Reuters: «Πράσινο φως» από ΗΠΑ για πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Reuters: «Πράσινο φως» από ΗΠΑ για πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη
Ξεκινά εντός Ιουλίου η μεταφορά από την ιταλική ENI και την ισπανική Repsol, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Reuters.

Οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν σε δύο εταιρείες να μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters.

Πρόκειται για την ιταλική ENI και την ισπανική REPSOL οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν ακόμη και τον επόμενο μήνα να μεταφέρουν αργό, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι ποσότητες που θα λείψουν από την ευρωπαϊκή αγορά λόγω του εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας, δήλωσαν στο πρακτορείο πέντε πηγές.

Η ποσότητα πετρελαίου που αναμένεται να λάβουν η Eni και η Repsol δεν είναι μεγάλη, σύμφωνα με μία πηγή, και η επίδραση στις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου αναμένεται ήπια. Ωστόσο, το «πράσινο φως» που έδωσε η Ουάσιγκτον για την ανανέωση της επί μακρόν «παγωμένης» μεταφοράς αργού, έχει συμβολική σημασία για τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε τη μεταφορά με επιστολές του τον περασμένο μήνα στις δύο ευρωπαϊκές εταιρείες. Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ελπίζει ότι το αργό της Βενεζουέλας θα μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία και θα ανακατευθύνει μέρος των φορτίων της Βενεζουέλας που πηγαίνουν στην Κίνα. Άλλος ένας στόχος είναι να δοθεί ώθηση στις συνομιλίες της κυβέρνησης του προέδρου Μαδούρο με την αντιπολίτευση, σύμφωνα με δύο από τις πηγές του Reuters.

Η μεταφορά πετρελαίου, για την αποπληρωμή χρεών του Καράκας, θα επαναληφθεί δύο χρόνια μετά την αναστολή τους, όταν οι ΗΠΑ είχαν κλιμακώσει τις κυρώσεις στη λατινοαμερικάνικη χώρα, στο πλαίσιο της λεγόμενης εκστρατείας «μέγιστης πίεσης» στην κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Οι δύο ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας που έχουν κοινοπραξίες με τη δημόσια πετρελαϊκή επιχείρησης της Βενεζουέλας PDVSA, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το αργό που θα μεταφερθεί για ανεξόφλητα χρέη και καθυστερημένα μερίσματα, σημείωσαν οι πηγές.

Ο όρος που τέθηκε

Προϋπόθεση είναι το πετρέλαιο «να πάει στην Ευρώπη», «δεν μπορεί να μεταπωληθεί αλλού», επισήμανε μία πηγή.

Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η PDVSA δεν θα επωφεληθεί ουσιαστικά από αυτές τις συναλλαγές, που θα γίνουν χωρίς την καταβολή χρημάτων, αντίθετα με τις πωλήσεις προς το Πεκίνο, ανέφερε η ίδια πηγή. Η Κίνα δεν έχει επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία και συνεχίζει να αγοράζει πετρέλαιο και αέριο από τη Μόσχα, παρά τις αμερικανικές εκκλήσεις.

Οι δύο εταιρείες, Eni και Repsol, δεν θέλησαν να σχολιάσουν με την Eni να επικαλείται ζήτημα «πιθανής εμπορικής ευαισθησίας».

Η Ουάσιγκτον δεν έχει κάνει αντίστοιχες παραχωρήσεις για την αμερικανική Chevcron, την ινδική Oil Natural Gas και την γαλλική Maurel & Prom, που επίσης προσέγγισαν το αμερικανικό ΥΠΕΞ για την απόκτηση πετρελαίου αντί δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χρέη της Βενεζουέλας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Νέες αυξήσεις από το «φλερτ» του Brent με τα 120 δολάρια – Παρεμβάσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση

ΗΠΑ: Έθεσαν εκτός της Συνόδου της Αμερικής Κούβα, Βενεζουέλα και Νικαράγουα

Η Γερμανία μπροστά στο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider