πληθωρισμός επιδεινωθεί.

Ο ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας -ο πρώτος που έθιξε το σενάριο μιας αύξησης άνω του συνηθισμένου 0,25%- είπε, ωστόσο, πως ακόμη κι αν γίνουν πιο γενναίες αυξήσεις, δεν αναμένει ότι η αθροιστική άνοδος των επιτοκίων θα φτάσει τις 200 μονάδες βάσης νωρίτερα από τις αρχές του επόμενου έτους.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 0,05% στις 403,09 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,10% στις 3.431 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε 0,36% στις 7.019 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ανέβηκε 0,64% στις 13.122 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 απώλεσε 0,06% στις 8.552 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ισχυροποιήθηκε 0,25% στις 21.782 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έγραψε άνοδο 0,68% στις 8.132 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Η μετοχή της ABN Amro έκλεισε την Παρασκευή με άνοδο 5,6% στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, μετά από τα σενάρια εξαγοράς της ολλανδικής τράπεζας από τη γαλλική BNP Paribas.

Μάκρο

Στο 8,1% ανήλθε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός την Ευρωζώνη τον Μάιο, σημειώνοντας νέα αύξηση σε σχέση με το 7,4% του Απριλίου, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Eurostat.

Όπως σημειώνεται ο πληθωρισμός τον αντίστοιχο μήνα του 2021 είχε διαμορφωθεί στο 2%, ενώ ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,8% από το 3,5%.

Σύμφωνα με την Eurostat, οι πιο αυξημένες τιμές εντοπίζονται σε Εσθονία (20,1%), Λιθουανία (18,5%) και Λετονία (16,8%), ενώ οι μικρότερες πιέσεις καταγράφονται σε Γαλλία (5,8%), Μάλτα (5,8%) και Φινλανδία (7,1%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κέρδη για την Wall Street, προς το κλείσιμο μιας εβδομάδας με μεγάλες απώλειες

Κέρδη για το Χρηματιστήριο την Παρασκευή, σε μια αρνητική εβδομάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider