Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της Τετάρτης οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να στρέφεται πλέον στην Φρανκφούρτη, όπου αύριο θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, με το ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού να αποτελεί το νούμερο ένα θέμα στην ατζέντα των Κεντρικών Τραπεζιτών.
Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με απώλειες 0,57% στις 440,37 μονάδες, με τον κλάδο της ασφάλισης να οδηγεί την πτώση (-1,6%), ενώ μοναδική εξαίρεση στο αρνητικό κλίμα αποτέλεσε ο κλάδος του λιανεμπορίου, ο οποίος ενισχύθηκα κατά 2%. O Eurostoxx 50 σημείωσε απώλειες 0,56% στις 3.785,35 μονάδες.
Στην Φρανκφούρτη, ο γερμανικός DAX διαμορφώθηκε στις 14.445 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 0,76%, όπως και ο γαλλικός CAC 40 που έχασε 0,8% και έκλεισε στις 6.448 μονάδες.
Οριακές απώλειες 0,08% κατέγραψε ο βρετανικός FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο ιταλικός FTSE MIB διαμορφώθηκε στις 24.236 μονάδες, με πτώση 0,53%. Τέλος, στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 8.842, χωρίς κάποια ουσιαστική μεταβολή σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης.
Στο ταμπλό, ισχυρές απώλειες που έφτασαν το 7% σημείωσε ο τίτλος της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, μετά την προειδοποίηση για το ενδεχόμενο εμφάνισης ζημιών στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και εξαιτίας της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.
«Βουτιά» 8% και για τη μετοχή της AP Moeller-Maersk, καθώς ο κολοσσός του θαλάσσιου εμπορίου αναμένεται να ζημιωθεί από τη μείωση του κόστους στις μεταφορές κοντέινερ, ενώ απώλειες άνω του 9% σημείωσε και η low cost αεροπορική εταιρεία Wizz Air.
Στον αντίποδα, «άλμα» 7,7% σημείωσε η μετοχή της τεχνολογικής Prosus, λόγω της σημαντικής ενίσχυσης των κερδών της κινεζικής Tencent, στην οποία διατηρεί μερίδιο η ολλανδική εταιρεία.
Μάκρο
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στις 19 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ αυξήθηκε κατά 0,6% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ. Το μέγεθος είναι υψηλότερο από τη δεύτερη εκτίμηση του 0,3% για την περίοδο και ξεπερνά την άνοδο 0,2% του προηγούμενου τριμήνου.
Η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας σημείωσε αύξηση τον Απρίλιο, ωστόσο διαμορφώθηκε χαμηλότερα των εκτιμήσεων, λόγω της εντατικοποίησης των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και των υψηλότερων τιμών εισροών.